Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Μπορεί να είναι έτσι κάθε μέρα»

Η αγανάκτηση για τη ληστρική επιβολή εισιτηρίων στις παραλίες της Αττικής αναδείχτηκε από τους λουόμενους της Α' πλαζ Βούλας, με αφορμή την κυριακάτικη κινητοποίηση της ΝΑΣ για ανοιχτές παραλίες για όλο το λαό. Μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους «ουσιαστική» και αγκαλιάστηκε από όλους, αφού το δικαίωμα των εργαζομένων για μπάνιο και ξεκούραση δεν μπορεί να αποτελεί πηγή κέρδους για κανέναν.

Με τις αντιδράσεις τους όσοι επισκέπτονταν την παραλία παρότρυναν τα μέλη της ΝΑΣ να συνεχίσουν αυτή την πρωτοβουλία. Το ίδιο και οι αντιδράσεις των μικρών παιδιών που όταν άκουσαν ότι μπορούν δωρεάν να κάνουν βουτιές από τις νεροτσουλήθρες, πανηγύριζαν και φώναζαν «μπράβο» και ετοιμάζονταν για «πολλές βουτιές και όχι μόνο για μία», όπως έλεγε ένας πιτσιρικάς στον πατέρα του που κρατούσε την ανακοίνωση της ΝΑΣ στο χέρι.

Μια παρέα νέων συζητούσε καθώς έμπαινε στην παραλία: «Κάθε μέρα πρέπει να είναι δωρεάν. Μπράβο στη ΝΑΣ». «Μακάρι να ήταν έτσι κάθε μέρα», έλεγαν οι περισσότεροι. Κι όταν τα μέλη της ΝΑΣ τούς εξηγούσαν ότι οι ίδιοι που το λένε, μπορούν και έχουν τη δύναμη να το κάνουν πραγματικότητα, έδειχναν να το πιστεύουν. Κι εκεί ακριβώς ξεκινούσε μια μικρή συζήτηση για το πώς «Μπορεί να είναι έτσι κάθε μέρα». Αρχής γενομένης από τις εκλογές του Οκτώβρη...

«Ληστεία»

«Πρόκειται για καθαρή εκμετάλλευση. Σου ζητούν 5 ευρώ για να σου προσφέρουν τι; Θάλασσα; Και σκέψου πόσα κέρδη έχει ο ιδιοκτήτης της πλαζ από όλο αυτό τον κόσμο που βρίσκεται εδώ», είπε στον «Ρ» η Αναστασία, κάτοικος Αθήνας. Και αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες έχουν περιφραχτεί τόνισε, ότι «βολεύει η συγκοινωνία, αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να έρθω εδώ για μπάνιο και να πληρώσω!».

«Θέλουμε το λιγότερο 30 ευρώ για ένα μπάνιο», μας λέει ο Γιάννης Δημητρακόπουλος αναφερόμενος στον ίδιο και την οικογένειά του. «Αναγκάζεσαι να τα δώσεις, δε σημαίνει ότι σου περισσεύουν. Οι περισσότερες από τις ελεύθερες παραλίες δεν είναι καθαρές, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στις οργανωμένες και να πληρώσουμε», συμπληρώνει.

Το ίδιο επισημαίνουν και η Βασιλική Αγελαδάρη και η Πασχαλιά Μπαγκού. «Ερχόμαστε εδώ γιατί είναι καλύτερα για τα παιδιά. Αλλά τα λεφτά που πρέπει να δαπανήσουμε για ένα μπάνιο είναι πολλά». «Θα μπορούσε κανείς με τα λεφτά που δίνει εδώ να κάνει άλλες δυο μέρες διακοπές!», μας είπε χαρακτηριστικά η Δώρα.

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους προσπαθούν να μειώσουν όπως μπορούν το κόστος του μπάνιου. Πολλοί έχουν πάρει από το σπίτι τα φαγητά τους, καφέ και νερό για να αποφύγουν τα επιπλέον έξοδα. «Κάθε Κυριακή που έχω χρόνο, ξέρω ότι θα δώσω 10 - 15 ευρώ στην παραλία. Τα δίνεις τα λεφτά, τι να κάνεις; Και στο Φάληρο όπου μένω, σιγά - σιγά ιδιωτικοποιείται η παραλία, μέσω ενός ξενοδοχείου που έχει βάλει ξαπλώστρες και ομπρέλες», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Ντέτσικας, νεολαίος εργαζόμενος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα μεροκάματο για ένα μπάνιο (2009-08-09 00:00:00.0)
Να μη δοθεί σε επιχειρηματίες (2008-06-10 00:00:00.0)
Επεσαν οι μπάρες στην Ακτή Βουλιαγμένης (2007-06-19 00:00:00.0)
Οι παραλίες ανήκουν στο λαό! (2006-08-01 00:00:00.0)
Ελεύθερες παραλίες (2006-07-18 00:00:00.0)
Καυτή η είσοδος για μια απόδραση δροσιάς (2003-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ