Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Φορομπηχτικός μηχανισμός σε βάρος του λαού

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής. Στη δικομματική συναίνεση αντέδρασε η "Αγωνιστική Νομαρχιακή Συνεργασία"

Σε προετοιμασία του εδάφους, για τη μεταβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας σε φορομπηχτικό μηχανισμό, προχώρησαν οι προσκείμενοι στις δυνάμεις του δικομματισμού, νομαρχιακοί σύμβουλοι. Σε συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το βράδυ της Παρασκευής, με θέμα τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έκαναν σαφή την πρόθεσή τους να συμμορφωθούν με τις επιταγές Βρυξελλών και κυβέρνησης για επιβολή χαρατσιών. Και αυτό, με πρόσχημα την οικονομική ασφυξία, στην οποία καταδικάζει, μεθοδευμένα και συστηματικά, την Αυτοδιοίκηση η ίδια η κυβέρνηση. Αντίθετα, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αθήνας" αντέδρασε στη μετατροπή των νομαρχιών σε "μακρύ χέρι" της εξουσίας. Τόνισε ότι η ΝΑ πρέπει να είναι κοντά στο λαό, προέβλεψε τον κίνδυνο διάσπασης του εθνικού προγραμματισμού και επισήμανε ότι και ο κρατικός προϋπολογισμός του '97 θα είναι αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός.

Ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ νομάρχης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης,αφού πρώτα φρόντισε να μιλήσει για τη "μιζέρια που καλούμαστε να διαχειριστούμε", μίλησε και για τον νομάρχη Βοιωτίας που επέβαλε σειρά χαρατσιών στους κατοίκους του νομού, βρίσκοντας να πει ότι ο ίδιος δε γνωρίζει αν προηγήθηκε σχετική μελέτη πριν επιβληθούν τα χαράτσια αυτά. Είπε, μάλιστα, ότι η Νομαρχία Αθήνας καταρτίζει τέτοια μελέτη, προκειμένου να ζητήσει αύξηση τελών. Προϊδέασε έτσι και για τη δική του προσφυγή στην τσέπη του λαού, την οποία θα "νομιμοποιήσει" και με "επιστημονική τεκμηρίωση".

Αναφέρθηκε ακόμα σε μελέτη επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μεταφορά στη ΝΑ φόρων, που αφορούν κύρια στην οικοδομή και την ακίνητη περιουσία. Μίλησε, εξάλλου, και για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που ζητά από τις Νομαρχίες οι δαπάνες τους για το '97 να συγκρατηθούν στα επίπεδα του '96. Παρέκαμψε, όμως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε πετσοκόψει στο μισό τις δαπάνες που είχε προτείνει η Νομαρχία για φέτος.

Ο επικεφαλής της προσκείμενης στη ΝΔ παράταξης, Θ. Κατριβάνος, είπε ότι δεν πρέπει να γίνονται σπατάλες, να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση και να αποδοθεί στη ΝΑ μέρος απ' τα φορολογικά έσοδα. Σε ό,τι αφορά το χαράτσωμα από τη Νομαρχία δήλωσε την αντίθεσή του, από την άλλη όμως, ισχυρίστηκε ότι η αύξηση τελών έχει νομική και λογική θεμελίωση και ότι πριν αυξήσει η Νομαρχία τα τέλη της πρέπει να γίνει μελετημένη προσέγγιση του "εγχειρήματος".

Τέλος, ο προσκείμενος στο ΣΥΝ νομαρχιακός σύμβουλος Γ. Δραγασάκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να αυξηθούν τα τέλη σε παρεχόμενες ήδη υπηρεσίες, αλλά ότι θα μπορούσε η Νομαρχία να "συζητήσει για παροχή νέων υπηρεσιών και μέσα από κοινωνικό διάλογο να δούμε πώς θα καλύπτονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ