Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2004
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
«Νοικοκύρεμα» σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων

Κυβερνητική σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τους οικονομικούς υπουργούς

Περιτύλιγμα από ανέξοδες ανακοινώσεις για ενίσχυση της ...«κοινωνικής πολιτικής» θα έχει το πακέτο λιτότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση και πρόκειται να δημοσιοποιήσει στο επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Αλλοθι, για την περιοριστική πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, θα αποτελέσουν και πάλι τα λεγόμενα ελλείμματα και οι «αντοχές του προϋπολογισμού», οι διάφορες υπερβάσεις, τα φέσια και τα πανωπροίκια, όλα εκείνα που είναι «γέννημα θρέμμα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στο πλαίσιο των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, πρόκειται να αξιοποιήσει, την «κληρονομιά» της προηγούμενης διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό εκτενείς αναφορές αναμένονται για τα αναθεωρημένα στοιχεία που προέκυψαν από τη λεγόμενη δημοσιονομική απογραφή.

Οι τελικές πινελιές για το «ύφος» των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ μπήκαν στη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου και των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας θα παρουσιαστεί ως ...«νοικοκύρεμα της οικονομίας». Εμφαση θα δοθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο, με τον οποίο εκχωρούνται νέες και γενναίες φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα της «περιφερειακής ανάπτυξης». Ειδικές αναφορές θα υπάρχουν και για «μεγάλα δημόσια έργα» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Γ. Αλογοσκούφης απέφυγε να μιλήσει για τις κυβερνητικές αποφάσεις, λέγοντας πως «δεν μπορεί κανείς από εμάς να προκαταλάβει τον πρωθυπουργό. Θα τα ακούσουμε όλα το Σάββατο».

Η υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική, τουλάχιστον αυτή που αφορά στο έτος 2005, εξαντλείται σε μηδενικού κόστους παροχές προς τα νοικοκυριά με 3 ανήλικα παιδιά, τα οποία θα μπουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς πολύτεκνης οικογένειας. Οι «παροχές» συνεχίζονται με τη ...μείωση του χρόνου στρατιωτικής θητείας για το πρώτο παιδί, στη χορήγηση κάρτας πολυτέκνου για μειωμένο εισιτήριο στις συγκοινωνίες και στην πριμοδότηση για το ΑΣΕΠ. Τα νοικοκυριά αυτά (σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορίας αριθμούν σε περίπου 124.000) δεν πρόκειται να αποκτήσουν τις όποιες κουτσουρεμένες παροχές που ισχύουν για τους πολύτεκνους με 4 παιδιά (όπως μηνιαίο επίδομα, σύνταξη πολύτεκνης μητέρας, αυτοκίνητο χωρίς τέλη ταξινόμησης).

Περίπατο πηγαίνουν και οι «υποσχέσεις» για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας. Στο όνομα των «δημοσιονομικών προσαρμογών» εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να παραμείνει αμετάβλητο το αφορολόγητο όριο και η φορολογική κλίμακα, εξέλιξη που θα ξαλαφρώσει τα λαϊκά εισοδήματα, εξανεμίζοντας και τις όποιες μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες για το δημόσιο τομέα θα κινηθούν στα «όρια του πληθωρισμού». Οι κυβερνητικοί σε αυτή τη φάση αναδιπλώνονται και στην υποτιθέμενη μείωση του φόρου για αγορά κατοικίας. Εκτός πρωθυπουργικών εξαγγελιών θα βρεθούν οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου, για τις οποίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξουν μόνο γενικόλογες αναφορές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ