Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αξιώνει συναίνεση στην πολιτική του!

«Συναίνεση» και (τυφλή) «εμπιστοσύνη» στην αντιλαϊκή πολιτική του ζητά ο Κ. Καραμανλής, αξιώνοντας από τα λαϊκά στρώματα εν λευκώ εξουσιοδότηση για τη διαχείριση του νεοφιλελεύθερου «μονόδρομου».

«Δε μας αρκεί να κερδίσουμε τις εκλογές», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας χτες το βράδυ σε φορείς του νομού Ρεθύμνου. «Χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και συναίνεση». Παρ' όλα αυτά από τη μια απέφυγε κάθε συγκεκριμένη δέσμευση απέναντι στα αιτήματα των φορέων, επικαλούμενος ότι «από μένα δε θα ακούσετε υποσχέσεις», ενώ λάνσαρε ένα ακόμα προπαγανδιστικό πυροτέχνημα: «Ηρθαμε εδώ για να κάνουμε μαζί σας μια συμφωνία τιμής. Μια συμφωνία σύγκρουσης με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος σας»(!).

Παρ' όλο που δεν έγινε συγκεκριμένος ήταν ξεκάθαρη η νεοφιλελεύθερη «πορεία πλεύσης», που συνοδεύεται από αντικρατική ρητορεία και λατρεία της «ανταγωνιστικότητας». «Στη νέα εποχή, η ανταγωνιστικότητα είναι το βασικό ζητούμενο», είπε και απαντώντας στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε «πού βρίσκεται, όμως, σήμερα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας» απάντησε: «Κατρακυλά συνεχώς από χρόνο σε χρόνο. Αιτίες; Οι πιέσεις που δέχεται η οικονομία από το σημερινό κράτος, από το δημόσιο τομέα. Από το χαοτικό, άδικο, καταπιεστικό φορολογικό σύστημα. Από το εχθρικό για την επιχειρηματικότητα θεσμικό πλαίσιο. Από δογματικές αγκυλώσεις και αντιλήψεις που ακόμη και σήμερα θεωρούν την παραγωγή πλούτου και το κέρδος περίπου ως αμαρτήματα».

Ταυτόχρονα επιχείρησε να «απαξιώσει» τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης Σημίτη. Επισείοντας τις «ανεξέλεγκτες εξελίξεις στα δημοσιονομικά», με το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 9μηνο να αυξάνεται κατά 272%, σημείωσε: «Και μετά απ' όλα αυτά, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι μόνον αυτοί ξέρουν να κυβερνούν. Πώς κυβερνούν;». Η μομφή που ανέφερε στη συνέχεια σε βάρος της κυβέρνησης ήταν ότι «δεν μπορεί». Τι δεν μπορεί η κυβέρνηση; «Δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να απελευθερώσει τις αγορές. Δεν μπορεί να προωθήσει γνήσιες αποκρατικοποιήσεις. Δεν μπορεί να απορροφήσει έγκαιρα να αξιοποιήσει ορθολογικά, και αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους».

Ξιφούλκησε άλλη μια φορά κατά της διαπλοκής, φροντίζοντας όμως να «φωτογραφίσει» συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία (σ.σ. τον Σ. Κόκκαλη).

«Καλούμε την κυβέρνηση, εδώ και τώρα, να συμπαρασταθεί στη Δικαιοσύνη παρέχοντάς της κάθε οφειλόμενη βοήθεια, κάθε αναγκαίο στοιχείο και κάθε απαιτούμενη συνδρομή, ώστε οι κρίσιμες εκκρεμείς δίκες να ολοκληρωθούν και να αναζητηθούν ευθύνες, αν και όπου υπάρχουν», είπε με νόημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ