Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ
Ο ελληνικός λαός πληρώνει το μάρμαρο

Ουδέτερο(!) φόρο, που δεν επηρεάζει αρνητικά κανέναν κλάδο, χαρακτήρισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας τον ΦΠΑ

Τις ...ευλογίες της ΕΕ έχει η φοροεπιδρομή που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση διαμήνυσε, χτες, στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της συζήτησης για το κυβερνητικό πρόγραμμα προσαρμογής στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ομολόγησε δε τα κίνητρα της επιβολής των πρόσφατων φορολογικών μέτρων αφού εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής του ΦΠΑ ως πάγιας λύσης του προβλήματος των κρατικών εσόδων, τονίζοντας ότι δεν επιβαρύνει τους επιχειρηματικούς κλάδους! Ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα - κατά την κυβέρνηση - προβλήματα της ελληνικής οικονομίας μιλώντας για «χαμηλή ανταγωνιστικότητα» και «χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» και σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη θα στηριχτεί στο άνοιγμα των βαλκανικών αγορών. Σχετικά με την πολιτική των δημοσιονομικών εσόδων ο υπουργός Οικονομίας παρουσιάστηκε ως ...υμνητής του ΦΠΑ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, ενώ «είναι αναλογικός. Ολα τα βαλάντια αναλογικά τα επιβαρύνει το ίδιο αφού είναι ανάλογος με τη δαπάνη που κάνουν τα νοικοκυριά» και «έχει λιγότερες στρεβλώσεις για την οικονομία». Συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Είναι ουδέτερος φόρος για την ανάπτυξη, δεν επηρεάζει αρνητικά κανέναν κλάδο (...) Εμείς θα επιστρέφουμε τον ΦΠΑ στους εξαγωγείς».

Παράλληλα, επιχειρώντας να αιτιολογήσει την αύξηση των συντελεστών σημείωσε πως «αυτή ήταν η λιγότερο κακή επιλογή», την οποία η σημερινή κυβέρνηση θα απέφευγε «αν το έλλειμμα δεν είχε ξεπεράσει το 6% όπου το έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ειδικά για τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα τσιγάρα ο Γ. Αλογοσκούφης είπε πως «καθιερώσαμε έναν ελάχιστο φόρο προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα η συγκεκριμένη αγορά», ενώ για τα ποτά δήλωσε ότι «η Ελλάδα είχε από τους χαμηλότερους συντελεστές στην ΕΕ». Επισήμανε συνολικά πως πάντα «τα περισσότερα φορολογικά έσοδα προέρχονταν από τον ΦΠΑ». Επιπρόσθετα ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε νέους περιορισμούς στα κρατικά έξοδα σημειώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία εσωτερικού μηχανισμού ελέγχου.

«Ο ελληνικός λαός είναι που πληρώνει το μάρμαρο», επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο οποίος σχολίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον εναρμονισμό της με το Σύμφωνο Σταθερότητας λέγοντας: «Οι τιμές πετρελαίου με βάση τις οποίες υπολογίζετε το πρόγραμμά σας είναι εκτός πραγματικότητας». Συνολικά, είπε, τα στοιχεία του προγράμματος για την ανάπτυξη και άλλα μεγέθη είναι υπό αμφισβήτηση.

Οσον αφορά στις κρατικές δαπάνες σημείωσε ότι προβλέπονται «δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών» που «είναι απαραίτητες για τον λαό», ενώ ειδικά για τις δαπάνες που αφορούν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ τόνισε ότι «είναι θέμα ζωής και θανάτου για τα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα». Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση κινείται μέσα στα πλαίσια που επιβάλλει η ΕΕ» επιδιώκοντας «αναδιαρθρώσεις» στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό ενώ προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ σημείωσε ότι «γίνεται μια φοροεπιδρομή στα μεσαία πλέον εισοδήματα, στους μισθωτούς αλλά και στους μικροεπαγγελματίες (...) Το 20% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας (...) Παρότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται το αντίθετο, δεν υπάρχει φοροελάφρυνση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

Οσον αφορά στις δημόσιες επενδύσεις ο Αγγελος Τζέκης είπε: «Θα προωθήσετε τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (...) και θα προχωρήσετε στη συγχρηματοδότηση έργων». Επίσης, ζήτησε σαφείς εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το τι προτίθεται να κάνει στο Ασφαλιστικό. Αναφερόμενος στο δημογραφικό κριτήριο επισήμανε: «Το πρόβλημα είναι πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό (...) Οταν υπάρχει ανεργία και ανέχεια πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουν οικογένεια και πώς θα τεκνοποιήσουν (...) Αν δεν εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα στην ελληνική οικογένεια θα υπάρχει υπογεννητικότητα (...) Δεν μπορούμε, όπως λέει η Λισαβόνα, να ανεβάσουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημιουργούν κλίμα φορο-υποταγής (2008-08-19 00:00:00.0)
Πρόσθετοι φόροι 1 δισ. ευρώ στο δίμηνο (2006-03-02 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός πολλών αντιλαϊκών μποφόρ... (2005-11-17 00:00:00.0)
Υπουργικές αλληλοδιαψεύσεις... (2005-09-07 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η αντιλαϊκή επιδρομή (2005-04-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ