Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Πρεμιέρα της Μαρίας Δαμανάκη στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα - διακήρυξη της «Δημοκρατικής Παράταξης»

Μήνυμα το οποίο διαβάστηκε στην αίθουσα του Θεάτρου «Γκλόρια» όπου διοργάνωσε εκδήλωση της Μ. Δαμανάκη, έστειλε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν παρευρέθηκε, λόγω αδιαθεσίας. Πρόκειται για ένα είδος διακήρυξης της «Δημοκρατικής Παράταξης», όπου μιλάει για τη «συγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» από το ΠΑΣΟΚ, πολίτες της Αριστεράς και του μεσαίου χώρου.

Στην επίσημη πρεμιέρα της Μαρίας Δαμανάκη στο ΠΑΣΟΚ, που ήταν... παρόν ως «Δημοκρατική Παράταξη», δεν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της, που όπως εκτιμάται θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν το κάλεσμα «παρόντες για τη νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης».

Στην ομιλία της η Μαρία Δαμανάκη προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πολιτικές της επιλογές και τη συστράτευσή της με τον Γ. Παπανδρέου, με το «όραμα» της «μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» που τώρα ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή της χώρας».

«Η νέα εποχή, είπε, έχει ανάγκη από νέα κοινωνική και πολιτική πρόταση με ρεαλιστικές προδιαγραφές και ανθρώπινο πρόσωπο. Ετσι μόνο θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον κύκλο της αναξιοπιστίας και του λαϊκισμού. Ετσι μόνο θα αναδειχτούν με καθαρότητα οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής παράταξης, μεταξύ της ευρύτερης Δεξιάς και της ευρύτερης Αριστεράς». Ως παράδειγμα όπου εκδηλώνονται οι σύγχρονες «διαχωριστικές γραμμές» ανέφερε τη στάση απέναντι στη λειτουργία των Κέντρων μεθαδόνης.

Δίνοντας το ευρύτερο ιδεολογικό στίγμα του «οράματός» της που τώρα βρήκε στέγη στη «Δημοκρατική Παράταξη», έθεσε κατ' αρχήν ως δεδομένο το «ευρωπαϊκό οικονομικό πλαίσιο που οριοθετεί βασικές επιλογές ανάπτυξης». Από κει και πέρα τοποθέτησε το «κοινωνικό πλαίσιο», το οποίο σαφέστατα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.

Ετσι οι παρεμβάσεις στην κοινωνία θα είναι στην κατεύθυνση «της διόρθωσης της πορείας, ώστε να έχουν μερίδιο στις ευκαιρίες οι κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη από στήριξη. Μια στήριξη που δεν μπορεί να ανταποκρίνεται μόνο ή κυρίως σε βοηθήματα ή επιδόματα. Αλλά να αφορά την εκπαίδευση, την προσβασιμότητα στη γνώση, την πληροφορία, την καινοτομία, την αύξηση της απασχόλησης, την επιχειρηματικότητα. Ευκαιρίες για όλους και όλες». Τέρμα λοιπόν τα δικαιώματα, στη θέση τους μπαίνουν οι «ευκαιρίες».

Επίσης το λόγο πήραν ανάμεσα σε άλλους ο Π. Σκοτεινιώτης, που χαρακτήρισε τη «Δημοκρατική Παράταξη» ως «εργαλείο δημιουργικής καταστροφής». Ο Ν. Μπίστης, ο οποίος ύμνησε τον Κ. Σημίτη για το «εκσυγχρονιστικό εγχείρημα». Ακόμα ο Π. Κουναλάκης, ο Αντ. Καφετζόπουλος που προέτρεψε: «Γιώργο διέλυσέ το το μαγαζί για να φτιάξουμε τη Δημοκρατική Παράταξη». Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γ. Βλαστάρης που δήλωσε «φίλος της Μαρίας, της φίλης των φίλων του Γιώργου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ