Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Εκαναν «φτερά» 140 δικογραφίες

Εκατόν σαράντα δικογραφίες έχουν κάνει «φτερά» από τα δικαστήρια των Ιωαννίνων, ενώ ηθικός και φυσικός αυτουργός της απώλειας των δικογραφιών θεωρείται ο πρωτοδίκης Κ. Μπαρμπέρης, ο οποίος χειριζόταν τις υποθέσεις των απολεσθέντων δικογραφιών, όταν υπηρετούσε στα Γιάννινα. Στην Αθήνα μετατέθηκε δυσμενώς τον τελευταίο χρόνο.

Ο Κ. Μπαρμπέρης από τις 7 Φλεβάρη τέθηκε σε αργία, καθώς έχει ασκηθεί εναντίον του δίωξη για υπεξαγωγή εγγράφων, με αφορμή την απώλεια των δικογραφιών. Επίσης, ο ίδιος δικαστικός λειτουργός έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική απόλυση, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας. Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τον αναζητούν, αλλά ο πρωτοδίκης δεν απαντά σε κανένα τηλέφωνο...

Στο μεταξύ στις 14 Απρίλη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα συζητηθεί πρόταση για οριστική παύση των δικαστικών λειτουργών Κ. Μπαρμπέρη, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, Φ. Κελαδίδου, η οποία κατηγορείται ότι σύχναζε σε καζίνο, και Λ. Στάθη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία. Πιθανόν η υπόθεση του Λ. Στάθη θα αναβληθεί, γιατί εις βάρος του διενεργείται έρευνα και για άλλα πειθαρχικά παραπτώματα.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 14 Απρίλη θα αντιμετωπίσει, ουσιαστικά, το νομικό ζήτημα αν η ανεπάρκεια του ήθους για το δικαστικό λειτουργό συνιστά αιτία απόλυσής του. Με αφορμή την αποκάλυψη των παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης το πρόβλημα του ήθους για τους δικαστές και εισαγγελείς αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού αποκαλύπτεται πλέον ότι αρκετές φορές δεν υπάρχει το ανάλογο ήθος - όπως τουλάχιστον υποτίθεται - ότι θα έπρεπε να συνοδεύει τους δικαστές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος πρωτοδικών Ε. Καλούσης παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο Συμβούλιο Εφετών και ζήτησε να μην ισχύσει η διάταξη για δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εφετών Χ. Σιδέρης. Υπενθυμίζεται ότι ο Χ. Σιδέρης εξέδωσε δύο διατάξεις εις βάρος του Ε. Καλούση. Με την πρώτη, του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα και με τη δεύτερη δεσμεύονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Τέλος, στις 21 Απρίλη θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με θέμα τις μεταθέσεις δικαστών, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα, στις 25 Απρίλη, θα ασχοληθεί με τις μεταθέσεις εισαγγελέων και ειρηνοδικών. Ως γνωστόν ο δικαστικός και εισαγγελικός κόσμος αντιδρά έντονα στις μεταθέσεις, θεωρώντας ότι αν πραγματοποιηθούν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα εκληφθεί ως ηθική απαξίωση για όσους μετατεθούν.

Συνεργάτης της Αστυνομίας

Ενας έμπορος ναρκωτικών ήταν «στυλοβάτης» της Αστυνομίας και πιο συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικών Εγκλημάτων και Εγκλημάτων Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών. Αυτό ισχυρίζεται, με χτεσινό δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Απογευματινή», αποκαλύπτοντας και έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο καταζητούμενος και φυγόποινος Γεώργιος - Καρμένος Μποτετζάγιας ήταν συνεργάτης της παραπάνω Υποδιεύθυνσης, τη στιγμή που τον «κυνηγούσε» η Ιντερπόλ. Μάλιστα, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που τον βάραιναν, συνελήφθη στην Ολλανδία, αλλά ένας αστυνόμος Α', ο Γεώργιος Τζάλλας, που ήταν τμηματάρχης στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας, ζήτησε να «σβηστούν» όλα όσα βάραιναν τον Μποτετζάγια.

Στο ποινικό μητρώο του τελευταίου εκκρεμούσαν τρία εντάλματα σύλληψης και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών και τεσσάρων μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1.250.000 δραχμών. Στην Ολλανδία συνελήφθη - πάντα με το δημοσίευμα - για κατοχή και εμπορία άνω των 10 κιλών κοκαΐνης. Με σήμα της εκεί Ιντερπόλ επισημαίνεται ότι διώκεται διεθνώς, έπειτα από αίτημα του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Τότε, ο αστυνόμος Α' Γεώργιος Τζάλλας, με «άκρως απόρρητο» έγγραφο, προς τον εισαγγελέα, του ζητά να «σβηστεί» ό,τι βαραίνει τον Μποτετζάγια, καθώς η Υπηρεσία τον θεωρεί ως «το πιο μεγάλο "Κεφάλαιο" στον τομέα της εξιχνίασης υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας».

Ο Βαβύλης

Μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) ετοίμαζε κατά τον «Ελεύθερο Τύπο» ο Απ. Βαβύλης. Χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται σε πληροφορίες από καταθέσεις στις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με αυτές, ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης έχει καταθέσει πως ο καταζητούμενος του είχε προτείνει να ιδρύσει ΜΚΟ, επικαλούμενος υψηλές του γνωριμίες στο ΥΠΕΞ, ταβέρνα στο Τρίκορφο και κρουαζιέρες θρησκευτικού τουρισμού.

«Το Βήμα» αναφέρεται στις δραστηριότητες της «Magna Graecia», στο καταστατικό της οποίας προβλεπόταν η παραγωγή μουσικών δίσκων, η δημιουργία τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού. Από μαρτυρική κατάθεση δεν προκύπτει πως ο πρώην αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης επισκεπτόταν το διαμέρισμα του Απ. Βαβύλη στο Χολαργό, χρησιμοποιώντας τζιπ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαψεύσεις Βαβύλη (2005-05-10 00:00:00.0)
Παύτηκαν τρεις δικαστές (2005-04-15 00:00:00.0)
Στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τη δράση Βαβύλη (2005-03-30 00:00:00.0)
Μπλέκουν τον Βαβύλη και σε τρομοκρατικά σενάρια (2005-03-24 00:00:00.0)
Ενταλμα σύλληψης στην Ιντερπόλ για τον Βαβύλη (2005-03-22 00:00:00.0)
Ελέγχονται και δύο αρεοπαγίτες (2005-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ