Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ"
Το δάσος στο σχέδιο πόλης

Ο οικοδομικός συνεταιρισμός "Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία" (ΔΙΠ) είναι κάτοχος 7.500 στρεμμάτων δημόσιου δάσους στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας. Η έκταση αυτή είχε αγοραστεί το 1973 - 1977 και οικοδομείται αφού ο συνεταιρισμός έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την έκδοση άδειας κατάτμησης και ρυμοτομικού σχεδίου. H περιοχή αυτή (δάσος της Αγ. Τριάδας), αποτελεί πολύτιμη περιαστική ζώνη πρασίνου. Είναι από τα ελάχιστα δασικά συγκροτήματα που έχουν απομείνει γύρω από την Αθήνα. Βρίσκεται στο δίαυλο Πεντέλης - Πάρνηθας από τον οποίο οι ΒΑ άνεμοι εμπλουτίζονται με οξυγόνο διαλύοντας έτσι το νέφος.

Στο διάστημα 1973 - 1977 ο μεγαλοοικοπεδούχος Νάστος αγόρασε τα μερίδια 80 κατοίκων για λογαριασμό της ΔΙΠ. Το 1977 το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών αναγνώρισε το δάσος ως ιδιωτικό. Την ίδια χρονιά υποβλήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας αίτημα για κατάτμηση και ρυμοτόμησή του. Το υπουργείο ρώτησε το Δασαρχείο Πεντέλης αν μπορούσε να γίνει κατάτμηση. Το τελευταίο αντιπαρήλθε το ερώτημα και διατύπωσε την άποψη ότι η έκταση μπορεί να μπει σε οικιστικό πρόγραμμα. Αντίθετα, το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών έκανε δυσμενή έκθεση για τους ενδιαφερόμενους.

Η υπόθεση έφτασε στο τότε υπουργείο Δημοσίων Εργων που την παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αποκρύπτοντας όμως την έκθεση του Τεχνικού Συμβουλίου. Ο τότε υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, για να εντάξει την έκταση σε οικιστικό πρόγραμμα στηρίχτηκε σε χουντικό νόμο. Αργότερα το ΣτΕ αντιπαρήλθε το γεγονός ότι αυτός ο νόμος ερχόταν σ' αντίθεση με το Σύνταγμα του 1975 και εξέδωσε ευνοϊκή απόφαση. Το υπουργείο Δημοσίων Εργων ενέταξε την περιοχή σε οικιστικό πρόγραμμα. Ετσι έγινε κατάτμηση της περιοχής ανά δύο στρέμματα. Σήμερα στην περιοχή έχουν οικοδομηθεί πάρα πολλές βίλες και εξοχικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ