Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοχή και συγκάλυψη

Πολιτική ανοχής, αν όχι υπόθαλψης, του εθνικιστικού κλίματος και συγκάλυψης των υπαίτιων των τραγικών επεισοδίων τηρεί η κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας έτσι με μαθηματική ακρίβεια την επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων.

Η αόριστη και φραστική καταδίκη των επεισοδίων και της βίας, εκ μέρους των εκπροσώπων της, δεν μπορεί να αποκρύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της, τόσο για την πλήρη κάλυψη που πρόσφερε στη στάση των δυνάμεων ασφαλείας και τη φασιστική δράση των ακροδεξιών τραμπούκων όσο για τον επικίνδυνο ρόλο που έπαιξαν ορισμένα ΜΜΕ, που υπέθαλψαν κλίμα εθνικισμού πριν και μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας -Ελλάδας. Γενικότερα, πάντως, με τη στάση της η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά στάθηκε «απέναντι» στην έξαρση εθνικισμού που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες, με αφορμή το Euro-2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που δεν είναι τυχαίο.

Η κυβέρνηση έκανε «τα στραβά μάτια» στην απροκάλυπτη και αναίτια βία που άσκησαν τα όργανα της τάξης σε βάρος Αλβανών μεταναστών, θέτοντας ως προϋπόθεση για τον καταλογισμό οιωνδήποτε ευθυνών «επώνυμες» καταγγελίες!

«Οι καταγγελίες πρέπει να είναι επώνυμες, να υποβληθούν και όταν υποβληθούν, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει καταγγελίες Αλβανών μεταναστών ότι χτυπήθηκαν και από Ελληνες αστυνομικούς. «Οπου τεκμηριωθεί ότι υπάρχει ευθύνη οποιουδήποτε ατόμου, θα αποδοθούν ευθύνες», είπε σε άλλο σημείο ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος δε βρήκε μια λέξη αποδοκιμασίας της δράσης των φασιστοειδών της «Χρυσής Αυγής», που έδρασαν σε όλη τη χώρα το βράδυ το Σαββάτου. Ο ίδιος δε διέκρινε την παραμικρή ευθύνη σε μερίδα των ΜΜΕ, όσον αφορά στην υπόθαλψη κλίματος εθνικισμού, δηλώνοντας ότι «δε θα ήθελα να αποδώσω τέτοιες ευθύνες»(!), προφανώς για να ενοχλήσει φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ... Αναφερόμενος έμμεσα στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ότι «τα σύνορα μπορούν να διαβούν όσοι είναι εφοδιασμένοι με τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα», δείχνοντας το δρόμο των απελάσεων και των «επαναπροωθήσεων» για όσους έρχονται «παράνομα». Παρ' όλα αυτά, κράτησε αποστάσεις, στα λόγια, από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης που αποδοκίμασε την πολιτική των ανοικτών θυρών, που δήθεν ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί ακραίες τοποθετήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πάντα λύσεις στα πλαίσια της συναίνεσης για την ένταξη διαφορετικών εθνικών ομάδων σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες».

Σημειώνεται ότι στην αρχική δήλωση που είχε εκδώσει προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδικάζονταν γενικόλογα τα επεισόδια και περίσσευαν τα κούφια λόγια όπως ότι «οι πράξεις βίας είναι ξένες προς το πνεύμα του αθλητισμού, πνεύμα γιορτής και συναδέλφωσης ανθρώπων και λαών, το οποίο, άλλωστε, μόλις πρόσφατα τιμήσαμε έμπρακτα με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα».

  • Χαρακτηριστική, πάντως, της ανοχής που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στους ακροδεξιούς είναι η κάλυψη που ουσιαστικά πρόσφερε στους βουλευτές και στα στελέχη της ΝΔ που συμμετείχαν στις «γιορτές μίσους». «Δεν έχω να κάνω καμία δήλωση», είπε κυνικά και ανερυθρίαστα ο Ευ. Αντώναρος, όταν του ζητήθηκε χτες να σχολιάσει τη συμμετοχή του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Κ. Τασούλα καθώς και του «γαλάζιου» νομάρχη και δημάρχου σε εμφυλιοπολεμικές παρασυναγωγές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ