Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλουν την έκθεση για τη Διεύρυνση

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με νέες χώρες, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος, παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την πορεία των υποψήφιων χωρών, διαβεβαίωσε ότι οι μόνες "ατέλειες" που υπάρχουν είναι κυρίως οικονομικής φύσης, ενώ όλα τα υπόλοιπα βαίνουν καλώς και στις 10 υπό ένταξη χώρες. Αποκαλύπτεται έτσι, για μια ακόμα φορά ότι αυτό που ενδιαφέρει την ΕΕ είναι η διευκόλυνση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ η προκλητική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένες υποψήφιες χώρες γίνεται τουλάχιστον με την ανοχή της ΕΕ, αν όχι με τις ευλογίες της.

Είναι γνωστό όμως, πριν απ' όλα στους ίδιους τους πολίτες των χωρών αυτών, ότι:

- Στη Λετονία και την Εσθονία ενώ ο μισός σχεδόν πληθυσμός είναι ρωσόφωνοι, δεν αναγνωρίζεται η ρωσική ως επίσημη γλώσσα, με αποτέλεσμα οι δημόσιες υπηρεσίες, τα δικαστήρια, οι νόμοι να είναι σε γλώσσα που δεν τους είναι επαρκώς γνωστή. Ταυτόχρονα, οι κρατούντες τούς αρνούνται ουσιαστικά την υπηκοότητα της χώρας που γεννήθηκαν αυτοί και οι πατεράδες τους, ή ζουν για πολλές δεκαετίες, υποβάλλοντάς τους σε ταπεινωτικές, αλλά και εξαιρετικά δύσκολες, εξειδικευμένες, εξετάσεις γνώσης της γλώσσας, του Συντάγματος και της ιστορίας, που πολλοί λίγοι μπορούν να πετύχουν.

- Και στις τρεις Βαλτικές χώρες τα Κομμουνιστικά Κόμματα απαγορεύονται και διώκονται τα στελέχη τους. Στη Λιθουανία οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Μπουρακιαβίτσιους και Γ. Κουολιάλις βρίσκονται στη φυλακή εδώ και δέκα χρόνια με προκατασκευασμένο κατηγορητήριο και αναδρομική εφαρμογή νόμων.

- Στη Λετονία, η Βουλή, με πρόταση της κυβέρνησης, αποφάσισε την ανάκληση του παρατηρητή στο Ευρωκοινοβούλιο, του βουλευτή και αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, επειδή... τόλμησε σε άρθρο του να καταγγείλει τις διακρίσεις στον τομέα της παιδείας στη χώρα του και το κλείσιμο των σχολείων και πανεπιστημίων στη ρωσική γλώσσα.

- Στις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι κομμουνιστές αποκλείονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, απαγορεύεται η χρήση των συμβόλων του εργατικού κινήματος, απαγορεύεται η προβολή των κομμουνιστικών ιδεωδών και ταυτίζονται με το ρατσισμό.

- Στη Ρουμανία το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με χιλιάδες μέλη διαγράφηκε από τα μητρώα των κομμάτων.

- Στην Τουρκία, παρά τους επαίνους της έκθεσης, οι φυλακές είναι γεμάτες πολιτικούς κρατούμενους, τα στρατοδικεία επιβάλλουν τη θέληση των στρατοκρατών, οι αυθαίρετες συλλήψεις και τα βασανιστήρια είναι στην ημερήσια διάταξη. Κόμματα απαγορεύονται και άλλα απειλούνται με απαγόρευση.

Ολα αυτά και πολλά άλλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τα "γνωρίζει" ή μάλλον αρνείται να τα μάθει, όπως καταγγέλλουν πολλοί ενδιαφερόμενοι φορείς, γιατί ακριβώς τα ενδιαφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των λαών.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, σε διάψευση κάποιων που θεωρούσαν ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ περνάει μέσα από τη λύση του Κυπριακού, το μόνο που αναφέρεται στην έκθεση είναι ότι "η Τουρκία θα πρέπει να υποστηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος"! Είναι φανερό ότι δεν ενοχλούνται καθόλου από το γεγονός ότι μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ κατέχει ένα μεγάλο τμήμα μιας άλλης χώρας που θα ενταχθεί άμεσα.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουμε και αυτή την έκθεση και ενώνουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και το συντονισμό της πάλης ενάντια στην Ενωση των ιμπεριαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ