Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ
Ταξική εκκαθάριση

Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις που εκτελούνται στην πόλη, αλλά και ενέργειες που γίνονται και αφορούν τη λειτουργία της, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεωνίδας Αυδής - τώρα και βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας - τονίζει στο "Ρ": "Οι αναπλάσεις του κέντρου της Αθήνας και η πεζοδρόμηση του εμπορικού τριγώνου αποτελούν εφαρμογή γενικότερων σχεδιασμών του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων για την πόλη. Ενέργειες, όπως η κατάργηση της υπαίθριας αγοράς της Κυριακής στο Μοναστηράκι, η προσπάθεια εξαφάνισης των μικροπωλητών, η βαθμιαία κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ο αφανισμός των βιοτεχνών και του χονδρεμπορίου πριν ετοιμαστεί χώρος μετεγκατάστασής τους και η έλλειψη της συγκοινωνιακής υποδομής (μετρό, τραμ) προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά ταξικής εκκαθάρισης"."Τείνουν", αναφέρει, "να μεταβάλουν το κέντρο της πόλης σε χώρο αποξενωμένο από την καθημερινή ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και κατάλληλο μόνο για τουρίστες, το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο και μερικούς μεταπράτες. Συγκαλύπτονται κρίσιμα ερωτήματα, όπως, ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται από τις συγκεκριμένες αναπλάσεις, για ποιους θα λειτουργήσουν οι αναμορφωμένες περιοχές και ποιες οι επιπτώσεις των έργων στην ανεργία, την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κατοικία, την ποιότητα ζωής αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών, τον τρόπο ζωής και την πολιτιστική συνέχεια της πόλης".

Οπως τονίζει η παράταξη, οι εξαγγελίες, οι ωραιολογίες και οι δήθεν εκσυγχρονιστικές προοπτικές συγκαλύπτουν μία πολιτική που εξυπηρετεί συγκεκριμένους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους. Παράλληλα, θυμίζει ότι τα σημερινά πολεοδομικά αδιέξοδα δημιουργήθηκαν από τις μεγάλες παρεμβάσεις της καραμανλικής οκταετίας (καταστροφή δικτύου τραμ, κατασκευές και διανοίξεις οδικών αρτηριών προς όφελος των ΙΧ, εμπορευματοποίηση της δόμησης με αποτέλεσμα την τσιμεντοποίηση) και ότι οι παρεμβάσεις αυτές είχαν παρουσιαστεί ως έργα ανάπλασης και εκσυγχρονισμού της πόλης, για να προωθήσουν πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα.

Από την πλευρά της, η "Αγωνιστική Συνεργασία" ζητά να σταματήσει η αλλοίωση του κοινωνικού και παραγωγικού χαρακτήρα του κέντρου και η αποκοπή του από την παράδοση. Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος με την κατασκευή και τη λειτουργία δικτύου τραμ. Να οργανωθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων σύσκεψη των αρμόδιων φορέων (ΥΠΕΧΩΔΕ - δήμος) και εκπροσώπων εμπόρων, βιοτεχνών, εμποροϋπαλλήλων, χονδρεμπόρων και μικροπωλητών, για να εξετάσει όχι μόνο τις τεχνικές, αλλά και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων αναπλάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ