Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Τρενάρισμα" του έργου ως το ... 2001!

Οταν, λοιπόν, ένα έργο "δένεται" από τέτοιου είδους διάτρητες συμβάσεις και επιπλέον έχει μια τόσο πλημμελή επίβλεψη εκ μέρους του δημοσίου, δεν μπορούν να εκληφθούν καθόλου ως "κεραυνός εν αιθρία" οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, με τις απολύσεις εργαζομένων, την εμπλοκή στους"μετροπόντικες" και το σταμάτημα των εργασιών σε 4 εργοτάξια.

Οι εκλογές πλησίαζαν και οι εργολάβοι θεώρησαν ως πιο κατάλληλη τη στιγμή να ανοίξουν διάπλατα τα "παράθυρα" της σύμβασης και να διεκδικήσουν νέες απαιτήσεις, συνολικού ύψους 160 με 175 δισ. δραχμών.Οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις προσπάθησαν μάταια να "ξυπνήσουν" τους αρμοδίους.

Ωσπου, στις 20 Σεπτέμβρη - δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές - ο όμιλος των εργολάβων "Ολυμπιακό Μετρό", με επιστολή που έστειλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την "Αττικό Μετρό", κάνει γνωστές τις απαιτήσεις τους. Το κείμενο αυτό επιγράφεται μάλιστα "Αδιέξοδο στη συνέχεια της σύμβασης",μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για τις προθέσεις των εργολάβων για τη σύνταξη μιας νέας συμπληρωματικής σύμβασης. Μια "πρόσθετη επίσημη τροποποιητική σύμβαση" που θα περιλαμβάνει "μια αμοιβαία συμφωνία για το οριστικό αντικείμενο, οριστική τιμή και οριστικό χρονοδιάγραμμα", όπως αναφέρει η επιστολή. Αν δε γίνει μάλιστα αυτό, απειλεί με οριστική διακοπή των εργασιών του μετρό, οι κατασκευές του οποίου μετά από 5 ολόκληρα χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε κατά 50%!

Οι εργολάβοι, ουσιαστικά, ζητούν όχι μόνο τα τεράστια "πανωπροίκια", αλλά και παράταση της ολοκλήρωσης του έργου για 58 ολόκληρους μήνες.Ζητούν δηλαδή το έργο να παραδοθεί, αντί το Νοέμβρη του 1998 - όπως προβλέπει η συμπληρωματική σύμβαση - το καλοκαίρι του 2001!

Δεν ξέρουμε αν οι εργολάβοι θα πετύχουν και πάλι μια "λεόντεια" σε βάρος του δημοσίου συμφωνία. Εκείνο που έγινε, πάντως, γνωστό είναι ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει ένα μέρος των απαιτήσεων των εργολάβων (γύρω στα 30 δισ. δρχ.), δε θέλει όμως να χάσει εντελώς την όποια αξιοπιστία έχει ακόμη υπογράφοντας μια νέα συμπληρωματική σύμβαση, που θα πρέπει μάλιστα να περάσει από τη Βουλή. Θα προσπαθήσει να δώσει το νέο "πανωπροίκι" με διάφορα τεχνάσματα.

Οι εργολάβοι, όμως, επιμένουν στις απαράδεκτες απαιτήσεις τους. Μάλιστα, λέγεται ότι προκειμένου να επιτύχουν τα υπόλοιπα (νέο αντικείμενο του έργου και νέο χρονοδιάγραμμα) είναι διατεθειμένοι να κατεβάσουν τις οικονομικές απαιτήσεις τους στα ...60 δισ. δρχ.! Το "μήνυμα" μάλιστα αυτό φρόντισε να το μεταβιβάσει την περασμένη Παρασκευή - πριν δηλαδή από την καθοριστική συνάντηση της Τετάρτης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με τους επικεφαλής της κοινοπραξίας - γνωστός δημοσιογράφος από την εκπομπή του!

Διεθνής ίντριγκα

Στο "παιχνίδι" των πιέσεων, οι εργολάβοι φρόντισαν να βάλουν και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έστειλε ήδη δικούς της εμπειρογνώμονες, έτσι ώστε να παρακαμφθεί εντελώς ο ρόλος της διαιτησίας από την ελληνική Δικαιοσύνη.Πίσω όμως από τις εξελίξεις αυτές για το μετρό, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι κρύβονται και άλλα διεθνή συμφέροντα, που αφορούν συνολικά όλα τα "μεγάλα έργα" που πρόκειται να γίνουν στη χώρα μας. Οπως είναι γνωστό, οι κύριοι εργολάβοι του μετρό είναι Γάλλοι και Γερμανοί. Οι Γάλλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν μέσω των εξελίξεων στο μετρό της Αθήνας, για να πάρουν το μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και για να σιγουρέψουν το Ρίο - Αντίρριο, αφού η χρηματοδότησή του δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι Γερμανοί - η "Χόχτιφ" συμμετέχει και στο μετρό, εκτός από τα Σπάτα - επιδιώκουν, αφ' ενός να εξουθενώσουν τις ελληνικές εταιρίες που συμμετέχουν ως υπεργολάβοι στο μετρό για να δεχτούν να πάρουν μέρος και στα Σπάτα με εξευτελιστικές τιμές και συμβάσεις, ενώ αφ' ετέρου δε θα τους έπεφτε και άσχημα να πληρώσουν την ελάχιστη συμμετοχή τους στα Σπάτα με τα"πανωπροίκια" του μετρό. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το "χέρι τους" στο αδιέξοδο έχουν βάλει και άλλες γερμανικές εταιρίες, που είτε ως θυγατρικές είτε ως μητρικές συμμετέχουν στην κοινοπραξία του μετρό και πολύ θα ήθελαν να συμπεριληφθούν στο πακέτο των προγραμματικών συμβάσεων για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού του ΟΤΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ