Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για την καταστροφή των Αναφιώτικων

Το πράσινο φως για την καταστροφή τμήματος των Αναφιώτικων στην Πλάκα έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με απόφαση του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών, μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες που είχε ξεκινήσει ιδιώτης στο "αναλληματικό τείχος" που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Στράτωνος και Ανωνύμου.Η απόφαση αυτή ήρθε μετά το πέρας της ημερομηνίας αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών, που είχε πετύχει η Επιτροπή Πολιτών για την Προστασία των Αναφιώτικων, με αίτηση και καταγγελία που είχε καταθέσει στις 27 Μάρτη 1996 στο τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών. Την καταγγελία συνόδευε φάκελος με σχέδια αποτύπωσης του εν λόγω οικοδομικού τετραγώνου, ανάλυση της κατάστασης του φυσικού εδάφους, της παραδοσιακής ογκομετρίας και του πολεοδομικού ιστού σε αυτό, καθώς και τεκμηρίωση των θέσεων της Επιτροπής για την επερχόμενη καταστροφή.

Ο εργασίες στις οποίες προχώρησε ο ιδιώτης, γκρεμίζοντας τμήμα του αναλληματικού τείχους - στο οποίο στηρίζονται σπίτια που είχαν κτιστεί παλιότερα - για να διαμορφώσει το οίκημά του, αν συνεχιστούν, όχι μόνο ανοίγουν την κερκόπορτα ώστε όλοι οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες, αλλά, ως αποτέλεσμα αυτού, ανοίγει ο δρόμος για καταστροφή της περιοχής, με την αλλοίωση της κατάστασης του φυσικού εδάφους και του πολεοδομικού ιστού των Αναφιώτικων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη άδεια εκδόθηκε από τον ιδιώτη, το 1992, οπότε και ξεκίνησαν οι οικοδομικές εργασίες, που κατάφερε να σταματήσει τότε η Επιτροπή. Ωστόσο το 1995, εκδόθηκε νέα άδεια στον ιδιώτη, "αναγκάζοντας" έτσι την Επιτροπή να καταθέσει καταγγελία στο Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ, πετυχαίνοντας την αναστολή, για έξι μήνες (μέχρι 4 Οκτώβρη), χορήγησης οικοδομικών αδειών στο τετράγωνο. Οχι μόνο, όλο αυτό το διάστημα, οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ αναλώθηκαν στο γραφειοκρατικό και νομικό μέρος της υπόθεσης, αποφεύγοντας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα επέμβασης στο νόμο με ειδικές ρυθμίσεις, προς όφελος της προστασίας του οικισμού των Αναφιώτικων, αλλά προχώρησαν χτες σε απόφαση καταστροφής του.

Η Επιτροπή, με επιστολή της, καλεί τον υπουργό και το δήμαρχο να παρέμβουν και να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα, αναφέροντας ότι υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της αναστολής των οικοδομικών αδειών και ειδικής ρύθμισης για το τμήμα αυτό του οικισμού. Αυτό για την Επιτροπή - πολλά από τα μέλη της οποίας δεν είναι καν ιδιοκτήτες σπιτιών στην περιοχή - είναι επιτακτικό να γίνει προκειμένου να διατηρηθεί η λαϊκή αρχιτεκτονική ως έχει και να μην γίνουν τα Αναφιώτικα δεύτερη Πλάκα, όπου ο καθένας θα χτίζει ανεξέλεγκτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ