Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθήνα, όπως Βηρυτός;

Στην αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της Αθήνας, την "αποστείρωσή" της, με την απομάκρυνση των λαϊκών τάξεων και των δραστηριοτήτων τους, την παράδοση του κέντρου της πόλης στο μεγάλο κεφάλαιο και τη μετατροπή του σε χώρο παροχής υπηρεσιών, στοχεύουν η μία μετά την άλλη οι παρεμβάσεις και οι ενέργειες που κάνει στην περιοχή ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων.

Με αποκλεισμούς περιοχών, αύξηση του κόστους ζωής και οικονομικής δραστηριοποίησης, εκδίωξη του υπαίθριου εμπορίου και καταστροφή των ελεύθερων χώρων, επιδιώκεται η "εξέλιξη" του κέντρου της πρωτεύουσας σε μια περιοχή που θα φιλοξενεί κατά κύριο λόγο τουρίστες, υψηλά εισοδήματα, τράπεζες και επιχειρήσεις.

Ο "δήμαρχος όλων των Αθηναίων" Δ. Αβραμόπουλος και η παράταξή του, σε συνεργασία με τον άλλο "οραματιστή" της πόλης, τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,απέκλεισε το εμπορικό τρίγωνο από τα αυτοκίνητα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα επιβίωσης στις επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης που λειτουργούσαν εκεί. Ο ανεφοδιασμός τους και η επικοινωνία τους με τους πελάτες τους έγιναν προβληματικές, κάτι που, επανειλημμένα, έχει τονίσει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας. Και βέβαια δε σταματά εκεί, αλλά σχεδιάζει να επεκτείνει την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως η πλατεία Βικτωρίας, τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι.

Επιπλέον, ο δήμαρχος προχώρησε σε μια σειρά από "αναπλάσεις" περιοχών, όπως αυτή του Ψυρρή, που οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση της αξίας της γης, απομάκρυνση των παλαιών κατοίκων και είσοδο του κεφαλαίου. Μετέτρεψε πολλούς δρόμους σε πεζόδρομους, δυσχεραίνοντας τη στάθμευση για τους κατοίκους των"αναπλασμένων" περιοχών. Το γεγονός ότι ο δήμαρχος σχεδιάζει την κατασκευή γκαράζ για την κάλυψη των αναγκών στάθμευσης δε σημαίνει ότι θα ανακουφιστούν οι κάτοικοι. Και αυτό γιατί η στάθμευση στο γκαράζ θα προϋποθέτει και την καταβολή του σχετικού αντιτίμου.

Παράλληλα, κατάργησε το κυριακάτικο παζάρι στο Μοναστηράκι, ενώ εξαπέλυσε και άγριο διωγμό κατά του υπαίθριου εμπορίου και των μικροπωλητών, επιβάλλοντας πρόστιμα 300 χιλιάδων στους παράνομους μικροπωλητές του Εμπορικού Κέντρου και 100 χιλιάδων σε όσους ασκούν υπαίθριο εμπόριο εκτός του Κέντρου. Δεν εκδήλωσε, όμως, καμιά πρόθεση να οροθετήσει χώρο για τους μικροπωλητές αυτούς, όπου θα μπορούν να δραστηριοποιούνται και να μην απειλούνται με εξαφάνιση. Στο ίδιο μήκος κύματος, η δημοτική αρχή προχωρά τον τελευταίο καιρό στην κατάργηση θέσεων περιπτέρων, σε μια προσπάθεια να τα εξαφανίσει σταδιακά από την πόλη.

Επίσης, η διοίκηση του δήμου, προχωρώντας σε υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών - φέτος υπολογίζει ότι από τα ανταποδοτικά θα βάλει στα ταμεία του δήμου 26,5 δισεκατομμύρια - έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και το κόστος ζωής των κατοίκων.

Εκτός από τα παραπάνω, με την ανοχή της δημοτικής αρχής, τη σύμφωνη γνώμη, ή, απόφασή της, χάνονται αρκετοί από τους τελευταίους, ελάχιστους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου που έχουν απομείνει στην πρωτεύουσα. Χώροι όπως το Πάρκο Ελευθερίας, που χαρίστηκε στον Λαμπράκη για να "αναπτύξει" τις "δραστηριότητές" του ή το Πάρκο Ρηγίλλης, που δωρήθηκε στους Γουλανδρήδες για να φτιάξουν εκεί το ιδιωτικό και αμφιβόλου ποιότητας μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και άλλοι μικρότεροι χώροι, που από ελεύθερης πρόσβασης μετατρέπονται σε "ελεγχόμενης", στερούν από τις λαϊκές τάξεις χώρους, όπου μπορούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους σχέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπούλημα 145 στρεμμάτων μέσω.. σύμπραξης (2006-04-21 00:00:00.0)
Δε θέλουν γκαράζ στο Κολωνάκι (1999-07-15 00:00:00.0)
Κίνητρα και ...γερανοί για να τα κατασκευάσουν ιδιώτες! (1998-05-16 00:00:00.0)
Πωλείται ό,τι ζητούν οι ιδιώτες (1998-03-11 00:00:00.0)
Ητανε κάποτε ένα Αττικό περιβάλλον (1997-08-03 00:00:00.0)
Τελική απόφαση για Πάρκο Ρηγίλλης (1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ