Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο Στρατοδικείο για «δειλία»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενώπιον Στρατοδικείου παρουσιάστηκε χτες ένας 32χρονος λοχίας της Υπηρεσίας Πληροφοριών των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκονται στο Ιράκ. Ο Τζορτζ Αντρέα Πογκάνι κατηγορείται για «δειλία που επέδειξε μετά από κρίση πανικού» και για «μη εκτέλεση των καθηκόντων του».

Οπως έγινε γνωστό, ο Πογκάνι μετέβη στο Ιράκ στις 26 Σεπτέμβρη 2003. Τρεις μέρες αργότερα, αντίκρισε για πρώτη φορά το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου: Το διαμελισμένο πτώμα ενός Ιρακινού. Οπως ο ίδιος περιγράφει, έχασε την ψυχραιμία του, έπαθε ναυτία και δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί. Είπε στον ανώτερό του ότι δεν μπορεί να πάρει μέρος σε μια κατάσταση, που οδηγεί σε τέτοια αποτελέσματα και ότι δε θέλει να σκοτωθεί. Εισέπραξε, απλώς, την απάντηση ότι θα καταστρέψει την καριέρα του.

Οπως ο Πογκάνι καταγγέλλει, ζήτησε ψυχολογική βοήθεια από την αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού στρατού, η οποία περιορίστηκε σε μια ψυχιατρική εξέταση, όπου διαπιστώθηκε «φυσιολογικό άγχος της μάχης» και του χορηγήθηκαν ψυχοφάρμακα. Αν και κανείς δεν του ζήτησε έκτοτε να εκτελέσει οτιδήποτε, επέστρεψε στις ΗΠΑ και αντιμετωπίζει, ήδη, το ενδεχόμενο φυλάκισης και ατιμωτικής απόταξης από το στράτευμα.

Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση, φυσικά, δεν είναι η αντίδραση του 32χρονου υπαξιωματικού, αλλά η αντιμετώπισή της από τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ. Το Στρατοδικείο και οι απειλούμενες βαριές ποινές, μάλλον, αντανακλούν τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στα κατοχικά στρατεύματα. Αλλωστε, η φρίκη του πολέμου έχει πάντα πολλές όψεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ