Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθεστωτική μπόχα «εκ μετεγγραφής»

Αποστροφή και αηδία από το σκυλοκαυγά του δικομματισμού και την προσπάθεια συμψηφισμού της «βρωμιάς» τους

Αποστροφή και αηδία προκαλεί ο σκυλοκαυγάς που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη, φέρνοντας στην επιφάνεια την αποκρουστική εικόνα ενός διεφθαρμένου καθεστώτος, που επιφυλάσσει προνομιούχα μεταχείριση και βολεύει «πράσινα» και «γαλάζια» παιδιά.

Οι «αποκαλύψεις» και τα αλληλοκαρφώματα, που κορυφώθηκαν χθες μεταξύ των δύο μονομάχων, άπλωσαν την καθεστωτική μπόχα σε ολόκληρη την κοινωνία και κατέδειξαν, άλλη μια φορά, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι εξίσου βουτηγμένοι στο βούρκο της νομής της εξουσίας. Η εξοργιστική προσπάθειά τους να συμψηφίσουν τις «βρωμιές» τους οδηγεί στην αυτογελοιοποίηση.

Η κυβέρνηση, μετά το πλήγμα που δέχτηκε στην εικόνα της από την παραίτηση του Σ. Τσιτουρίδη, λόγω της παράτυπης μετεγγραφής του γιου του, επιχείρησε χθες να περάσει στην αντεπίθεση, με στόχο αφ' ενός να υπερασπίσει την εικόνα του «ενάρετου» διαχειριστή και από την άλλη να πλήξει το ΠΑΣΟΚ, αφαιρώντας του το ρόλο του τιμητή και κατηγόρου.

Η «απάντηση» της κυβέρνησης στην προχθεσινή αποκάλυψη του ΠΑΣΟΚ για την παράτυπη μετεγγραφή του γιου του πρώην υπουργού Γεωργίας ήταν να προχωρήσει σε ανάλογη αποκάλυψη που αφορούσε την κόρη του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγια για τη μετεγγραφή της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της φραστικής επίθεσης κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποπέμψει τον Σπύρο Βούγια, απορρίπτοντας τις ενστάσεις που πρόβαλε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να αποπέμψει το στενό του συνεργάτη κ. Σπύρο Βούγια, ο οποίος υπέπεσε σε βαρύτατο ολίσθημα», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι αιτιολογίες που ψέλλισε ότι τα παιδιά των καθηγητών Πανεπιστημίου δικαιούνται να μετεγγραφούν είναι αναληθείς». «Ουδεμία διάταξη νόμου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, προβλέπει κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει νόμος, ας τον προσκομίσει. Διαφορετικά, ας παραιτηθεί».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αναδείξει την υπεροχή της κυβέρνησης σε θέματα «ήθους και ύφους» στην άσκηση της εξουσίας. Αναφορικά με την παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη, ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να «κλείσει» το θέμα, αν και υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό. Αποσυνδέοντας την αποδοχή της παραίτησης του πρώην υπουργού Γεωργίας από αυτήν της μη παραίτησης του Σπ. Σπηλιωτόπουλου για την πτώση του «Σινούκ», υποστήριξε ότι «στην περίπτωση του κ. Τσιτουρίδη έχουμε να κάνουμε με μια εντύπωση(;) που δημιουργείται για μεταχείριση υπέρ υπουργού», χωρίς να απαντήσει πώς η κυβέρνηση άφησε τις εντυπώσεις να τη νικήσουν... Ακόμα υιοθέτησε τον ισχυρισμό του Σ. Τσιτουρίδη ότι δεν υπήρχε θέμα νομιμότητας στη μετεγγραφή του γιου του. «Δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω», είπε. Απέφυγε, επίσης, να απαντήσει αν ο «θόρυβος» των καναλιών έπαιξε ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να κάνει αποδεκτή την παραίτηση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το βράδυ, ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Καλός, δήλωσε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση μετεγγραφής του γιου του Σ. Τσιτουρίδη. «Πριν περίπου ένα χρόνο, όταν και οι δύο ήμασταν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο συνάδελφος, μου είχε ζητήσει να του γνωρίσω τον τότε πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βαβούρα για να διερευνήσει αν υπάρχει νόμιμος τρόπος μετεγγραφής του υιού του, ο οποίος μόλις είχε πετύχει στη Σχολή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πράγμα το οποίο έπραξα χωρίς έκτοτε να ασχοληθώ με το θέμα», σημειώνει στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου δήλωσε χτες ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές και προανήγγειλε νέα νομική διάταξη πάραυτα, ώστε τα κριτήρια των μετεγγραφών να είναι σαφή, συγκεκριμένα, μετρήσιμα και απολύτως περιοριστικά.

Δικομματικός καυγάς πάλι «για τα παιδιά μας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέβασε χθες τους τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε η Μ. Δαμανάκη, παρουσιάζοντας κατάλογο 70 συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού που είχε καταρτίσει η ΔΑΚΕ του υπουργείου με πρόταση για ανανέωση των συμβάσεών τους.

Ο Θ. Ρουσόπουλος δεν αποδοκίμασε την ενέργεια των γαλάζιων συνδικαλιστών, αναγνωρίζοντάς τους την ελευθερία «να προτείνουν και να ζητούν»(!), αφήνοντας να εννοηθεί ότι άλλο η τελική στάση της κυβέρνησης: «Σημασία έχει πώς δρα η πολιτεία διά της εκλεγμένης κυβέρνησής της», είπε. Αμέσως μετά πέρασε στην αντεπίθεση, υπενθύμισε ότι για πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ «ζητούσε κάρτες Κλαδικής για να προσλάβει δημοσίους υπαλλήλους», σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση, που εφαρμόζει ...μόνο αξιοκρατικά κριτήρια. «Δεν είμαστε το ίδιο και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Το ήθος μας διαφέρει. Εμείς έχουμε μόνον αξιοκρατικά κριτήρια και με βάση αυτά τα κριτήρια κυβερνάμε», ισχυρίστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ