Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δε με νοιάζει"

Προκλητική απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών σε αίτημα δημάρχων για ρύθμιση χρεών μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουν οι δήμοι

Από τον "Αννα στον Καϊάφα" στέλνει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, τους δήμους της Δυτικής Αττικής, των οποίων η οικτρή οικονομική κατάσταση τους οδηγεί στη χρεοκοπία και πιθανόν στο κλείσιμό τους αν δεν υπάρξει ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από το Ζεφύρι, τους Αγ. Ανάργυρους, τα Ανω Λιόσια, τη Φυλή και το Κορωπί συναντήθηκαν χτες με τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλο και συζήτησαν το σοβαρό θέμα του παγώματος πληρωμών. Το πρόβλημα προέκυψε όταν με εντολή του υπουργείου διακόπηκαν οι πληρωμές προς τους δήμους λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων που παρουσίαζαν και τα οποία για μερικούς από αυτούς φτάνουν και το 1 δισ. Η απόφαση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες τους, κύρια με τις πληρωμές των εργαζομένων.

Πρώτος ο Δήμος Ζεφυρίου, με επιστολή του στο υπουργείο Εσωτερικών, είχε προτείνει τη μετατροπή του ελλείμματος και των δανείων που είχε συνάψει στο παρελθόν, σε άτοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την εξόφλησή του με παρακράτηση 20 εκατομμυρίων το χρόνο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η πρόταση έγινε δεκτή και από τους άλλους δήμους.

Ωστόσο, ο υφυπουργός δε φάνηκε διατεθειμένος να λυθεί το θέμα, κατηγόρησε αντίθετα τους δήμους ως υπεύθυνους για την κατάσταση, επειδή ουσιαστικά συνέχιζαν να κρατούν ανοιχτούς τους δήμους τη στιγμή που οι πληρωμές είχαν σταματήσει! Οι δήμαρχοι απάντησαν πως ανεξάρτητα από τα ελλείμματα, έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον τους εργαζομένους τους και τις τρέχουσες λειτουργικές τους ανάγκες. Τελικά ο Δ. Γεωργακόπουλος τους παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών και για τη συγκεκριμένη πρόταση αλλά και για το άμεσο πρόβλημα των πληρωμών. Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι δήμοι χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από τις πρόσφατες πλημμύρες, αναγκαζόμενοι να ανταποκριθούν οικονομικά σε ανάγκες που έπρεπε να καλύψει το κράτος.

Επίσης οι δήμαρχοι έθεσαν στον υφυπουργό το πρόβλημα του προσωπικού, αν δηλαδή θα πληρωθεί μέχρι να υπάρξει ρύθμιση με τα χρέη. Ο τελευταίος απάντησε πως δεν τον απασχολεί το θέμα των πληρωμών γιατί αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών, "αν θελήσει να σας πληρώσει" είπε. Ο πρόεδρος του Ταμείου που συμμετείχε στη συνάντηση είπε πως αν δε λάβει χρήματα, δεν πρόκειται να πληρώσει και τους παρέπεμψε με τη σειρά του στο υπουργείο Εσωτερικών!

Ο δήμαρχος Ζεφυρίου Κ. Λιάρος μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε στο "Ρ": "Φοβάμαι ότι δε θα δώσουν αυτή τη λύση που επιβάλλεται να δοθεί. Δεν επιτρέψαμε στον υφυπουργό να συνεχίσει τη συζήτηση περί ευθυνών των δήμων και του είπαμε πως αυτούς τους θεσμοθετημένους πόρους τους πήραμε με διεκδικήσεις και οι δαπάνες που γίνονταν στον δήμο ήταν κύρια για τις λειτουργικές ανάγκες". Πρόσθεσε επίσης πως αν τελικά δεν υπάρξει ρύθμιση ή διαγραφή των χρεών, οι δήμαρχοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ