Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Τριβές μεταξύ Τουρκοκυπρίων

Την οργή του «υπουργού» Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς προκάλεσαν δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί ξεπουλήματος της Κύπρου. Ο Σερντάρ Ντενκτάς αντέδρασε στην πρόσφατη δήλωση του Ταλάτ ότι «αν πρόκειται να πουληθεί η Κύπρος, αυτό θα γίνει από Τούρκο Πρωθυπουργό» (!) και διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος που θα πουλήσει τη νήσο, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Δεν τίθεται θέμα πώλησης της Κύπρου. Είναι απαράδεκτο να τεθεί τέτοιο θέμα στην Κύπρο ή την Τουρκία. Με τη δήλωσή του ότι "δε θα αφήσω να πουληθεί η Κύπρος" δείχνει τον εγωκεντρισμό του και την επιθυμία του να προβληθεί ως ο προστάτης της χώρας αυτής...», είπε ο Σερντάρ Ντενκτάς. Οι δυο πολιτικοί, αν και «συνέταιροι» στην ψευδοκυβέρνηση των Κατεχομένων, διαγκωνίζονται ως επικεφαλής κομμάτων αντίπαλων ενόψει και των επερχόμενων «εκλογών» στα Κατεχόμενα.

Ο δε πατήρ Ντενκτάς, Ραούφ, επανέλαβε χτες τις θέσεις του για διαμελισμό της Κύπρου. Δήλωσε ότι αν οι Τουρκοκύπριοι «δεν έχουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία τους, θα οδηγηθούν στην καταστροφή». Επίσης, κάλεσε τα κόμματα και την ψευδοβουλή να εκδώσουν ομόφωνα ψήφισμα, και τις οργανώσεις και λαό να βροντοφωνάξουν ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θα εγκαταλείψουν την «ανεξαρτησία και κυριαρχία τους». Παρέθεσε και τους λόγους για τους οποίους είπε «όχι» στο δημοψήφισμα επί του «σχεδίου Ανάν», τονίζοντας (και εδώ έχει δίκιο) ότι δεν προσφερόταν για μια μόνιμη λύση, αλλά θα οδηγούσε σε φιλονικίες.

Τέλος, άλλος ένας Τουρκοκύπριος πολιτικός εμφανίστηκε να έχει διαφορές με την Αγκυρα. Ο ΓΓ του τουρκοκυπριακού Κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι τυχόν υιοθέτηση στο κυπριακό του «μοντέλου Ταϊβάν» ισοδυναμεί με τη συνέχιση του στάτους κβο στην Κύπρο. Ο Ιζτζάν, που σχολίαζε φερόμενες ως δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλότι υπάρχουν σκέψεις για ανάπτυξη σχέσεων με την Κύπρο με βάση το μοντέλο της Ταϊβάν, εισηγήθηκε τη χωρίς καθυστέρηση έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, λέγοντας ότι «μόνο έτσι θα οδηγηθούμε σε μια λύση και ειρήνη».

Στο μεταξύ, την ανέγερση ξενοδοχείου πέντε αστέρων στην κατεχόμενη Λευκωσία και πολυτελούς τουριστικού συμπλέγματος σε ελληνοκυπριακή γη στην Καρπασία, αποκάλυψαν χτες τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο στην Καρπασία, είναι βρετανική και η είδηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τη στιγμή που γινόταν γνωστό ότι η Βρετανία κατέστησε αυστηρότερη την προειδοποίησή της προς τους επίδοξους αγοραστές - πολίτες της. Στον λεγόμενο ταξιδιωτικό οδηγό του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται τώρα ότι υπάρχει ο κίνδυνος «να κινηθούν νομικές διαδικασίες στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πάντως, το κατοχικό καθεστώς, διά του «υπουργού Εσωτερικών» Οζκάν Μουράτ ανακοίνωσε ότι προωθεί νέες, απλοποιημένες και ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης αδειών για οικοδομές και για πώληση ακίνητης περιουσίας στους ξένους.

Το θέμα της αγοράς ελληνοκυπριακών περιουσιών από Βρετανούς αναμένεται να είναι ένα από τα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε απάντηση που θα δώσει στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία προσφάτως υπέβαλε έκθεση για το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ