Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνω απ' όλα οι μπίζνες με την Τουρκία

Οι μπίζνες με την Τουρκία δε θα σταματήσουν. Αυτό φαίνεται να διαβεβαίωσε το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας (κι όχι μόνο) η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για εναλλακτικό σχέδιο «προσέγγισης» με την Αγκυρα, μπροστά στο πιθανό ευρωενωσιακό της ναυάγιο. Τη διαβεβαίωση αυτή πιθανά έστειλε και προς τις ΗΠΑ, που για τους δικούς τους λόγους θέλουν την Τουρκία με γερά πατημένο το πόδι της στην ΕΕ. Και φυσικά δεν εννοούν μόνο αυτό του «Αττίλα» στην κατεχόμενη Κύπρο...

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών μιλώντας χτες στη διήμερη «Σύνοδο των Πρέσβεων» (τη διοργανώνει το υπουργείο όπου προΐσταται, προκειμένου «να υφίσταται συνεχής επικοινωνία και γνώση των θέσεων και κατευθύνσεων της εξωτερικής πολιτικής αμφίπλευρα - μεταξύ κεντρικής υπηρεσίας και όλων των ανά τον κόσμο πρεσβειών και λοιπών αποστολών μας») αρχικά επανέλαβε τα γνωστά, δηλαδή ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος».

Ωστόσο, καθότι το φθινόπωρο αναμένεται η Τουρκία να αξιολογηθεί από τις Βρυξέλλες για τη μέχρι τότε πορεία της στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων (τυπικών, έως και ασήμαντων) που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθότι η Αγκυρα δε συμμορφώνεται ούτε με τα ελάχιστα, καθότι γενικά το κλίμα στους λαούς της ΕΕ δείχνει αρνητικό στο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου η Τουρκία να γίνει πλήρες κράτος - μέλος, η υπουργός (για να μη φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση και τόσο ενδοτική) συμπλήρωσε ότι σε αυτή την επιλογή «δεν υπάρχουν λευκές επιταγές».

Ομως, ενόψει πιθανού ευρωενωσιακού ναυαγίου της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για «μία εναλλακτική θέση - μια fall back position - για την απευκταία εκδοχή της αδυναμίας προόδου της τουρκικής υποψηφιότητας για λόγους ανεξάρτητους της δικής μας διαθέσεως και πολιτικής. Τόσο στο επίπεδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο και στις διμερείς μας σχέσεις. Για τους λόγους αυτούς αναπτύσσουμε με κάθε τρόπο την οικονομική συνεργασία μας. Δημιουργούμε νέα, κοινά και σημαντικά, ενεργειακά δίκτυα. Επιδιώκουμε λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα. Και προπαντός ουδέποτε εφησυχάζουμε. Ουδέποτε σταματάμε να επεξεργαζόμαστε λύσεις για κάθε πιθανή εξέλιξη».

Μπίζνες δηλαδή να γίνονται μεταξύ των δυο πλευρών του Αιγαίου, το μεγάλο κεφάλαιο να καρπώνεται τα υπερκέρδη και για τα «άλλα» βλέπουμε. Αλλωστε, πώς θα μπορούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις του δικομματισμού να εναντιωθούν στη χιλιοειπωμένη «επιθυμία» των ΗΠΑ για στενή σύνδεση - με αυτή τη μορφή ή την άλλη - της Τουρκίας με την ΕΕ;

Σε άλλα θέματα, η υπουργός υπεραμύνθηκε της «σχέσης» της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «ως έναν από τους βασικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφαλείας». Για το Κόσσοβο είπε πως «καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση μιας ισορροπημένης λύσης, που να εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Για τη δε ΠΓΔΜ ότι «το ζήτημα του ονόματος παραμένει σοβαρή τροχοπέδη», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση «θα καταθέσει επιτέλους ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος».

Ο Ε. Μεϊμαράκης

Στη δική του παρέμβαση στη «Σύνοδο των Πρέσβεων», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού τόνισε ότι «εργαζόμαστε και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για την εξάλειψη της έντασης στην περιοχή», σημείωσε πως «πρέπει ασφαλώς να τερματιστεί η πρακτική παράβασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας. Τέτοιες ενέργειες δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων στο Αιγαίο, αποβαίνουν επικίνδυνες για την ασφάλεια στην περιοχή και αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής άλλων τραγικών δυστυχημάτων, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα. Η ένταση στο Αιγαίο δεν ωφελεί κανέναν και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ανέφερε πως «αυτή απαιτεί την πλήρη συμμόρφωσή της στις σχέσεις καλής γειτονίας», επαναλαμβάνοντας επιπλέον ότι «λευκή επιταγή δε δίνεται σε κανέναν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχειρηματικές μπίζνες και Αιγαίο στην ατζέντα(2012-10-11 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν την υποδοχή του ΓΓ του ΝΑΤΟ(2009-08-13 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη εμπλοκή στο Αφγανιστάν και «υπομονή» με τους Τούρκους(2009-01-13 00:00:00.0)
Συγκυριαρχία στο Αιγαίο;(2006-05-24 00:00:00.0)
Γαλλικά «παιχνίδια» με την Τουρκία(2000-10-06 00:00:00.0)
"Ζεστό - κρύο" από την Ουάσιγκτον(1996-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ