Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στον Γιώργο Θεοφανίδη

Πέθανε το απόγευμα της Παρασκευής και κηδεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Θεοφανίδης. «Ο ακλόνητος αντιστασιακός πατριώτης και κοινωνικός αγωνιστής, ο ταξικός συνδικαλιστής της εργατικής τάξης και μέχρι τέλους συνεπής κομμουνιστής», όπως τον χαρακτήρισε στον επικήδειό του ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ο Γιώργος Θεοφανίδης ενσωματώνει στη ζωή και τη δράση του όλα τα χαρακτηριστικά των συντρόφων αγωνιστών που πέρασαν μέσα από φωτιά και σίδερο και άντεξαν έως το τέλος. Πολέμησε ως έφεδρος αξιωματικός στο Αλβανικό Μέτωπο και συνέχισε τον αντιφασιστικό αγώνα στην Κατοχή μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Το ξενόδουλο καθεστώς μετά τη Βάρκιζα τον συνέλαβε και τον εξόρισε πρώτα στη Μακρόνησο όπου πέρασε τρομερά μαρτύρια, και στη συνέχεια σε άλλους τόπους εξορίας. Το 1962 με την απόλυσή του εντάχθηκε στην ΕΔΑ, υπήρξε στέλεχός της και μέσα σε μεγάλες δυσκολίες εργάστηκε ως λογιστής.

Ο Γιώργος Θεοφανίδης και η γυναίκα του, Τούλα, στέλεχος κι αυτή του Κόμματος και του γυναικείου κινήματος, προσέφεραν σημαντικά την περίοδο αυτή στην αποκάλυψη των ενόχων της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με την επιβολή της δικτατορίας του '67 συλλαμβάνεται και εξορίζεται στο Παρθένι και στα Κύθηρα.

Σημαντικό συνδικαλιστικό στέλεχος μετά τη δικτατορία, διατέλεσε πρώτος γραμματέας του ΕΚΘ, μέλος της διοίκησης και της Εκτελεστικής Επιτροπής του για πολλά χρόνια, πρόεδρος του Σωματείου Λογιστών, κλπ.

Παρέμεινε ενεργό στέλεχος του ΚΚΕ από τα νιάτα του μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, ακλόνητος κομμουνιστής ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του κινήματος και του Κόμματος, όταν μπήκε σε κίνδυνο ακόμα και η ύπαρξή του, στη δεκαετία του '90.

Στην κηδεία του Γιώργου Θεοφανίδη παραβρέθηκαν, εκτός από το οικογενειακό και συγγενικό του περιβάλλον, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο Κ. Βουλγαρόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, Γιάννης Πατσακίδης, ο πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων Κώστας Σαπρανίδης, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Μένιος Αλεξιάδης, πολλοί σύντροφοι και συνεξόριστοί του κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ