Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόταση προς την ΕΕ για επιστροφή της Αμμοχώστου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, Κύπρος Χρυσοστομίδης, επιβεβαίωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτενές έγγραφο για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και επαναλειτουργία του λιμανιού της κατεχόμενης πόλης.

Οπως ανέφερε πρόκειται, ουσιαστικά, για συνέχεια της πρότασης, την οποία υπέβαλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προφορικά στον Ευρωπαίο επίτροπο, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως στο έγγραφο παρατίθεται λεπτομερώς η επιχειρηματολογία για την επιστροφή της πόλης και το νόμιμο άνοιγμα του λιμανιού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίσημη παρουσίαση της πρότασης της κυβέρνησης στην Κομισιόν θα γίνει εντός της βδομάδας.

Στο μεταξύ, προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι η Ολλανδική Προεδρία θεωρεί άκαιρη τη συζήτηση σ' αυτή τη φάση του θέματος της Αμμοχώστου και παραπέμπει το θέμα μετά το Δεκέμβρη, αν και εφόσον η Τουρκία εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες, που αποδίδονται σε έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρουν πως «η Ολλανδική Προεδρία εμφανίστηκε αρνητική», στο πάρε -δώσε που επιχείρησε να εισαγάγει η Λευκωσία για συνδιαχείριση του λιμανιού και επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Η εφημερίδα προσθέτει πως η Χάγη επιδιώκει έγκριση του κανονισμού για το εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους σε πρώτο χρόνο και ενδεχόμενη συζήτηση της επιστροφής της Αμμοχώστου μετά τη λήψη αποφάσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Ταλάτ: Δεν υπάρχει θέμα με την Αμμόχωστο

Το κεφάλαιο που αφορά στο λιμάνι της Αμμοχώστου είναι ήδη λυμένο, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο «πρωθυπουργός» είπε ότι το λιμάνι της Αμμοχώστου δεν είναι κλειστό, «αλλά είναι ένα λιμάνι που λειτουργεί κανονικά». Αναφερόμενος στο άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι αυτό δε συνδέεται με το λιμάνι της πόλης. Το θέμα των Βαρωσίων, υποστήριξε, είναι μέρος της λύσης και περιλαμβανόταν στο Σχέδιο Ανάν, σε αντίθεση με εκείνο του λιμανιού για το οποίο καμιά αναφορά δεν υπήρχε στο Σχέδιο.

Ο κ. Ταλάτ είπε επίσης ότι «η λύση βήμα με βήμα είναι αδύνατη γιατί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τα θέλει όλα».

Σχολιάζοντας τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό είπε ότι πρέπει να ρωτηθεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος τι θέλει, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβεί στην αποτίμηση της κατάστασης χωρίς να καθορίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά τη θέση της.

Οσον αφορά στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι το σχολείο θα επαναλειτουργήσει κανονικά στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σε ερώτηση, αν έχει εγκριθεί ο κατάλογος με τα ονόματα των καθηγητών που θα διδάξουν στο Γυμνάσιο, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι στο θέμα αυτό υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς, είπε, που χειρίζεται αυτή την πτυχή, θα έχει πιθανότατα σήμερα συνάντηση με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο ο « πρωθυπουργός» εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Γυμνάσιο θα επαναλειτουργήσει κανονικά, προσθέτοντας πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στο κτίριο.

Δηλώσεις Καρογιάν

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι όλες οι κινήσεις για την επαναπροσέγγιση που προέρχονται από οργανώσεις, άτομα ή ιεράρχες πρέπει να ενισχύουν τους ευρύτερους στόχους της κυβέρνησης. Δεν πρέπει, τόνισε, να δίνονται λανθασμένα μηνύματα ή η εντύπωση ότι υπάρχει συμφιλίωση με τα κατοχικά δεδομένα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρογιάν είπε ότι υπάρχει κοινή θέση του Εθνικού Συμβουλίου, με βάση την οποία οι πολιτειακοί αξιωματούχοι που μεταβαίνουν στα Κατεχόμενα δεν πρέπει να παρουσιάζουν ταυτότητες ή άλλα έγγραφα. Η απόφαση, εξήγησε, δεν ήταν δεσμευτική, αλλά απόφαση κυρίων και δεν έχει διαφοροποιηθεί.

Αναφερόμενος στον κατάλογο των εκπαιδευτικών για το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο. Γίνονται, πρόσθεσε, διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Εθνη και αναμένεται αυτή τη βδομάδα το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αξιολογηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα αναφορικά με την παρουσία Τσετσένων στα Κατεχόμενα, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει από τις αρμόδιες αρχές η κυβέρνηση, στα Κατεχόμενα διαμένουν περίπου εκατό οικογένειες Τσετσένων, δεν προκύπτει, όμως, θέμα ανάμειξής τους σε τρομοκρατικές ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ