Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με νέες δυνάμεις για τη νεανική αντεπίθεση

"Η αναμέτρηση συνεχίζεται, η ζωή, το μέλλον μάς θέλει ανυπότακτους. Μπορούμε να είμαστε εμείς οι νικητές", διακηρύσσει η ΚΝΕ και διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή τη νέα, μεγάλη συνάντηση του ΚΚΕ με τη νέα γενιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Για τα αποτελέσματα των εκλογών, τα νέα καθήκοντα και στόχους της ΚΝΕ μιλάει στον Κυριακάτικο "Ρ" ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης, Νίκος Σοφιανός

Η προκήρυξη των εκλογών βρήκε την ΚΝΕ σε διαδικασία μεγάλου ξανοίγματος στη νεολαία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Πολύ γρήγορα οι δραστηριότητες αυτές ευθυγραμμίστηκαν με τις προεκλογικές ανάγκες. Ετσι, η ΚΝΕ έδωσε με μαχητικότητα και πάθος την εκλογική μάχη και η βοήθειά της αναδείχτηκε πολύτιμη, για την αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ και την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων.

"Η πολιτική και η ιδεολογία του ΚΚΕ όχι απλά επικοινωνούν με τη νέα γενιά, αλλά κερδίζουν σημαντικό κομμάτι της", τονίζει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ως ένα από τα πρώτα συμπεράσματα. Υπογραμμίζει δε ότι καταγράφτηκε στη νεολαία ένα υπαρκτό ρεύμα ουσιαστικής αμφισβήτησης της κυριαρχίας του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, που νιώθει και την ανάγκη της συνολικότερης ρήξης, καταλαβαίνει ότι χρειάζεται μια ανατρεπτική πολιτική, που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Ομως οι εκλογές πέρασαν. Η ΚΝΕ, πιο έμπειρη και δυνατή, συνεχίζει σταθερά και αταλάντευτα τη δράση της για την ανάπτυξη "αγώνων αντεπίθεσης" στους χώρους που ζει, εργάζεται και σπουδάζει η νεολαία, για την αποφασιστική συμβολή της νέας γενιάς στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που θα ανοίγει το δρόμο της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Η συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού έχει ως εξής:

Το μεγαλύτερο άνοιγμα στη νεολαία από το 1991

- Κατά την προεκλογική περίοδο φάνηκε ότι τα μέλη και τα στελέχη της Οργάνωσης έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για τη μάχη της ψήφου. Τι εντύπωση σας προκάλεσε το γεγονός;

- Δεν είναι για μας ούτε και για το Κόμμα ξάφνιασμα, το γεγονός ότι η ΚΝΕ έδωσε με μαχητικότητα και πάθος την εκλογική μάχη. Δεν ήταν ξάφνιασμα γιατί, όλη η πορεία, όλη η προσπάθεια στους χώρους της νεολαίας το προηγούμενο διάστημα εξασφάλιζε ότι η ΚΝΕ θα είναι το μαχητικό στήριγμα σ' αυτή την κρίσιμη και δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, που έδωσε το Κόμμα μας. Σημαντικό ρόλο στην εκλογική ετοιμότητα της Οργάνωσης έπαιξε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Οι 100 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι, το πλατύ άνοιγμα που έγινε με αιχμή τα προβλήματα, τα δικαιώματα, τις ανάγκες της νέας γενιάς βοήθησε - παρά το συντομότατο διάστημα της προεκλογικής περιόδου - η Οργάνωση να συνεχίσει, με ακόμα καλύτερους εντονότερους ρυθμούς, την πλατιά επαφή της με τη νεολαία.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου βρήκε την Οργάνωση, να αναπτύσσει μια μεγάλη προσπάθεια επικοινωνίας με τη νέα γενιά. Κατόρθωσε πολύ εύκολα να προσαρμόσει αυτήν τη δουλιά στην καθαρή προεκλογική προπαγάνδα και δράση.

Εκτιμάμε ότι ήταν το μεγαλύτερο άνοιγμα που έχουμε καταφέρει ως τώρα απ' το 1991. Η δράση αυτή εκφράζεται με χιλιάδες εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις, με μαχητική παρουσία σ' όλες τις συγκεντρώσεις του Κόμματος, με νεολαιίστικες προεκλογικές εκδηλώσεις, με εκλογικά κέντρα και περίπτερα σε στέκια και χώρους της νεολαίας στα αστικά κέντρα. Παράλληλα, έγινε και δουλιά ψήφου, επιμένοντας όχι μόνο στη μαχητική παρουσία της ΚΝΕ με το προεκλογικό υλικό του Κόμματος, αλλά και στη συζήτηση νέο τον νέο. Ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους η δουλιά αυτή φάνηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς το ΚΚΕ πήρε σημαντικό ποσοστό των νέων ψηφοφόρων που εκφράστηκε στην κάλπη με τα ψηφοδέλτιά του.

Δυναμώνει το ρεύμα ουσιαστικής αμφισβήτησης

- Η αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ είναι γεγονός. Τι σηματοδοτεί αυτό για την Οργάνωση, για τη νεολαία και το κίνημά της;

- Πρώτα απ' όλα, σημαίνει ότι η πολιτική και η ιδεολογία μας όχι απλά επικοινωνούν με τη νέα γενιά, αλλά μπορεί και να κερδίζουν σημαντικό κομμάτι νέων. Σήμερα, καταγράφτηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών ότι δυναμώνει ένα υπαρκτό ρεύμα ουσιαστικής αμφισβήτησης της κυριαρχίας του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.

Αυτό το κομμάτι της νεολαίας δεν αγανακτεί μόνο μπροστά στην άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζει, αλλά νιώθει και την ανάγκη της συνολικότερης ρήξης, καταλαβαίνει ότι χρειάζεται μια ανατρεπτική πολιτική, που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Και αυτό το κομμάτι της νεολαίας μεγαλώνει.

Νέα καθήκοντα

- Ποια είναι τα νέα καθήκοντα για την ΚΝΕ, που εκπορεύονται από αυτό το γεγονός;

- Είναιπρόκληση για την ΚΝΕ, κατά πόσο θα μπορέσει αυτή τη διάθεση χιλιάδων νέων για εκλογική στήριξη του ΚΚΕ να την κάνει σταθερή σχέση με την πολιτική και την ιδεολογία του, να την κάνει αφετηρία για την υλοποίηση του προεκλογικού μας συνθήματος, της νεανικής αντεπίθεσης. Πώς, δηλαδή, θα μπορέσουμε αυτό το κομμάτι της νεολαίας, που συνειδητά ψήφισε το ΚΚΕ, να γίνει ο χώρος εκείνος απ' τον οποίο θα ξεκινήσει η αντεπίθεση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα βοηθά την ΚΝΕ στη δράση της με τους νέους, αλλά και συνολικότερα ως Κόμμα μάς βοηθά, για να περπατήσει στη ζωή ο στόχος της συγκρότησης του λαϊκού μετώπου, που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Μας βοηθά το εκλογικό αποτέλεσμα να προχωρήσουμε την υλοποίηση του άμεσου πολιτικού στόχου του Κόμματος, όπως καθορίστηκε στο 15ο Συνέδριό μας.

Εργατική τάξη και νέα γενιά

- Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει η νεολαία στο αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό μέτωπο;

- Η ίδια η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η νέα γενιά, μαζί με την εργατική τάξη μπορούν να παίξουν το ρόλο του καταλύτη. Είναι οι δυνάμεις εκείνες, που μπορούν και θα αποτελέσουν τους πυλώνες της συγκρότησης αυτού του μετώπου των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και θα ανοίγει το δρόμο για τη σοσιαλιστική προοπτική στην Ελλάδα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει νέα ώθηση, με το γεγονός ότι η σχέση του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τη νεολαία επανακάμπτει σημαντικά. Φάνηκε καθαρά ότι το ΚΚΕ, όχι μόνο περιχαρακωμένο δεν είναι, αλλά μπορεί να εμπνέει και να κερδίζει με την πολιτική του. Τώρα ετοιμαζόμαστε, με δεδομένη την οξύτητα των προβλημάτων της νεολαίας και των μέτρων που έπαιρνε και συνεχίζει να παίρνει η κυβέρνηση σ' όλους τους τομείς που αφορούν τους νέους, να οργανώσουμε, πρωτοστατώντας στην αποφασιστική ανάπτυξη νεανικών αντιστάσεων και αγώνων. Αυτή είναι και η προσπάθεια που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, πάνω στα βασικά μέτωπα πάλης που έχει επεξεργαστεί η ΚΝΕ. Για την ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος, πατώντας στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων στη ζωή, στη μόρφωση, στη δουλιά.

Ο δρόμος της δουλιάς στο κίνημα της νεολαίας και της παράλληλης σταθερής πολιτικής παρουσίας και ιδεολογικής αντιπαράθεσης που ακολουθεί η ΚΝΕ, είναι ο δρόμος, για να μπορείς να κερδίζεις την εμπιστοσύνη, αλλά και τη συμπόρευση και άλλων τμημάτων της νεολαίας, με την πολιτική και την ιδεολογία του Κόμματος. Εκεί, άλλωστε, οφείλεται και αυτή η επανάκαμψη της σχέσης ΚΚΕ - νέας γενιάς. Στο γεγονός, δηλαδή, ότι στο προηγούμενο διάστημα, οι προσπάθειες του Κόμματος στην ελληνική κοινωνία, ειδικότερα της ΚΝΕ στη νεολαία, διαμόρφωναν την εικόνα ενός εντελώς διαφορετικού πολιτικού χώρου, ο οποίος δεν μπαίνει στη λογική διαχείρισης της κρίσης, σεκαλλιέργεια του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας, αλλά προβάλλει το δρόμο της αντίστασης, της αντεπίθεσης, της σύγκρουσης με την κυριαρχία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Μπορούμε να καταργήσουμε τα σενάρια

- Μπήκαν πολλά σενάρια στο τραπέζι περί "Κεντροαριστεράς", περί συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, περί σύμπνοιας του αριστερού μπλοκ κλπ. Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά για τη νέα γενιά και το κίνημά της;

- Πιστεύουμε ότι ακριβώς επειδή φάνηκαν οι δυνατότητες που έχει σήμερα η πολιτική μας και επειδή μπορεί τα νούμερα να μην είναι τέτοια, ώστε να δημιουργούν ένα συνολικότερο ρεύμα στη νεολαία, ωστόσο αυτός ο κόσμος που στράφηκε στο ΚΚΕ έχει μια ξεχωριστή δυναμική. Γι' αυτό το λόγο η άρχουσα τάξη δε θα σταματήσει να διαμορφώνει σενάρια, σχέδια για τη δημιουργία και ενίσχυση αναχωμάτων στην προσπάθεια που θα κάνει, απ' τα πράγματα, η νεολαία να αμφισβητήσει την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας.

Είναι φυσικό, λοιπόν, τέτοια σενάρια, τέτοιες μεθοδεύσεις να συνεχιστούν ακόμα πιο έντονα μετεκλογικά, με στόχο τη χειραγώγηση των νεανικών συνειδήσεων και συνολικότερα της λαϊκής αγανάκτησης. Παρ' όλα αυτά θεωρούμε ότι μπορεί σήμερα η Οργάνωση και το Κόμμα να αναχαιτίσουν, να περιορίσουν την επίδραση στη συνείδηση της νεολαίας των θεωριών περί "εκσυγχρονισμού", ή τις φιλολογίες για την "Κεντροαριστερά" και άλλα που ακούγονται. Αυτό θα το κάνουμε, πατώντας στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζει σήμερα η νέα γενιά, πρωτοστατώντας στην ανάπτυξη σοβαρών αντιστάσεων στη συντηρητική πολιτική. Και το κυριότερο, εξηγώντας την ουσία των προβλημάτων και τις ευθύνες για τα προβλήματα αυτά, αποκαλύπτοντας το ρόλο της εξουσίας των πολυεθνικών και των μονοπωλίων στην Ελλάδα, την υποταγή της Ελλάδας στην Ε Ε, το ρόλο του αμερικανικού και ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στα σχέδια που μεθοδεύονται στην περιοχή μας.

Προβάλλοντας τη σοσιαλιστική προοπτική και το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Υπάρχει δυνατότητα να αναχαιτίσουμε τη μαζική επίδραση αυτών των σχεδίων, αποκαλύπτοντας την ουσία αυτής της πολιτικής, αναμετρούμενοι συνεχώς, με τη συντηρητική πολιτική, με τα κέντρα που την εκφράζουν, με τις πολιτικές που την υπηρετούν, άσχετα με τα πρόσωπα που διαχειρίζονται την εξουσία.

Γιορτή - συνάντηση την άλλη Κυριακή

- Ποιοι είναι οι στόχοι πάλης της ΚΝΕ για το ερχόμενο διάστημα;

- Το πρώτο ραντεβού της ΚΝΕ με τη νεολαία το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αυτή η μεγάλη εκδήλωση την άλλη Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πρόκειται για μια γιορτή - συνάντηση της νεολαίας με το ΚΚΕ, για να χαρούμε και να τραγουδήσουμε την εκλογική μας επιτυχία, για να δώσουμε ώθηση στη νεανική αντεπίθεση. Η εκδήλωση αυτή θα κλείσει και το 22ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που δεν μπόρεσε, λόγω των εκλογών, να κορυφωθεί με τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα. Ανοίγει, όμως, κατά κάποιο τρόπο, τη δουλιά μας στο κίνημα της νεολαίας, με άμεσους στόχους για το επόμενο διάστημα: Την ανάπτυξη των αντιστάσεων και στους χώρους της εκπαίδευσης και στους εργασιακούς χώρους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία που θα ενταθούν, εξαιτίας της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Διεύρυνση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης

- Ποια είναι τα συμπεράσματα από την αντιιμπεριαλιστική δράση που ανέπτυξε η ΚΝΕ στη διάρκεια της φεστιβαλικής δραστηριότητας;

- Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν μια σειρά από σημαντικές αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες: Εγιναν εκδηλώσεις για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής φιλίας, εκδήλωση στο χώρο της μειονότητας στην Κομοτηνή για την ανάγκη ισότιμης συμμετοχής της στην κοινωνία, προκειμένου να αποτελέσει γέφυρα φιλίας στους δύο λαούς. Εκδηλώσεις για τους ξένους εργάτες σε μια σειρά αστικά κέντρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Συνεχίζεται η καμπάνια αλληλεγγύης για τους μαθητές της Κούβας μέχρι τέλος του Οκτώβρη και φυσικά έγινε με μεγάλη επιτυχία η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, όπου προβλήθηκε η αντίδρασή μας στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Ολες αυτές οι εκδηλώσεις έδειξαν τις δυνατότητες που υπάρχουν να μιλάς γι' αυτά τα προβλήματα με τους νέους, να βρίσκεις απήχηση και να πείθεις έναν κόσμο για την ανάγκη της σύγκρουσης με την ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Από την άλλη, δείχνει και την ανάγκη, η ΚΝΕ με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στη δουλιά της να διευρύνει την αντιιμπεριαλιστική δράση στο κίνημα της νεολαίας, να δυναμώσει η κίνηση "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" μέσα από ένα συνεχές πρόγραμμα πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων στους νεανικούς χώρους. Για το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε μια σειρά πρωτοβουλιών με αιχμή τις περιοχές που σηματοδοτούν τη ΝΑΤΟική εξάρτηση, και με προσπάθεια να ανοιχτεί παραπέρα η επικοινωνία των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, απομονώνοντας, το όποιο κύμα εθνικισμού θα προσπαθήσουν να δυναμώσει το επόμενο διάστημα.

Σταθμοί της δράσης: Πολυτεχνείο, προϋπολογισμός

- Για το αμέσως επόμενο διάστημα από ποιους σταθμούς θα περάσει αυτή η προσπάθεια της ΚΝΕ;

- Ο πρώτος σταθμός στη δουλιά της Οργάνωσης είναι ο γιορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θέλουμε το ανατρεπτικό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου να αγγίξει χιλιάδες νέους. Στόχος μας είναι, ο ίδιος ο γιορτασμός να συνδυαστεί με την πάλη της νεολαίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της στη μόρφωση και στη δουλιά, με τον αγώνα ενάντια στη ΝΑΤΟική κυριαρχία, τα νέα προβλήματα που δημιουργούνται από το σύγχρονο ρόλο του ΝΑΤΟ, την πολυεθνική δύναμη, τα πυρηνικά, τις βάσεις, τα σενάρια που παίζονται στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα τα κέντρα που θέλουν να ξεμπερδέψουν με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου και θα προσπαθήσουν και πάλι να δώσουν το καίριο χτύπημα για να τελειώνουν με το "Νοέμβρη".

Ο δεύτερος σταθμός της παρέμβασής μας στο κίνημα της νεολαίας, θα είναι η περίοδος κατάθεσης του προϋπολογισμού, που όλα δείχνουν ότι θα είναι προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας και μεγάλων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες στην πορεία της σύγκλισης που επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ιδιαίτερα στο χώρο της παιδείας θα είναι ένας μαχητικός Νοέμβρης και Δεκέμβρης, γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορείς να αντιπαρατίθεσαι ουσιαστικά με αυτήν την πολιτική, αν δε βγεις στο δρόμο, αν δε διεκδικήσεις, αν δε φωνάξεις για αυτά που δικαιούσαι.

Το ΚΣ θα επεξεργαστεί σειρά από κατευθύνσεις, με άμεσο πρόγραμμα δράσης των οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλους τους νεολαιίστικους χώρους, θέλοντας να ανέβει η συμμετοχή της νεολαίας μέσα στους μαζικούς της φορείς, να δυναμώσουν οι αντιστάσεις και η συλλογική δράση, να γίνει πράξη η νεανική αντεπίθεση στη συντήρηση και το συμβιβασμό.

Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ