Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αυτουργός η ΔΑΠ, έκθετη η ΝΔ, υπόλογη η κυβέρνηση

Επαίσχυντη, προκλητική κι επικίνδυνη η επιχείρηση απόσπασης «δηλώσεων μετανοίας - αποχώρησης» από μέλη της ΚΝΕ

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στο δημοκρατικό κόσμο της Λάρισας - αλλά και σ' όλη την Ελλάδα - η επιχείρηση νεκρανάστασης των, αλήστου μνήμης, «δηλώσεων μετανοίας», που οργάνωσε στο ΤΕΙ Λάρισας, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι η σπουδαστική παράταξη της ΝΔ επιχειρεί ν' αποσπάσει σπουδαστές από την Πανσπουδαστική και την ΚΝΕ, καταφεύγοντας σε μεθόδους και πρακτικές, που χρησιμοποιούσε η Ασφάλεια κατά των κομμουνιστών, στα «μαύρα» εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια, καθώς και στη διάρκεια της χούντας.

Η ευθύνη γι' αυτή την επαίσχυντη, προκλητική και επικίνδυνη ενέργεια της ΔΑΠ, βαρύνει τη ΝΔ, καθώς «δικά» της παιδιά είναι αυτά που ενεργούν και συμπεριφέρονται σαν ασφαλίτες, αυτή τα «διαπαιδαγωγεί» και τα καθοδηγεί πολιτικά, προσδοκώντας πολιτικά και εκλογικά οφέλη από τη δράση τους στο χώρο της Παιδείας.

Ευθύνες, όμως, έχει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει δημιουργήσει το υπόστρωμα, πάνω στο οποίο μπορούν να στηρίζονται και να δρουν οι νεολαίοι της ΝΔ. Το αντικομμουνιστικό κλίμα που διαμορφώνεται, τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας είναι αυτό που ωθεί τα «καλόπαιδα» στο δρόμο του αντιδραστικού παρελθόντος της παράταξής τους.

Η οργάνωση της επιχείρησης

Οπως έγραψε χτες ο «Ρ», στελέχη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ πλησιάζουν μέλη της ΚΝΕ, ζητώντας τα να υπογράψουν μια Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, (πρώην Ν. 105), με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν καμιά σχέση με το ΚΚΕ και θέλουν να αποχωρήσουν από την ΚΝΕ και την Πανσπουδαστική. Ο «Ρ» έφερε στη δημοσιότητα δυο έντυπες Υπεύθυνες Δηλώσεις σπουδαστών του ΤΕΙ, από τους οποίους η ΔΑΠ κατάφερε ν' αποσπάσει δήλωση «μετάνοιας - αποκήρυξης».

Για να «πείσει» τους σπουδαστές να υπογράψουν τη Δήλωση, η σπουδαστική παράταξη της ΝΔ χρησιμοποιεί πολλά και διάφορα «μέσα». Από «χαϊδέματα» και ταξίματα, μέχρι πιέσεις και εκβιασμούς. Στελέχη της, που μετέχουν ως εκπρόσωποι των σπουδαστών στα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ, εκμεταλλεύονται κι αυτή τη θέση, για να υποσχεθούν διευκολύνσεις στα μαθήματα κι άλλες εξυπηρετήσεις σε σπουδαστές, με αντάλλαγμα τη φυγή τους από τον πολιτικό χώρο, στον οποίο ανήκουν και την προσχώρησή τους στη ΔΑΠ και στη ΝΔ. Κι αν η «δουλιά» δε γίνεται «με το καλό», τότε προχωρούν σε πιέσεις και εκβιασμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΑΠ έχει στη διάθεσή της τη βαθμολογία των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας και όταν κι όπου χρειάζεται τη χρησιμοποιεί ως μέσον εκβιασμού. Π.χ. σ' ένα σπουδαστή που έχει χαμηλό βαθμό σ' ένα μάθημα, του το διαμηνύει, επισημαίνοντάς του πως, αν θέλει να τον ανεβάσει και να «περάσει» το μάθημα, θα πρέπει ν' αποτανθεί στη ΔΑΠ που έχει το «μέσον» προς τον αρμόδιο καθηγητή και, βεβαίως, ν' αλλάξει πολιτικό χρώμα και να ντυθεί στο «γαλάζιο».

Συνεχίζουν τις προκλήσεις

Κι αν η χρησιμοποίηση από τη ΔΑΠ υποσχέσεων, πιέσεων και εκβιασμών για την εξυπηρέτηση πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων της ίδιας και του κόμματος που την υποστηρίζει, είναι μια φορά απαράδεκτη και καταδικαστέα, η επιστροφή της σε ασφαλίτικες και αισχρές αντικομμουνιστικές μεθόδους και πρακτικές του παρελθόντος είναι προκλητική κι επικίνδυνη. Οχι μόνο, ή τόσο γιατί αποδεικνύεται ότι στις τάξεις της νεολαίας που ακολουθεί τη ΝΔ υπάρχουν άνθρωποι με «σκουριασμένα μυαλά», που δεν έχουν κόψει τον «ομφάλιο λώρο» με την αντικομμουνιστική «μήτρα» τους, όσο γιατί πρόκειται για μια επιχείρηση εκμαυλισμού, χειραγώγησης συνειδήσεων, και εξευτελισμού της προσωπικότητας που στρέφεται εναντίον νέων ανθρώπων.

Αλλά, ενώ θα περίμενε κανείς ότι η αποκάλυψη της «επιχείρησης της ντροπής» θα έφερνε, τουλάχιστον, τη σιωπή, αν όχι τη δημόσια απολογία της, η ΔΑΠ αντιδρά επιθετικά, όπως ο δολοφόνος που συλλαμβάνεται επ' αυτοφώρω. Προχτές, μέλη της επιτέθηκαν φραστικά και χειροδίκησαν εναντίον σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας, που πρόσκεινται στην ΚΝΕ, ενώ προκλητική είναι η ανακοίνωση - απάντηση που εξέδωσε χτες, στην οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ισχυρίζεται ότι, η δική της παρέμβαση γίνεται, επειδή η ΚΝΕ δεν αφήνει τα μέλη της να φύγουν.

Βεβαίως, η ΔΑΠ γνωρίζει ότι όποιος θέλει να φύγει από την ΚΝΕ, όπως και από κάθε άλλη πολιτική οργάνωση, μπορεί, ανά πάσα στιγμή να το κάνει - άλλωστε πάρα πολλοί έφυγαν στα 35 χρόνια ύπαρξης και δράσης της και πάρα πολλοί ήρθαν κι έρχονται - χωρίς κανείς να μπορεί να τον εμποδίσει. Αλλά, άλλο να θέλει κάποιος να φύγει, κι άλλο να τον αναγκάζουν να το κάνει, χρησιμοποιώντας τάματα και εκβιασμούς.

Ευθύνες και στο ΤΕΙ

Το γεγονός ότι το αντικομμουνιστικό έργο της ΔΑΠ έγινε με τη συνέργεια μιας υπαλλήλου του ΤΕΙ Λάρισας, της Σταματίας Κλεισιάρη, που ως Γραμματέας της Σχολής Διοίκησης, Οικονομίας, (ΣΔΟ) έβαλε τη σφραγίδα της Σχολής για να πιστοποιήσει το γνήσιο της υπογραφής των σπουδαστών που έκαναν «δήλωση μετάνοιας» - αποδεικνύει ότι οι μηχανισμοί πολιτικών πιέσεων και εκβιασμών μέσα στο χώρο εκπαίδευσης έχουν και επίσημη στήριξη. Και, βεβαίως, δεν πείθει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας, Κ. Σούτσας, όταν υποστηρίζει ότι η υπάλληλος ενήργησε υπηρεσιακά, όπως είναι υποχρεωμένη. Πρώτον, διότι δε νομίζουμε ότι σφράγισε το έγγραφο χωρίς να διαβάσει τι περιέχει και δεύτερον επειδή προθυμοποιήθηκε να σφραγίσει και δηλώσεις σπουδαστών άλλων σχολών του Ιδρύματος, χωρίς να έχει αρμοδιότητα και ως μη όφειλε...

  • Την αντιδημοκρατική πρακτική της ΔΑΠ και της γραμματέως της Σχολής Διοίκησης - Οικονομίας του ΤΕΙ Λάρισας, καταγγέλλει με απόφασή του το ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων - Ναυπηγών του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι «τέτοιες πρακτικές παραπέμπουν στις "δηλώσεις μετανοίας" της εποχής του αστυνομικού κράτους. Το φαινόμενο πρέπει να καταδικαστεί από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, άτομα και φορείς».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ