Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Αντέγραψαν το δικό μας πρόγραμμα...

Με τη συνέντευξη που έδωσε χτες - για να απαντήσει στις εξαγγελίες της ΝΔ - απλώς επιβεβαίωσε την άποψη ότι τα οικονομικά προγράμματα των δύο κομμάτων μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό...

Το ερώτημα που προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ και τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας - για να ασκήσει κριτική στις εξαγγελίες της ΝΔ - είναι: Ποιος αντέγραψε ποιον; Η ΝΔ αντέγραψε το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ; Την ουσιαστική ταύτιση των δύο προγραμμάτων την ομολόγησε και ο ίδιος ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος δήλωσε: «Το πρόγραμμα της Νέας Οικονομικής Πολιτικής της ΝΔ δεν είναι παρά μία συγκεχυμένη επανάληψη των θέσεων του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, θέσεων που περιέχονται σε διάφορα Προγράμματα Σύγκλισης, και σε επαναφορά των θέσεων της περιόδου 1990-1993». Στα πλαίσια αυτά κατηγόρησε τη ΝΔ ότι οι θέσεις της για την ανεργία και για το μοντέλο κοινωνικής εργασίας απλώς επαναλαμβάνουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που περιέχονται στη «Χάρτα Σύγκλισης». Για αντιγραφή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ και στο θέμα του τρόπου ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ (αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή).

Με δυο λόγια, ο υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε πλήρως τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ, αλλά κι αυτό που όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν οι πολίτες, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, τα οικονομικά προγράμματα των οποίων στις κεντρικές τους επιλογές είναι πανομοιότητα. Κάτι που επισημάνθηκε ακόμα και από τους παραβρισκόμενους δημοσιογράφους. Με δεδομένο αυτό, μάταια ο Ν. Χριστοδουλάκης προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ, καθώς η όλη κριτική του περιορίστηκε στις μεθόδους διαχείρισης μιας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινή βάση και αφετηρία και των δύο κομμάτων. Ετσι κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τις προτάσεις της για το Ασφαλιστικό επανέρχεται στις θέσεις της περιόδου 1990-1993, «ξεχνώντας» όμως να επισημάνει ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διατήρησαν στο ακέραιο τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της ΝΔ.

Η κυρίως κριτική του Ν. Χριστοδουλάκη ασκήθηκε στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου και κατηγόρησε τη ΝΔ για επαναφορά του μοντέλου ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στη θέση αυτή επαιρόταν για την άνευ προηγουμένου εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τα εύσημα που έδιναν οι διεθνείς οργανισμοί στην κυβέρνησή του για τις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, θυμήθηκε ξαφνικά τους εργαζόμενους... Ετσι κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν προβλέπει στο πρόγραμμά της διασφάλιση των θέσεων εργασίας όσων εργάζονται σήμερα σε επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν... Εμφανίστηκε ...ανήσυχος για τις εξαγγελίες της ΝΔ ότι θα παραδώσει στους ιδιώτες το σύνολο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός της ΑΤΕ, αλλά και τον ΟΤΕ, ενώ χαρακτήρισε θετικό στοιχείο του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ ότι δε θα εκχωρήσει σε ιδιώτες και τη ΔΕΗ. Επιδίωξε να την εμφανίσει σαν ανακόλουθη, επειδή η ΝΔ αντέδρασε στην πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής (εκχώρησε σε ιδιώτες το 11,5% του μετοχικού της κεφαλαίου) καθώς και της Γενικής Τράπεζας, ενώ την εγκάλεσε για την αλλαγή θέσης στο θέμα της ΔΕΗ. Οπως είπε, στο παρελθόν η ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ του «σπασίματος» της ΔΕΗ σε μικρότερες εταιρίες. Με έμφαση επισήμανε επίσης ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να διαθέσει στο Χρηματιστήριο το 25% των ΕΛΤΑ, η ΝΔ προτίθεται να εκχωρήσει ...μόνον το 15%! Πραγματικός πλειστηριασμός δηλαδή για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Κατηγόρησε επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με τις θέσεις του για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας επανέρχεται στην περίοδο 1990-1993, καθώς με τη δημιουργία εταιριών στις αστικές συγκοινωνίες οι εργαζόμενοι σε αυτές θα υποχρεωθούν να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τέλος, την κατηγόρησε ότι με τις εξαγγελίες για ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ δε λαμβάνει υπόψη τη διεθνή εμπειρία της παταγώδους αποτυχίας που σημείωσε η ιδιωτικοποίηση των τρένων. Με λίγα λόγια, ο Ν. Χριστοδουλάκης έδωσε χτες εξετάσεις καλύτερου διαχειριστή στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, απ' ό,τι η ΝΔ. Αυτή ήταν και η βασική διαφορά των θέσεων του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό.

Ο κήρυκας της «δημοσιονομικής σταθερότητας» κατηγόρησε τη ΝΔ (και σωστά) ότι στο οικονομικό της πρόγραμμα υπάρχει παντελής απουσία μέτρων για φοροελαφρύνσεις σε μισθωτούς-συνταξιούχους, ενώ προβλέπονται μόνον ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις... Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι αν εκλεγεί η ΝΔ «οι εργαζόμενοι θα γίνουν όμηροι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των αντιλαϊκών προγραμμάτων λιτότητας». Αμέσως όμως μετά «κάρφωσε» τη ΝΔ επειδή στο πρόγραμμά της προβλέπει τη μείωση στο 25% των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ με το πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο απάλλαξε από τη φορολογία το 35% των αδιανέμητων κερδών που θα επενδυθούν παραγωγικά... Πιο κοντά στους επιχειρηματίες το ΠΑΣΟΚ... Κατηγόρησε, τέλος, τη ΝΔ ότι σε τομείς της κοινωνικής πολιτικής (ΕΚΑΣ, συντάξεις ΟΓΑ κλπ.) απλώς αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας λίγο τα σχετικά ποσά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ