Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σύντροφοι, με τις απόψεις μου θέλω κι εγώ να συμβάλω στον προβληματισμό για την καλύτερη επιτυχία του συνεδρίου μας.

Πιστεύω πως το κόμμα μας μετά τη μεγάλη διάσπαση ανασυγκροτήθηκε πολύ γρήγορα και ανέδειξε νέα και αξιόλογα στελέχη σε όλες τις βαθμίδες. Από τις ΚΟΒ μέχρι και την ΚΕ - ΠΓ και αυτό φαίνεται από την αντίδραση της άρχουσας τάξης, με αποκλεισμό από τα μέσα ενημέρωσης και συκοφάντηση. Θα προτιμούσε ένα κόμμα με πολύ μεγαλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά χωρίς επιρροή στο λαό. Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι χρειάζεται πολλή βελτίωση ακόμη και άνοιγμα στον κόσμο.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάδειξη νέων στελεχών και ιδιαίτερα στα ανώτερα, ΚΕ - ΠΓ. Δεν αρκεί μόνο η μόρφωση και τα προσόντα, αλλά και η ταξική συνείδηση που έχουν, γιατί σήμερα υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις από το κατεστημένο και δεν είναι λίγες φορές που το κόμμα το πλήρωσε. Καταλαβαίνω, ένα στέλεχος να κουραστεί, να απογοητευτεί, να διαφωνήσει, να τα παρατήσει, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ να κάνει πασαρέλα απ' όλα τα κανάλια τηλεόρασης, κατηγορώντας το κόμμα περισσότερο και από τον χειρότερο αντικομμουνιστή. Και αυτό δυστυχώς έχει γίνει πολλές φορές, με αποτέλεσμα να φέρνει μεγάλη απογοήτευση και πίκρα στα μέλη και οπαδούς.

Σύντροφοι, πιστεύω πως η εργατική τάξη αλλάζει σύνθεση, οι νέοι σήμερα, κατά πλειοψηφία, τελειώνουν το Λύκειο - ΑΕΙ - ΤΕΙ και άλλες σχολές, έχοντας ένα πτυχίο στα χέρια τους πιστεύουν πως δεν ανήκουν στην εργατική τάξη. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, κατ' ανάγκη, δεν κάνουν εύκολα χειρωνακτική δουλιά. Γι' αυτό θα πρέπει να σταθούμε σ' αυτό το πρόβλημα, να το αναλύσουμε και να δώσουμε μεγάλο βάρος στη νεολαία, κύρια στο Λύκειο και στη σπουδάζουσα. Να ξεκινήσουμε από την αφετηρία, να έχουν ταξικό προσανατολισμό και όχι να περιμένουμε να μπούνε στην παραγωγή πρώτα.

Τι κόμμα θέλουμε...

Πρέπει να μείνουμε σταθερά μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα, που στηρίζεται στη δικτατορία του προλεταριάτου. Η λέξη δικτατορία δεν πρέπει να μας σοκάρει, πρέπει να την εξηγήσουμε, να γίνει κατανοητή. Δικτατορία έχουμε και τώρα, αλλά είναι των λίγων, της άρχουσας τάξης, ενώ η δικτατορία του προλεταριάτου είναι των πολλών, της εργατικής τάξης και δεν μπορείς να έχεις λαϊκή εξουσία και την εργατική τάξη στη γωνία. Πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και όταν χρειαστεί να επέμβει έγκαιρα.

Ας πάρουμε παράδειγμα την πρώην Σοβιετική Ενωση, που η δικτατορία του προλεταριάτου είχε καταργηθεί και έτσι η εργατική τάξη, χωρίς οργάνωση, διαλυμένα τα συνδικάτα, δεν αντέδρασε. Και δεν ανταποκρίθηκαν στις δύσκολες περιστάσεις. Αν υπήρχε όμως η ανώτερη μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης, που είναι η δικτατορία του προλεταριάτου, θα τολμούσε ο Γιέλτσιν και η παρέα του να κάνει αυτά που όλα έγιναν, χωρίς καμιά αντίσταση; Εγώ πιστεύω, σύντροφοι, σε καμιά περίπτωση.

Αρα, όσο υπάρχει καπιταλισμός, πρέπει να υπάρχει αντίσταση της εργατικής τάξης με την ανώτερη μορφή πάλης, που είναι η δικτατορία του προλεταριάτου.

Στις συνεργασίες που πάντα επιδιώκαμε και επιδιώκουμε με ξεκάθαρες θέσεις, που μερικές από αυτές πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες, έτσι που να ξέρουν και οι συνεργαζόμενοι, εκ των προτέρων, ότι πέρα από διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για ορισμένα ζητήματα, είμαστε κόμμα με αρχές και ιδεολογία.

Διεθνιστικό κόμμα

Επίσης, θα πρέπει να συνεχιστούν οι διεθνείς συσκέψεις με όλα τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα σε όλο τον κόσμο, να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό με θεωρία το μαρξισμό - λενινισμό. Το να είμαστε μόνοι μας, δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Σύντροφοι, πιστεύω πως είμαστε το πιο συγκροτημένο - αγωνιστικό και καθαρό ΚΚ στην Ευρώπη. Και έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη και υποχρέωση να συντονίσουμε διεθνώς τον αγώνα στο εργατικό κίνημα, να ανταλλάξουμε απόψεις για την ανεργία, τρομοκρατία, ειρήνη και για τα τόσα άλλα προβλήματα που υπάρχουν. Να ξεσκεπάσουμε τα λεγόμενα κομμουνιστικά κόμματα, που θέλουν να έχουν κάποια θέση σε κυβερνητικά σχήματα, πιστεύοντας πως έτσι θα χτυπήσουν τον καπιταλισμό, αποπροσανατολίζοντας τους λαούς από τους αγώνες.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό μας.

Σωτήρης Παντίσκας

ΚΟΒ Διστόμου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ