Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα χαρτόκουτα έγιναν σκηνές για ... 15 άτομα!

Η μετεγκατάσταση όλων αυτών των ανθρώπων στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα έγινε ύστερα από ενέργειες της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τους Αλλοδαπούς και τα Μειονοτικά Ζητήματα του Δήμου Αθήνας. Παράλληλα, στις προσπάθειες, για την εγκατάσταση των Κούρδων στον καταυλισμό, συμμετείχαν τα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας. Το προηγούμενο "σπίτι" των Κούρδων προσφύγων, για έναν ολόκληρο χρόνο, ήταν τα χαρτόκουτα στην πλατεία Ωδείου, όπου ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Συνθήκες που δεν τους επιτράπηκε να"λησμονήσουν", αφού και στον Αγιο Ανδρέα - παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διαπαραταξιακής Επιτροπής - οι συνθήκες διαβίωσης και διαμονής παραμένουν κακές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η κατάσταση γίνεται δραματική.

Οι σκηνές που έχουν στηθεί στην κατασκήνωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα σε σκηνές με πέντε κρεβάτια να μένουν μέσα 12 - 15 άτομα! Το συσσίτιο δίνεται μόνο μια φορά τη μέρα. Με 700 μερίδες πρέπει να "χορτάσουν" 1.200 στόματα, ενώ μονάχα τέσσερα μπάνια είναι κατάλληλα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν... "Οι προδιαγραφές υποδοχής της κατασκήνωσης, όπως είχε οριστεί από την αρχή, ήταν για 700 άτομα. Μέρα με τη μέρα, όμως, ο πληθυσμός της κατασκήνωσης αυξάνεται", επισήμανε ο Βασίλης Ζησόπουλος,που είναι υπεύθυνος από το Δήμο Αθήνας για την κατασκήνωση.

Μόνο ρύζι και ψωμί...

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υπάρχουσα κατάσταση, οι Κούρδοι έχουν εκλέξει μια 7μελή επιτροπή, η οποία προσπαθεί να δώσει λύση στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οικισμός. Με τους ανθρώπους αυτούς συζητήσαμε και μας μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η κουβέντα μας άρχισε με την αγωνία που διατύπωσαν τα μέλη της επιτροπής για τα μικρά παιδιά που ζουν στον καταυλισμό. Μέσα στην κατασκήνωση, υπάρχουν 50 μικρά παιδιά ηλικίας από 3 μηνών μέχρι 12 χρόνων. Μικρά παιδιά, τα οποία τρώνε, σχεδόν σε καθημερινή βάση, το ίδιο φαγητό και μάλιστα σε ποσότητες παρά πολύ μικρές. "Με ρύζι και ψωμί τρέφονται κάθε μέρα τα παιδιά μας, σε λίγο καιρό θα έχουν πρόβλημα υγείας...", μας είπε η Ντελσόι Ματζίτκ,μέλος της επιτροπής και υπεύθυνη για τις οικογένειες του οικισμού. Ενώ επισήμανε το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν γίνει τα εμβόλια ηπατίτιδας, που τους είχαν αρχικά υποσχεθεί. Ο Β. Ζησόπουλος, πάντως, ελπίζει ότι στις επόμενες μέρες το ΙΚΑ θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα στείλει τα εμβόλια. Οσο για τον πρόεδρο της επιτροπής Σαλάρ Αμπντούλ,τα προβλήματα των Κούρδων της κατασκήνωσης θα λυθούν μόνο εάν "μας δοθεί κάποια ταυτότητα, νομιμοποιηθεί η παραμονή μας και βρούμε μια δουλιά"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ