Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΔ
Βαθιά αντιλαϊκό και νεοφιλελεύθερο

Οι παροχές - πυροτεχνήματα, όπως η αύξηση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων, δεν μπορούν να αποκρύψουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ
Γνήσια αντιλαϊκό και αυθεντικά νεοφιλελεύθερο το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αποτελεί «ακριβές αντίγραφο» της πολιτικής που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εκθέσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ακριβώς γι' αυτό, κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης, επιλέχθηκε να προταχθούν ένα δύο «παροχές» -πυροτεχνήματα (αύξηση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων), ώστε να μην προκαλεί με την αντιλαϊκή αγριότητά του.

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ προσφέρει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο, που είναι η κινητήριος δύναμη για την «έξοδο από την κρίση» και τη λύση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ανεργία! Αναγορεύοντας ως υπέρτατο στόχο την «ανταγωνιστικότητα», προτείνει σειρά μέτρων (διαρθρωτικών, φορολογικών, θεσμικών), που έχουν στόχο τη «μείωση του κόστους παραγωγής» (διάβαζε εργατικού κόστους) και «στήριξης των επιχειρήσεων». «Μοιραία» το μέλλον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων διαγράφεται εφιαλτικό, αφού θα καρπώνονται ολοένα και μικρότερο κομμάτι από τον παραγόμενο πλούτο, ενώ είναι προς κατεδάφιση λαϊκές κατακτήσεις, όπως η κοινωνική ασφάλιση, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το 8ωρο, η πλήρης απασχόληση...

«Βασική επιδίωξη του προγράμματός μας είναι να καταστεί η χώρα ελκυστική σε επενδύσεις και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από επιχειρήσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού», τόνισε ο Γ. Σουφλιάς, δίνοντας το «στίγμα» του προγράμματος. Βασικά εργαλεία για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η απελευθέρωση των αγορών και η ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για επενδύσεις, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

  • Κοινωνική ασφάλιση: Πλήρης εφαρμογή της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου 1990-1993, εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης στη βάση των «τριών πυλώνων», χρηματοδότηση των ταμείων ανάλογα με την «ανάπτυξη», «αξιοποίηση» της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ταμείων (τζογάρισμα και ξεπούλημα), ενώ αφήνεται ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο παράτασης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις της ΕΕ.
  • Απελευθερώσεις αγορών: Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, φυσικού αερίου, ενεργειακά δίκτυα) και των τηλεπικοινωνιών. Σαφής πρόθεση της ηγεσίας της ΝΔ είναι να προωθήσει και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με το μανδύα της «συναίνεσης των κοινωνικών εταιριών». Επί τάπητος τίθενται τα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο χρόνος της εβδομαδιαίας εργασίας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας(!)...
  • Αποκρατικοποιήσεις. Προβλέπεται αποκρατικοποίηση όλων των υπό κρατικό έλεγχο εμπορικών τραπεζών και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εκτός της ΑΤΕ που διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα της. Για τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ και τα ΕΛΤΑ προβλέπεται ιδιωτικοποίηση μέσω «στρατηγικού συμμάχου», ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» μέσω «σωστού διαγωνισμού», σπάσιμο του ΟΣΕ στα δύο (υποδομής - δικτύου και λειτουργικό έργο) ως απαρχή ιδιωτικοποίησης, ενώ για τη ΔΕΗ το κράτος διατηρεί μεν τη μετοχική πλειοψηφία -άγνωστο πόσο - αλλά ταυτόχρονα επιταχύνεται «η είσοδος στην αγορά νέων ιδιωτικών εταιριών παραγωγής ηλεκτρισμού». Ταυτόχρονα, ανοίγει και θέμα απολύσεων των εργαζομένων στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, ξεκινώντας από την «Ολυμπιακή» όπου το πρόγραμμα προβλέπει σαφώς ότι «το κράτος αναλαμβάνει την αποζημίωση του πλεονάζοντος προσωπικού της "παλαιάς" Ο.Α.»! Επίσης, οι αυτοκινητόδρομοι παραχωρούνται στους ιδιώτες, όπως και η εκτέλεση έργων υποδομής και δημόσιας ωφέλειας, ενώ ιδιωτικοποιούνται και δημόσιες υπηρεσίες.
  • Φορολογία: Σε ό,τι αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπεται μείωση από 35% σε 25% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών, ενώ μειώνεται από 25% σε 20% ο συντελεστής φορολογίας για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, δικηγορικές και συμβολαιογραφικές εταιρίες. Για τα φυσικά πρόσωπα όμως προβλέπεται «σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών παράλληλα με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης». Ψηφοθηρικού χαρακτήρα είναι η αύξηση του αφορολόγητου ποσού για φόρο κληρονομιάς 20.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 80.000 ευρώ και ο διπλασιασμός του χρόνου καταβολής του από 2 σε 4 χρόνια.
  • Ανεργία: «Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην ανάπτυξη της οικονομίας, την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Επίσης, προγράμματα επανακατάρτισης, καθώς και κίνητρα στις επιχειρήσεις για τις προσλήψεις των ανέργων. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για δύο χρόνια για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους νέους, άνεργες μητέρες και ανέργους 55 ετών και άνω.
  • Ακρίβεια: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και απελευθέρωση των αγορών!
  • Παροχές - ψίχουλα: Σταδιακή αύξηση του ΕΚΑΣ από 140 ευρώ σε 230 μέχρι το τέλος του 2008 και αύξηση της αγροτικής σύνταξης από τα 200 στα 330 ευρώ.

Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το πρόγραμμα «συμφωνία τιμής για την πολιτική της επόμενης τετραετίας», επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ ότι «έχει χάσει ακόμα και την ικανότητα της διαχείρισης και αδυνατεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα εμφανίστηκε ως γνώστης των προβλημάτων και των λύσεων και γεμάτος όρεξη για δουλιά: «Ξέρουμε ότι τα προβλήματα της οικονομίας που θα παραλάβουμε είναι πολλά και σοβαρά, λύσεις όμως υπάρχουν, πόροι υπάρχουν και διάθεση να εργαστούμε υπάρχει, ξέρουμε τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, θέλουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού άφησε αιχμές εναντίον του Γ. Παπανδρέου. «Κλαψουρίζει ότι τον αντιγράφουμε» είπε. «Μα είναι δυνατόν; Τι να αντιγράψουμε; Πυροτεχνήματα; Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με γενικολογίες και βεγγαλικά, που φαίνεται ότι είναι της μόδας τελευταία, αλλά με θέσεις και με πρόγραμμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου(2015-09-17 00:00:00.0)
...και η πολιτική ουσία(2005-03-10 00:00:00.0)
ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ -ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ «ΑΛΛΑΓΕΣ»(2003-06-28 00:00:00.0)
«Διγλωσσία» και αντιλαϊκή επίθεση(2003-05-18 00:00:00.0)
Απατηλό «φιλολαϊκό» προσωπείο(2001-03-13 00:00:00.0)
Ολο το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων «στο τραπέζι»!(2000-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ