Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επέμβουν και πάλι

Στα όσα ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου απάντησε χτες το βράδυ ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, από την κατάμεστη πλατεία Ταπητουργείου στο Βύρωνα, στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος

Ο Ορέστης Κολοζώφ
Ο Ορέστης Κολοζώφ
Απάντηση σε όσο φαιδρά υποστήριξε ο πρωθυπουργός χτες σε συνέντευξη Τύπου για την εξωτερική πολιτική της χώρας, έδωσε ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθήνας, μιλώντας χτες το βράδυ στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην πλατεία Ταπητουργείου στο Βύρωνα. Μπροστά σε εκατοντάδες συγκεντρωμένους, ο κομμουνιστής υποψήφιος έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνεπάγεται για τη χώρα η αποδοχή των όσων ζητούν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Σημίτη, ότι η συμφωνία του Ελσίνκι ήταν καλή για τα ελληνικά συμφέροντα, ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε καλή κατεύθυνση και ότι η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι η διευθέτηση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε:

- Οι συνομιλίες για το Κυπριακό γίνονται πλέον όχι στη βάση που καθόριζαν οι παλαιότερες αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά σε μια νέα βάση που επέβαλαν οι χώρες του «G8». Επιπλέον, οι συζητήσεις γίνονται τώρα χωρίς ημερήσια διάταξη. Ετσι έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους του Ντενκτάς,.

- Οι αποφάσεις του Ελσίνκι καθορίζουν ότι η όποια υπό ένταξη στην ΕΕ χώρα, άρα η Τουρκία, μπορεί να διαπραγματευτεί την επίλυση των όποιων διαφορών έχει με άλλη χώρα, άρα την Ελλάδα, μέχρι το 2004. Αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν εκκρεμότητες, η ΕΕ αποφασίζει ποιες διαφορές θα οδηγηθούν για επίλυση στο Δικαστήριο τη Χάγης. Ετσι νομιμοποιούνται οι απαιτήσεις της Τουρκίας.

Ο υποψήφιος βουλευτής αναφέρθηκε εξάλλου στην κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που δήθεν θα έλυνε η ιμπεριαλιστική επέμβαση εξακολουθούν να υπάρχουν. Οτι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να ξαναεπέμβουν στρατιωτικά. Οτι προχωρούν σε παράνομες ενέργειες στις οποίες συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, όπως η νατοϊκή άσκηση στο Κοσσυφοπέδιο που γίνεται χωρίς την έγκριση της Γιουγκοσλαβίας που προϋποθέτει ο ΟΗΕ και η διέλευση νατοϊκών δυνάμεων από την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση και σε άλλες ιμπεριαλιστικές ενέργειες.

Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του Σημίτη ότι στη Γιουγκοσλαβία πρέπει να γίνουν «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές» ο Ορ. Κολοζώφ αναρωτήθηκε: «Αν ένας ξένος πρωθυπουργός έλεγε πως στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν εκλογές για να προχωρήσει η δημοκρατία, πώς θα αντιδρούσε ο κ. Σημίτης;».

Θύμισε ότι ο Μιλόσεβιτς προέρχεται από εκλογές οι οποίες έγιναν με την επίβλεψη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Ο Κ. Σημίτης υποστήριξε χτες ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το τι θα γίνει στο Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, χωρίς να πει λέξη για την οξυμένη κατάσταση στην περιοχή και γι' αυτό που όλο και συχνότερα διακηρύσσουν πλέον ο Αμερικανοί, ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να γίνει ανεξάρτητο. Ζήτησε η χώρα να σταματήσει να μετέχει στις ενέργειες των ιμπεριαλιστών και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα Βαλκάνια.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Β. Κολοβός, υποψήφιος στη Β' Αθήνας, σημειώνοντας ότι τις πρόωρες εκλογές αποφάσισαν και δρομολόγησαν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με σκοπό στις 10 του Απρίλη η όποια «δική τους» κυβέρνηση να έχει νωπή τη λαϊκή εντολή για να πάρει νέα αντιλαϊκά μέτρα και να στηρίξει το νέο κύκλο αίματος στη Γιουγκοσλαβία. Κάλεσε τα λαϊκά στρώματα στις 9 του Απρίλη να τιμωρήσουν με την ψήφο τους και την «μπλε» Δεξιά της ΝΔ και την «πράσινη» Δεξιά του ΠΑΣΟΚ, «την πιο επικίνδυνη Δεξιά, αυτής της νέας τάξης πραγμάτων».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Χ. Καραπάνος, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και υποψήφιος με το ΚΚΕ στη Β' Αθήνας, ο οποίος υπογράμμισε ότι χρειάζεται τώρα αντίσταση και συμπαράταξη του κόσμου της εργασίας, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που αντιτάσσονται στο μεγάλο κεφάλαιο και την εκμετάλλευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαψεύδει την κυβέρνηση η Γιουγκοσλαβία (2000-03-21 00:00:00.0)
Τα «παράσημα» του κ. Σημίτη (2000-03-21 00:00:00.0)
Δήλωση - κόλαφος για την κυβέρνηση Σημίτη (2000-03-21 00:00:00.0)
Πρόθυμη στις ΝΑΤΟικές διαθέσεις (2000-03-01 00:00:00.0)
"Τάγμα. Προσοχή!!!" (1999-06-09 00:00:00.0)
Εχουμε χρέος στα παιδιά μας (1999-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ