Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Υποταγή άνευ όρων

Μετά τις πιέσεις κυβέρνησης και καναλαρχών το ΕΣΡ κλείνει τα μάτια στο βιασμό της πολιτικής πολυφωνίας από τα κανάλια

Σε άτακτη υποχώρηση τρέπεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μετά τις πιέσεις που δέχεται από τους μεγαλοκαναλάρχες και την κυβέρνηση και αντί χτες να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων, «ανακάλυψε» τους κανόνες της «αυτοδέσμευσης». Τη στιγμή μάλιστα που απομένει μόνο ένας μήνας μέχρι τις εκλογές και οι παραβιάσεις της πολιτικής πολυφωνίας είναι «διάχυτες» στο δικομματικό διαπλεκόμενο προεκλογικό τηλεοπτικό τοπίο.

Το ΕΣΡ «υπέκυψε» όπως φαίνεται στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών και χτες δεν επέβαλε πρόστιμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA, STAR, ALPHA, ALTER, ΕΡΤ, «Μακεδονία» και EXTRA, εκπρόσωποι των οποίων είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για ενδεχόμενες παραβιάσεις στο μείζον θέμα της πολιτικής πολυφωνίας. Παραβιάσεις που ας σημειωθεί αφορούσαν το διάστημα από 7 μέχρι 21 του Γενάρη, ημέρες δηλαδή των έκτακτων δελτίων για την προβολή του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και τη στιγμή μάλιστα που οι τηλεοπτικές οθόνες κατακλύζονται από σημαίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ τα ειδησεογραφικά παράθυρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων είναι κατειλημμένα από τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων. Ακόμη και τώρα που ελάχιστο είναι το διάστημα που μας χωρίζει από τις εκλογές, εξακολουθούν να προβάλλουν εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων, αφήνοντας στη «γωνία» τα υπόλοιπα κόμματα. Αλλωστε και από τα στοιχεία της «Media Servises» που έχει στα χέρια του το ΕΣΡ και τα έχει δώσει στη δημοσιότητα, οι παραβιάσεις είναι «ορατές».

Η στάση του ΕΣΡ είναι φυσικό να γεννά ερωτήματα για το πόσο τελικά μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική πολυφωνία ή στην ουσία να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καναλαρχών, που «ύψωσαν» το ανάστημά τους όταν το ΕΣΡ τους επέβαλε τα πενιχρά πρόστιμα. Από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, την οποία μάλιστα η Ενωση Ιδιοκτητών των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών την εξέφρασαν και στη συνάντηση που είχαν προχτές με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ είχε επιβάλει μεταξύ άλλων στο MEGA και στον ΑΝΤΕΝΝΑ πρόστιμο μόλις 70.000 ευρώ για την παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας και χτες επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «TV Πειραιάς» για παράνομη χρήση διαύλου... Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι σε παρατήρηση δημοσιογράφων για τα μικρά χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης είχε πει πως «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Μόνο που κάτω από τις πιέσεις των καναλαρχών, εξαφανίστηκε όπως φαίνεται και η αχλάδα και η ουρά. Γιατί το ΕΣΡ σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο γίνεται «ουρά» των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

Χτες, μετά την ακρόαση των υπευθύνων των οκτώ τηλεοπτικών σταθμών, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι το «ΕΣΡ επιφυλάσσεται να βγάλει απόφαση». Σήμερα μάλιστα έχουν κληθεί οι διευθυντές ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και της ΕΡΤ, προκειμένου, όπως τόνισε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, να εξετάσουν το «πώς θα αποσαφηνιστεί το τοπίο», αφού οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών θέτουν θέμα «ασάφειας» του νόμου(!).

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΕΣΡ παρουσιάζεται «βελτίωση» στο θέμα της πολιτικής πολυφωνίας, ενώ μετά την οδηγία του ΕΣΡ για τα έκτακτα δελτία ειδήσεων διαπιστώνεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμμορφώθηκαν. Για τον Ιωάννη Λασκαρίδη τα πρόστιμα δεν είναι «αυτοσκοπός», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά εκείνο που ενδιαφέρει το ΕΣΡ είναι να εφαρμόζονται το Σύνταγμα και οι νόμοι. Στη συνάντηση μάλιστα που θα έχει σήμερα το ΕΣΡ με τους διευθυντές ειδήσεων, θα τεθεί το θέμα της «αυτοδέσμευσης» των τηλεοπτικών σταθμών. «Αυτοδεσμεύσεις» που ως γνωστό έχουν γίνει η «καραμέλα» για να διαιωνίζεται η απαράδεκτη και προκλητική εικόνα του δικομματισμού και του παραγκωνισμού των άλλων κομμάτων.

Σε ερώτηση του «Ρ» για την επανάληψη των έκτακτων δελτίων ειδήσεων που αναμένεται να κατακλύσουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από τις 6 μέχρι τις 8 του Γενάρη, ο Ιωάννης Λασκαρίδης σημείωσε ότι το ΕΣΡ έθεσε το θέμα χτες στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών και πως τους συνέστησε την προσοχή προκειμένου να μην παραβιαστεί η... πολιτική πολυφωνία!


Κ.Α,


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ