Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Στην ΕΕ δεν υπάρχει προοπτική για τους μικρομεσαίους αγρότες

Περιοδεία και ομιλία της Δ. Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο Κυριάκι Λιβαδειάς

«Βάση και κύριος μοχλός ανάπτυξης, για μια φιλοαγροτική πολιτική, υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών για το ΚΚΕ, αποτελεί ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός, που θα είναι δημιούργημα μιας άλλης εξουσίας που χρειάζεται ο τόπος, της Λαϊκής Εξουσίας, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας που θα εφαρμόσει, με υποδομή για την παραγωγή - συσκευασία - διάθεση των προϊόντων, με προσιτές τιμές και κρατική στήριξη. Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα, σ' αυτή την κατεύθυνση, που αφορά το σκέλος της διατροφικής αλυσίδας του λαού μας, θα είναι η συνολική αναδιάρθρωση υπέρ της κτηνοτροφίας για φτηνά και υγιεινά προϊόντα».

Αυτή την πρόταση του ΚΚΕ πρόβαλε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, όταν ρωτήθηκε για το «τι μέλλει γενέσθαι» από τους δικαιολογημένα αγανακτισμένους και οργισμένους από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική αγρότες, στη συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή, στην αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος, στο Κυριάκι Βοιωτίας, μετά από κάλεσμα της διοίκησης του Γεωργικού Συνεταιρισμού της περιοχής.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μ. Καρράς, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε την ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, καθώς και την Κομματική Οργάνωση Κυριακίου, όπως και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του Κόμματος για το έντονο ενδιαφέρον τους στην επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, μετέφερε την οργή τους για την κατάφωρη αδικία, όπως τη χαρακτήρισε, που υφίστανται με την παράνομη παρακράτηση από χρήματα των επιδοτήσεων των ελαιοπαραγωγών, που τους προβάλλει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς (στην οποία ανήκουν) και μάλιστα με εκβιαστικό και απαράδεκτο τρόπο. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος, η διοίκηση της ΕΓΣ Λιβαδειάς, με ετσιθελικό τρόπο, απαιτεί από τους αγρότες παρακράτηση 4% για την ίδια και 1% για την «Ελαιουργική» (πριν ένα χρόνο παρακρατούσε 2+1%), παρότι στο έντυπο που έχει στείλει στους συνεταιρισμούς αναφέρει ρητά ότι πρόκειται για οικειοθελή παρακράτηση.

Από κει και πέρα, επειδή κανένας αγρότης ελαιοπαραγωγός δεν είναι διατεθειμένος να καταβάλλει, από το ήδη ελλειμματικό εισόδημά του, αυτά τα υπέρογκα ποσά, η Ενωση δεν παραλαμβάνει τις αιτήσεις των παραγωγών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση. Παρά τις προσφυγές μας, εξήγησε ο Μ. Καρράς, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στο υπουργείο, ο ένας συγκαλύπτει τον άλλον και μεις πληρώνουμε, ενώ, συμπλήρωσε, εκκρεμεί και μήνυση του συνεταιρισμού που έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Λιβαδειάς.

Παίρνοντας το λόγο η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και επισημαίνοντας το παράνομο της παρακράτησης, καθώς και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή που διακατέχει τους αγρότες (αφού το ίδιο το υπουργείο έχει δώσει το «πράσινο φως»), σημείωσε ότι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ θα ενταθεί και με το νέο κανονισμό που εφαρμόζεται θα γίνει αρκετά αισθητή, δημιουργώντας περισσότερα θύματα. Αναπτύσσοντας το αντιαγροτικό πλαίσιο της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν, της ΝΔ τώρα, στο λάδι, στα καπνά, στο βαμβάκι και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, επισήμανε πως μέτρα ανακούφισης, όπως π.χ. η τιμή παρέμβασης, καταργήθηκαν. Αντίθετα, εξήγησε, υιοθετήθηκαν η συνυπευθυνότητα και οι ποσοστώσεις, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στους αγρότες και στην αγροτική παραγωγή της χώρας. Για να περάσει αυτή η αντιαγροτική πολιτική, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, χρειάζονται σε κάθε κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες ηγεσίες, όπως στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ, που έχουν ξεπουλήσει τα συμφέροντά σας. Ξεκαθάρισε, δε, ότι πολιτική της ΕΕ είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς (ετήσια αποχώρηση 2% έχουμε στη χώρα μας, είπε) για να γίνουν οι μεγαλοαγρότες μεγαλύτεροι.

Γι' αυτό λέμε, κατέληξε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ότι στο πλαίσιο της ΕΕ δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης για το λαό. Μπορεί να υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής, όπου οι ίδιοι οι αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους, που είναι παραγωγοί του πλούτου θα τον καρπώνονται. Ωστόσο, σημείωσε, χρειάζεται ο συντονισμός του αγώνα, η διεύρυνσή του, η αντίσταση, ανυπακοή και απειθαρχία στις αποφάσεις της ΕΕ.

Εμείς θα συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αίτημά σας, θα το αναδείξουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και αν χρειαστεί και στο Ευρωκοινοβούλιο με την παρουσία σας, διαβεβαίωσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ