Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Και μας κλέβουν και μας ... «δουλεύουν»

Η πολυδιαφημισμένη - από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον αρμόδιο επί των Οικονομικών υπουργό της Γ. Αλογοσκούφη - πολιτική της «ήπιας προσαρμογής» αποδείχτηκε και φέτος ένα κακόγουστο αστείο. Οι διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι και με την οικονομική πολιτική του 2006 (εισοδηματική, τιμολογιακή, δημοσιονομική κλπ.)διασφαλίζεται η «εξυγίανση» και ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας άρα και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, παρέμειναν κενό γράμμα, όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων.

Μόνο όποιος δεν κλείνει τα μάτια του σκόπιμα για να μη βλέπει την πραγματικότητα, μπορεί να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προστατεύει και βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών νοικοκυριών. Οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις που επιβλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2006 στα είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ποτά, ασφάλιστρα, τιμολόγια ΟΤΕ, διόδια, υγρά καύσιμα, εισιτήρια αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, εισιτήρια πλοίων και αεροπλάνων κλπ.) και τα διάφορα φοροεισπρακτικά μέτρα (αυξήσεις φόρων, δημοτικών τελών κλπ.), άναψαν νέες «φωτιές» στο καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς. Οι ισχνές ονομαστικές αυξήσεις που δόθηκαν με την εισοδηματική πολιτική στους μισθούς - συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας έγιναν «φύλλο και φτερό». Εξανεμίστηκαν πριν φτάσουν στις τσέπες των εργαζομένων, από το μπαράζ ανατιμήσεων, οι οποίες επιβλήθηκαν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες. Την ίδια τύχη είχαν και τα εισοδήματα των εργαζόμενων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Ο χορός των ανατιμήσεων δε σταμάτησε στο πρώτο εξάμηνο. Συνεχίστηκε - και μάλιστα σφοδρότερος - και στο δεύτερο εξάμηνο. Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας πως «η οικονομία πάει καλά» και πως «δε χρειάζεται αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού» η κυβέρνηση ξανάριξε «λάδι στη φωτιά» της ακρίβειας, εν γνώσει της ότι έτσι ανοίγει νέο κύκλο ανατιμήσεων που θα πλήξουν παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Και το έπραξε αυτό, τόσο με τις αποφάσεις της για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα (από την 1η Ιούλη) και στα τσιγάρα (από 27 Ιούλη) όσο και με την αύξηση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας μέχρι 400% (από 1η Οκτώβρη) και στα τιμολόγια της ΔΕΗ (από σήμερα).

Είναι ολοφάνερο πως οι κυβερνώντες - με την πολιτική τους καθώς και την επιχειρηματολογία που προβάλλουν για να τη δικαιολογήσουν - όχι μόνο μας κλέβουν αλλά και μας ...δουλεύουν! Εννοείται, βέβαια, πως τα ληστρικά «κάποιοι τα εισπράττουν». Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοεπιχειρηματίες (που βλέπουν τα κέρδη των επιχειρήσεών τους να σκαρφαλώνουν σε όλο και υψηλότερα επίπεδα) και το κράτος τους (που διοικείται από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Και λέμε το κράτος τους, επειδή τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα (που θα εισπράξει το κράτος με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας κλπ.) δε θα διατεθούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Αυτήν πρέπει να ανατρέψουν οι εργαζόμενοι, ανατρέποντας την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, ανεξαρτήτως «χρώματος».


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ