Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΕΔΡΟΙ ΥΨΗΛΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Στρατιώτες μερικής απασχόλησης και μισθοφορικής αντίληψης

Στους 30.000 προβλέπεται να φθάσουν οι εποχικοί στρατιώτες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Στις Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα στο Στρατό Ξηράς επεκτείνεται η μερική απασχόληση με την καθιέρωση του θεσμού των «Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας» (ΕΦΥΕΣ). Το σχετικό νομοσχέδιο κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας μισθοφορικής σχέσης των νέων με τις Ενοπλες Δυνάμεις και λειτουργεί στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των στρατιωτών θητείας από Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), σύμφωνα με το νέο ΝΑΤΟικό δόγμα, όπως επίσης και στη στρατιωτικοποίηση των τοπικών κοινωνιών και ευρύτερα. Εξάλλου, ο θεσμός των ΕΦΥΕΣ, όπως περιγράφεται και μέσα από τις σχετικές διατάξεις, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στους ΕΠΟΠ, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του θα αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της δύναμης του στρατεύματος.

Ολα αυτά μάλιστα, ενώ την ίδια ώρα η στρατιωτική θητεία των νέων διαρκώς υποβαθμίζεται και σε επίπεδο αμυντικού δόγματος εγκαταλείπεται η έννοια υπεράσπισης των συνόρων και οι Ενοπλες Δυνάμεις εντάσσονται όλο και πιο ενεργά στους νεοταξικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου ο θεσμός των ΕΦΥΕΣ «αποσκοπεί στη στενότερη σύνδεση και ενεργό συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών των παραμεθόριων περιοχών με τον αμυντικό μηχανισμό της χώρας». Επίσης ο Εφεδρος Υψηλής Ετοιμότητας «οποτεδήποτε απαιτηθεί, καλείται υπό τα όπλα και συμμετέχει από τα αρχικά στάδια στην κινητοποίηση και την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων, στις οποίες ανήκει».

Οι προϋποθέσεις που μπαίνουν για να ενταχθεί κάποιος είναι οι εξής: Να είναι Ελληνας πολίτης. Να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να είναι πρώην επαγγελματίας στρατιωτικός που αφυπηρέτησε. Να έχει ηλικία ο οπλίτης μέχρι 35 ετών και οι πρώην αξιωματικοί και ανθυπασπιστές μέχρι 40. Να είναι μόνιμος κάτοικος σε παραμεθόρια περιοχή, στην οποία και θα τοποθετηθεί. Να μην εργάζεται στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα κατά τα χρονικά διαστήματα που θα καλείται να υπηρετήσει.

Οι εντασσόμενοι στο θεσμό εθελοντές θα υπογράφουν σχετική σύμβαση τριετούς διάρκειας και μετά τη λήξη της θα μπορούν να την ανανεώνουν μέχρι να συμπληρώσουν το όριο των 35 ή 40 ετών. Ως προς τον αριθμό των ΕΦΥΕΣ, για το έτος 2005 προβλέπεται να προσληφθούν 1.100 και για το 2006 2.200. Στην πλήρη ανάπτυξη του θεσμού προβλέπεται να φθάσουν τους 30.000. Θα καλούνται κάθε χρόνο για εκπαίδευση και επάνδρωση των μονάδων για χρονικό διάστημα ενός έως τεσσάρων μηνών ετησίως. Για την περίοδο που καλούνται υπό τα όπλα οι αποδοχές τους θα είναι ίδιες με αυτές των ομοιόβαθμών τους επαγγελματιών στρατιωτικών.

Οσον αφορά στα ασφαλιστικά των ΕΦΥΕΣ για τη χρονική περίοδο που θα τελούν υπό τα όπλα θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς, όπως και στους οικείους τους, όχι όμως σύνταξη σε αυτούς σε περίπτωση θανάτου. Για το χρονικό διάστημα που απασχολούνται θα εξακολουθούν να ασφαλίζονται στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι πριν την ένταξή τους, ενώ όσοι δεν ήταν ασφαλισμένοι θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ για το διάστημα που θα απασχολούνται στο θεσμό.

Στην οριστική του μορφή ο θεσμός θα εφαρμοστεί στους νομούς Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Σερρών, ενώ σε περιορισμένη έκταση μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Η ετήσια δαπάνη για το δύο πρώτα έτη (2005 - 2006) της πιλοτικής εφαρμογής προβλέπεται να κυμανθεί από 2.950.000 μέχρι 11.800.000 ευρώ. Με την κατάταξη του συνολικού αριθμού των 30.000 ΕΦΥΕΣ η δαπάνη προβλέπεται, σε σημερινές τιμές, να φθάσει στα 108.000.000 ευρώ ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ