Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΕ
Ομολογούν ότι γνώριζαν, αλλά αδράνησαν

Μια εβδομάδα πριν την καταστροφική κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου, οι αρμόδιοι του ΟΣΕ είχαν παρατηρήσει φθορές και μετατοπίσεις στη σιδηροδρομική γραμμή και ρωγμές στην πλαγιά του βουνού, αλλά δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή. Αντίθετα, θεώρησαν το φαινόμενο "σύνηθες", γιατί, όπως υποστηρίζουν, μετά από βροχοπτώσεις, ο ΟΣΕ αντιμετωπίζει προβλήματα με κατολισθήσεις, αλλά είναι "δουλιά ρουτίνας".

Αυτά προκύπτουν από επίσημες δηλώσεις του προέδρου του ΟΣΕ Γ. Πέτσου,του βοηθού γενικού διευθυντή Γ. Ρήγα και του διευθυντή Περιφέρειας του Οργανισμού Κ. Καλιανού.Και οι τρεις παραδέχονται πως από μέρες ήταν γνώστες ότι στην περιοχή παρουσιάστηκαν φαινόμενα κατολίσθησης στην περιοχή, αλλά δεν εξηγούν πειστικά γιατί δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Ιδρύματος Γεωλογικών - Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Αποκαλυπτικές είναι οι επίσημες δηλώσεις Καλιανού: "Πριν από μια εβδομάδα, περίπου, από την κατολίσθηση, είχαμε ορισμένες ενδείξεις μετακινήσεως της γραμμής και γι' αυτό το λόγο εγκαταστάθηκε 24ωρη φύλαξη στο σημείο εκείνο και επιβλήθηκε βραδυπορία 10 χιλιόμετρα την ώρα. Ο φύλακας είδε έγκαιρα τις ρωγμές το βράδυ της Παρασκευής και ειδοποίησε τους σταθμούς να διακόψουν την κυκλοφορία των τρένων". Τόσο από τις δηλώσεις Καλιανού,όσο και από τις δηλώσεις Πέτσου και Ρήγα,συνάγεται ότι οι αρμόδιοι του ΟΣΕ επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους μόνο στο σιδηροδρομικό δίκτυο και δε φρόντισαν έγκαιρα να ενημερώσουν και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό έγινε λίγες ώρες πριν την εκδήλωση του φαινομένου, με έγγραφο που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή ο Κ. Καλιανός προς τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το έγγραφο αυτό, είναι άγνωστο πότε έφτασε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ποιος το είδε, αλλά η ομολογία του βοηθού γενικού διευθυντή του ΟΣΕ Γ. Ρήγα ότι "δυστυχώς το έγγραφο δεν πήγε νωρίτερα από την εκδήλωση του φαινομένου", δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αρμόδιοι του ΟΣΕ, ουσιαστικά, ενήργησαν "κατόπιν εορτής".Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Γ. Πέτσος,με δηλώσεις του μίλησε για "θεομηνία, που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς", είπε ότι "δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε τα φαινόμενα της φύσεως", ενώ για την έλλειψη γεωλογικών ερευνών στα έργα, επικαλέστηκε ότι την εποχή που χαράχτηκε το δίκτυο του ΟΣΕ (επί Χαριλάου Τρικούπη) δεν υπήρχαν γεωλόγοι!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ