Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχουμε τη δύναμη να τους κόψουμε τη φόρα

Η συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους εργαζόμενους στις πανεπιστημιακές υπηρεσίες

Με αυτό το μήνυμα - κάλεσμα πίστης στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού, η Αλέκα Παπαρήγα απευθύνθηκε στους εργαζόμενους που απασχολούνται στη Φοιτητική Λέσχη και στις άλλες υπηρεσίες του ΑΠΘ μέσω εργολάβων που χρόνια τώρα βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία και κακοπληρωμένοι, αλλά και γενικότερα στους εργαζόμενους που σήμερα χτυπιούνται ακόμη περισσότερο στα εργασιακά τους δικαιώματα, στο εισόδημα και τη ζωή από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού και τις επιλογές της ΕΕ. «Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να δημιουργηθεί κίνημα, μια λαϊκή πλειοψηφία που θα είναι κάθε μέρα στους δρόμους, δηλαδή αντιμέτωπη σε κάθε επιλογή τους, που θα τη φοβούνται. Που δε θα παζαρεύει πόσα θα χάσουμε αλλά τι θα κερδίσουμε», είπε η Αλ. Παπαρήγα. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να παλεύει ο λαός. Πρέπει να γίνουμε πολλοί, που σημαίνει συνδικάτα, σωματεία, πρέπει να είναι σε χέρια αγωνιστών, κομμουνιστών και άλλων ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να παλέψουν». Ξεκαθάρισε όμως πως αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής επιλογής, το κίνημα θα είναι ανίσχυρο. Και προέτρεψε σε μαζική και καθημερινή παρέμβαση, στο συνδικάτο, στη γειτονιά, στην κάλπη.

Στη Φοιτητική Λέσχη συνομίλησε με τους εργαζόμενους στο χώρο όπου λειτουργούν τα μαγειρεία. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, περίπου 160 στους 220, απασχολούνται μέσω εργολάβων. Χρόνια τώρα διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους ώστε να πάψει η εργασιακή τους ομηρία, η κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία. Πρόσφατα αντέδρασαν αγωνιστικά στην εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης (κάμερες) στους χώρους δουλιάς. Τώρα δηλώνουν ότι ανησυχούν πως η επικείμενη ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Λέσχης μπορεί να αποτελεί τον προπομπό της ιδιωτικοποίησης που από καιρό συζητείται.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω των εργολάβων στις υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση κλπ.) του ΑΠΘ διεκδικούν το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Μόλις πριν 4 μήνες είχαν βγει και πάλι στους δρόμους και απαιτούσαν να φύγουν από τα πανεπιστήμια οι αεριτζήδες εργολάβοι που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και τσαλαπατούν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Στη συζήτηση που είχαν με την Αλ. Παπαρήγα στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, ρώτησαν με αγωνία αν προβλέπεται θετική λύση στο πρόβλημά τους καθότι το υπηρεσιακό συμβούλιο εισηγήθηκε πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε πως για μια μερίδα εργαζομένων το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, όμως αυτή η μορφή απασχόλησης και δουλιάς θα επεκταθεί και θα είναι κυρίαρχη μορφή απασχόλησης τα επόμενα χρόνια.

Συνδέοντάς το με τις εξελίξεις στην Παιδεία, τόνισε πως αυτό που ενδιαφέρει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι πώς θα κάνουν τα πανεπιστήμια μαγαζάκια των επιχειρηματιών, πώς θα μειώσουν τη χρηματοδότηση, πώς θα μειώσουν το προσωπικό, πώς θα κλείσουν την πόρτα της μόρφωσης στα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

«Εμείς δεν είμαστε κακοπούλια που προαναγγέλλουμε άσχημα πράγματα. Εμείς ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, τους βοηθάμε να είναι προετοιμασμένοι και ατσαλωμένοι, να αντιμετωπίσουν δυσκολίες αλλά και να πολεμήσουν την αιτία που γεννά τα προβλήματα. Ο εργαζόμενος πρέπει να ξέρει πώς και γιατί τον κοροϊδεύουν. Οχι για να κλαίει τη μοίρα του αλλά για να αποκτήσει πείσμα, μαχητικότητα για το δίκιο του», είπε η Αλ. Παπαρήγα. Και κατέληξε: «Δεν καταλαβαίνουν ούτε από δίκιο, ούτε από φιλότιμο. Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι να σας φοβηθούν. Και για να σας φοβηθούν, θα πρέπει να μάθουν ότι δε σας έχουν και τώρα και αύριο στην τσέπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ