Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αυξάνουν τα τέλη, πουλάνε τον Πύργο

Ανεξέλεγκτη η παρά τω δημάρχω πλειοψηφία "βγάζει στο σφυρί" δημοτική περιουσία χωρίς καμία, έστω, εγγύηση για το πού θα διατεθούν τα χρήματα. Την ίδια ώρα επιβάλλει νέο χαράτσι 15% στους Πειραιώτες

Πουλάνε τώρα και τον πύργο στον Πειραιά... Με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων (21 "ναι", 7 "όχι" και 3 "παρών) ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρόταση του δημάρχου, σύμφωνα με την οποία "εκποιείται ισόγειο κατάστημα του - κατ' ευφημισμόν - Εμποροναυτιλιακού Μεγάρου, μισθωμένο στην Εμπορική Τράπεζα, επιφάνειας 339 τετραγωνικών μέτρων και μεσοπατώματος 151 τετραγωνικών μέτρων, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) για αγορές (;) οικοπέδων για δημιουργία χώρων πράσινου και κοινόχρηστων χώρων".

Το θέμα που εμφανίζεται στην ίδια την εισηγητική του έκθεση, με σημαντικά κενά - τα οποία δημιουργούν, όπως φαίνεται δικαιολογημένα, υποψίες όχι μόνο αν το όφελος από την εκποίηση χρησιμοποιηθεί για κοινωφελή έργα, αλλά και αν ακόμα αποδοθεί ποτέ από το ΤΠκΔ στο δήμο... - εγκρίθηκε παρά τη δίωρη συζήτηση που προηγήθηκε και τις σοβαρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Η τύχη του πύργου του Πειραιά - ή αλλιώς, η αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πληγής στην πόλη που άφησε η χούντα - συζητιέται στα Δημοτικά Συμβούλια των τελευταίων είκοσι χρόνων χωρίς αποτέλεσμα, και μετά απ' όλα αυτά, επισήμανε προχτές ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Σαλπέας,"θα περίμενε κανείς να εισηγηθεί με μια συνολική, τεκμηριωμένη πρόταση, αντί του αποσπασματικού και κατά συνέπεια ύποπτου τρόπου, που παρουσιάζεται σήμερα εδώ. Το αλαλούμ των αποφάσεων για τον πύργο, με τις οποίες πότε επιλέγεται η ενοικίασή του, πότε η πώληση και πότε η αξιοποίηση, συχνά όλα αυτά μαζί, μόνο από την πληγή του δεν απαλλάσσει τον Πειραιά, ενώ αφήνει μόνιμα περιθώρια για αδιαφανείς συναλλαγές".

"Οταν, μάλιστα, πρόσθεσε ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Τζατζάνης,από τον τρόπο που παρουσιάζεται το θέμα, διαφαίνεται σαφέστατη πρόθεση να μην αγοραστεί κανένα ακίνητο. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ούτε μια πρόβλεψη, από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, συγκεκριμένων αγορών ακινήτων που θα αντικαταστήσουν το περιουσιακό στοιχείο της πόλης που εκποιείται".

Κι όμως, ο σχετικός νόμος είναι σαφής. Ο δήμος έχει δυνατότητα να εκποιήσει περιουσιακό του στοιχείο μόνο για να το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο, από το οποίο να προκύπτει προφανής ωφέλεια. Ωστόσο, η γενικόλογη διατύπωση περί αγοράς οικοπέδων χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία στην εισηγητική έκθεση, μόνο εγγυήσεις εφαρμογής του νόμου δεν παρέχει, που άλλωστε, όπως σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, δε θα είναι η πρώτη φορά που θα καταπατηθεί.

"Το πιθανότερο είναι, υπογράμμισε ο Π. Σαλπέας, το ποσό των 500 εκατομμυρίων που αποτιμάται το προς πώληση κατάστημα, να παρακρατηθεί απευθείας από το ΤΠκΔ, αφού ο δήμος χρωστά σ' αυτό 813 εκατομμύρια δραχμές από ακάλυπτες επιταγές,που πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση του δήμου ορκιζόταν προεκλογικά πως δεν υπήρχαν, αλλά πάντως μετεκλογικά υπάρχουν"...

"Η συγκεκριμένη εκποίηση μοιάζει περισσότερο με κατάσχεση,κατήγγειλε ο Π. Σαλπέας, και αποφασίζεται για να... ανοίξει η "στρόφιγγα" του ΤΠκΔ, που τώρα σταματά, εξαιτίας των χρεών του δήμου, την κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των γνωστών οικονομικών προβλημάτων του".

Κατά τη δίωρη συζήτηση αποκαλύφθηκε, ότι - με προϋπόθεση το ΤΠκΔ να μην παρακρατήσει το ποσό - αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για την αποπληρωμή παλιών αγορών οικοπέδων, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτές αποφασίστηκαν χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα, άρα τα χρήματα που προβλέπονταν από τους σχετικούς λογαριασμούς γι' αυτά πήγαν σε άλλες δραστηριότητες!

Πρέπει να σημειώσουμε, επιπλέον, ότι με οριακή πλειοψηφία (14 - 13) - διαφώνησαν ακόμη και σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου - ψηφίστηκε τη Δευτέρα, νέα ληστρική αύξηση των δημοτικών τελών κατά 15%,ενώ υπήρχε ήδη απόφαση αύξησής τους κατά 12% από τις 27 Δεκέμβρη '94. Συνολική αύξηση, δηλαδή, των δημοτικών τελών κατά 27% μέσα σε δυο μήνες.

"Πρόκειται, κατήγγειλε ο Π. Σαλπέας, για επίθεση φορομπηχτικού χαρακτήρα, έξω από κάθε λογική διαχείρισης, που αποδεικνύει με τον τραγικότερο τρόπο τους πριν τις εκλογές φόβους μας, ότι δηλαδή πολύ σύντομα ο πειραϊκός λαός, που δεν έφταιξε, θα καλούνταν να πληρώσει την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες και τις αδιαφανείς συναλλαγές της τότε και σημερινής διοίκησης του Στ. Λογοθέτη".

Γ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ