Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Με το ΚΚΕ! Μπροστά! Ούτε βήμα πίσω!

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη συγκέντρωση νέων γυναικών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας

«Μην κάνετε πίσω! Προχωρήστε μπροστά!»

Μ' αυτή τη φράση η Αλέκα Παπαρήγα απευθύνθηκε - χτες το μεσημέρι, μιλώντας στη συγκέντρωση των νέων γυναικών στη Φιλοσοφική Σχολή - στα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες που σκέφτονται, που αναζητούν κάτι διαφορετικό.

«Μπροστά στην εκλογική μάχη, είπε η Αλέκα Παπαρήγα, στα λαϊκά στρώματα, σ' όσους αγωνίστηκαν ως τώρα, τους λέμε: Μην κάνετε πίσω! Προχωρήστε μπροστά! Θα 'ναι - να το πω όπως το λέει ο λαός μας - "αμαρτία" αν τα λαϊκά στρώματα που μπήκαν στη δράση, που πάλεψαν, που έβαλαν πλάτες είτε στους αγώνες τους νεολαιίστικους, τους εργατικούς, είτε στους αγώνες κατά του πολέμου, αν αυτά τα λαϊκά στρώματα φθάσουν στην κάλπη και κάνουν ό,τι έκαναν το 2000, το 1996, το 1993, το 1990.

Πρέπει να ολοκληρώσουν τα βήματα του αγώνα. Να τα ολοκληρώσουν και στην κάλπη καταψηφίζοντας τα δύο κόμματα εξουσίας, τα δύο αστικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

«Υπάρχει, τόνισε, κόσμος που έχει μπει σε μία διεργασία. Υπάρχουν άντρες και γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία, που αναζητούν κάτι το διαφορετικό, που δυσανασχετούν για την κατάσταση, πριν απ' όλα για την οικονομική κατάσταση, αλλά όχι μόνο γι' αυτό, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό, για τα ζητήματα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυρίως ανησυχούν για το πού πάει η κατάσταση. Ανησυχούν για τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς τα οποία, βεβαίως, ξεκινούν από τα πάνω και βεβαίως διαχέονται και προς τα κάτω.


Σ' αυτά τα λαϊκά στρώματα λέμε: Μην κάνετε πίσω! Προχωρήστε μπροστά! Ολοκληρώστε τα βήματα του αγώνα. Καταψηφίστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ψήφο στο ΚΚΕ και μόνο στο ΚΚΕ! Σ' αντίθεση με το δικομματισμό. Γιατί είμαστε αδιάλλακτα αντίπαλοι του μεγάλου κεφαλαίου. Γιατί είμαστε σταθερά υπέρ της ισοτιμίας, συνεπείς υπερασπιστές της. Γιατί είμαστε κατά του ιμπεριαλισμού, συνεπής αντίπαλος της πολιτικής του».

Δε θέλουν χειραφετημένες γυναίκες

Αναφερόμενη ειδικότερα στα ζητήματα της ισοτιμίας σημείωσε ότι οι νέες γυναίκες βρίσκονται σήμερα σε μια μεταβατική φάση. Εχουν τα προβλήματα της νεολαίας, αύριο όμως θα έχουν και προβλήματα ως γυναίκες. «Θα ζήσετε, είπε, τα προβλήματα και ως μητέρες, σύζυγοι. Από τώρα χρειάζεται έγνοια και απασχόληση με αυτά τα ζητήματα. Είναι και κριτήριο ψήφου αυτό».

«Κριτήριο, συνέχισε, για το κάθε κόμμα δεν είναι οι διακηρύξεις του για τις γυναίκες, αλλά το γενικό του πρόγραμμα από το οποίο εξαρτάται και καθορίζεται πολύ συγκεκριμένα σε κάθε φάση το γυναικείο πρόβλημα. Η συμμετοχή των γυναικών μειώνεται κι αυτό δείχνει πού πάει το βιοτικό επίπεδο και η δημοκρατία. Τα άλλα κόμματα κάνουν πως δε βλέπουν και περιορίζουν το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην υψηλή οροφή. Δε βλέπουν την εργάτρια, τη γυναίκα των λαϊκών στρωμάτων ως το θεμέλιο της δράσης του γυναικείου φύλλου.


Κανένα κόμμα εκτός του ΚΚΕ δε συσχετίζει την ταξική εκμετάλλευση με την εκμετάλλευση των γυναικών και των νέων».

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε θέλουν καθόλου να χτυπήσουν την ανισοτιμία. Θέλουν τη γυναίκα με μισή δουλιά, μισή ζωή, μισή προσωπικότητα. Μπορεί να είναι αυτό το όνειρο μιας νέας γυναίκας;», ρώτησε απευθυνόμενη στα νέα κορίτσια και συμπλήρωσε: «Ο δικομματισμός, δηλαδή η πολιτική του κεφαλαίου δε θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει ίσα δικαιώματα στη γυναίκα. Δε θέλει τη χειραφέτησή της. Ευθύνη για τη συντήρηση αυτής της κατάστασης έχουν και όλοι εκείνοι που υποστηρίζουν την αντίσταση εντός των τειχών στο όνομα του ρεαλισμού».

Απαντήστε στο «φτιασίδωμα»

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τις νέες κοπέλες - ειδικά αυτές - να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά απαντώντας έτσι και σε «όλο αυτό το φτιασίδωμα, όλη αυτή τη φιγούρα, όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται από τον δικομματισμό με τη νεολαία». «Ολη αυτή η επίκληση του "νέου", της "αλλαγής" και του "αλλάζω" έχει κάτι πονηρό» είπε και συμπλήρωσε: «Σ' όλες τις πτώσεις κλίνεται η "αλλαγή". Η ΝΔ, πιο προσεκτική, μιλάει για αλλαγή εννοώντας μόνο την κυβερνητική αλλαγή, δεν επαγγέλλεται αλλαγή πολιτικής, η δε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λέει "θα τα αλλάξουμε όλα". Γιατί ξέρει ότι υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια και θέλει να εφησυχάσει το λαό και να τον κοροϊδέψει με το σύνθημα "θα τα αλλάξουμε όλα"!


Αυτό που θέλει να αλλάξει είναι ό,τι προοδευτικό και ριζοσπαστικό υπάρχει στη λαϊκή συνείδηση να το εξοβελίσει. Μόνο αυτό θέλει να αλλάξει. Γιατί ο ελληνικός λαός, παρά τη στασιμότητα που έχει δείξει στις πολιτικές του επιλογές, παρά την υποχώρηση που έχουν υποστεί οι λαϊκοί αγώνες -χωρίς να σταματήσουν- παρ' όλα αυτά, διατηρεί ένα επίπεδο συνείδησης προοδευτικής ριζοσπαστικής, ανάμεικτη με απογοήτευση και μοιρολατρία. Ε, αυτή τη στιγμή, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει ο λαός να πάρει διαζύγιο από το αγωνιστικό του παρελθόν, από την αγωνιστική του συνείδηση. Και θέλει να μεταλλάξει ιδιαίτερα τη νεολαία σε μια νεολαία που θα ενδιαφέρεται για "πάρτη" της, θέλει ένα κόμμα των γιάπηδων και τίποτα παραπάνω. Γιατί ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι κάθε διαζύγιο με το αγωνιστικό παρελθόν κάνει τη νεολαία απολύτως ευάλωτη στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και στον ιμπεριαλισμό».

«Στα νέα παιδιά, στη νεολαία - είπε καταλήγοντας - αναθέτουμε τη μεγάλη ευθύνη να ηγηθούν, αύριο, σαν ώριμη γενιά, στους αγώνες για τις μεγάλες αλλαγές.

Μακριά από τους δυο, γιατί είναι ανταγωνιστές στην ίδια πολιτική. Καθορίστε με την ψήφο σας το αντίβαρο. Με το ΚΚΕ για συμμαχίες στο κίνημα που δε θα τις πάρει αύριο μαζί του το ΠΑΣΟΚ.

Οι καλύτερες μέρες δε θα έρθουν με τις "συμμετοχικές δημοκρατίες" αλλά με την αδιάλλακτη πάλη κατά της πλουτοκρατίας. Η πλουτοκρατία πρέπει να σφίξει το ζωνάρι, όχι ο λαός».


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδιώξεις και ενδόμυχες σκέψεις αστών αρθρογράφων(2013-04-25 00:00:00.0)
Κριτήριο ψήφου οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των καταπιεσμένων γυναικών(2010-10-03 00:00:00.0)
Να τους κοπεί η φόρα!(2007-07-18 00:00:00.0)
Περισσότερες γυναίκες λαϊκών στρωμάτων στην πρωτοπορία του αγώνα(2007-06-26 00:00:00.0)
«Δε δίνουμε συγχωροχάρτι»!(2005-11-11 00:00:00.0)
Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης λαϊκής ευθύνης!(2004-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ