Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη

Eurokinissi

Επιστολή προς τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης. Στην επιστολή του ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σημειώνει:

«Αγαπητέ μου Χαρίλαε,

Πολύ χάρηκα με τη συνέντευξή σου στο "Κυριακάτικο ΒΗΜΑ" που ξαναδιαβάζω σήμερα (σ.σ. χτες) στον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ". Για όλα όσα λες και ειδικότερα φυσικά για το φλέγον θέμα της αντιμετώπισης του δικομματισμού, που πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή ο υπ' αριθμόν ένα στόχος για κάθε Ελληνα αριστερό, όπου κι αν βρίσκεται.

Οπως πολύ σωστά υπογραμμίζεις, η δική μου παρέμβαση είχε δύο σκέλη. Μια ευχή και μια προτροπή. Ετσι η ευχή μου για την ενότητα των κομμάτων δεν αναιρεί την προτροπή μου για την έμπρακτη καταδίκη του δικομματισμού και υπερψήφιση της Αριστεράς, δηλαδή των κομμάτων που την εκπροσωπούν στη Βουλή ανεξάρτητα εάν ενωθούν ή όχι. Ο καθένας από τους "ορφανούς" ψηφοφόρους είναι ελεύθερος να κρίνει ποιο κόμμα κατά την αντίληψή του βοηθά περισσότερο την επίτευξη του κύριου στόχου της Αριστεράς που θα προκύψει μετά τις εκλογές και που πρέπει κατά την άποψή μου να είναι το να καταστεί η Αριστερά ανάχωμα απέναντι στις τέσσερις αντιδραστικές πολιτικές των κομμάτων εξουσίας με τις οποίες απειλείται σοβαρά το μέλλον του λαού μας. Κι αυτές είναι οι πολιτικές της ειρήνης, της εξάρτησης, της παγκοσμιοποίησης και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Γνωρίζεις άτι θεωρώ ύποπτες τις μεθόδους των δημοσκοπήσεων δεδομένου ότι δεν φρόντισε έως σήμερα η πολιτεία να επιβάλει κανόνες ελέγχου, από πλευράς των κομμάτων της Βουλής, του τρόπου με τον οποίο μαγειρεύουν τα στοιχεία των ερευνών τους. Προς το παρόν οι εταιρίες των δημοσκοπήσεων είναι εντελώς ανεξέλεγκτες και φυσικά αν μπορεί κάποιος να τις επηρεάζει είναι η ελληνική ολιγαρχία, της οποίας οι πάντες γνωρίζουν τις διεθνείς και ντόπιες διασυνδέσεις, όπως επίσης και τους δεσμούς της με κρατικά οικονομικά συμφέροντα, καθώς και το ποιοι είναι εκείνοι που τα διαχειρίζονται. Εν πάση περιπτώσει πρόκειται για ένα ακόμη αμαρτωλό κύκλωμα και η Αριστερά δεν είναι μόνο τελείως έξω απ' αυτό αλλά είναι και στόχος του...

Ακόμα αυτός ο καταιγισμός των δημοσκοπήσεων δεν παύει να αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο επηρεασμού και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και τελικά έναν αθέμιτο ανταγωνισμό και μια βάρβαρη εισβολή ύποπτων συμφερόντων και επιδιώξεων σε μια τόσο ευαίσθητη για το λαό μας στιγμή όπως είναι οι εκλογές, στις οποίες κρίνεται το ίδιο το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας.

Ομως ως φαίνεται υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν ούτε αυτοί οι σκοτεινοί μάγειροι να κρύψουν. Εννοώ τη μικρή έως αυτή τη στιγμή, όμως σημαντική, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ από 4,9 σε 6,2 και του Συνασπισμού από 2,2 σε 2,8. Υπάρχει ρεύμα, λέγεται, από τα δύο κόμματα προς την Αριστερά γενικώς. Κι αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειές μας δεν πήγαν χαμένες.

Καταλήγοντας παραθέτω λίγες γραμμές από επιστολή φίλου που μόλις έλαβα με τις οποίες συμφωνώ απολύτως:

"...οι αριστερές δυνάμεις μπορούν να βάλουν γερά θεμέλια για τη μελλοντική ενωτική τους πορεία αν βαδίζουν μεν χωριστά αλλά χτυπάνε μαζί. Να βαδίζουν χωριστά, η κάθε μία στο δικό της εκλογικό σχήμα αλλά να χτυπάνε μαζί, με την ίδια δύναμη - και με συντονισμό ακόμη - τον δικομματισμό. Αυτή είναι η καθαρή αριστερή θέση σήμερα και θα πρέπει να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να γίνει κτήμα όλων των αριστερών".

Μίκης Θεοδωράκης»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με οδηγό τις ...δημοσκοπήσεις προς την κυβερνώσα «αριστερά»(2008-02-26 00:00:00.0)
Συζητείται σήμερα η πρόταση Κωνσταντόπουλου(2006-03-08 00:00:00.0)
Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων(2004-03-08 00:00:00.0)
Ενα κάθε εβδομάδα!(2003-10-21 00:00:00.0)
Οι ανησυχίες(2001-03-29 00:00:00.0)
Σημαντική αύξηση της επιρροής και των ποσοστών του ΚΚΕ(1999-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ