Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ
Ενοχοποιούνται και οι εκχερσώσεις της "Ιπποκράτειας Πολιτείας";

Από επιθεωρητές δημοσίων έργων θα εξεταστεί ο φάκελος του έργου και θα επιμεριστούν ευθύνες

Εκτός από τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού, που έγινε χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες γεωλογικές μελέτες, ένας από τους λόγους που θεωρείται ότι προκάλεσε την τρομερή κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου θεωρούνται οι εκχερσώσεις και η αποψίλωση αρκετών στρεμμάτων δάσους της Πάρνηθας που έγιναν, προκειμένου να χτιστεί η... "Ιπποκράτεια Πολιτεία"!

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή των επιστημόνων που έχει αναλάβει να συντάξει το πόρισμα για τα αίτια της καταστροφής εξετάζει και τα δύο αυτά ενδεχόμενα, αλλά μέχρι στιγμής ενοχοποιεί ως πρώτη αιτία τις εκχερσώσεις της"Ιπποκράτειας Πολιτείας", η οποία βρίσκεται πάνω ακριβώς από την πλαγιά όπου έγιναν οι κατολισθήσεις. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται από αρμόδιους επιστήμονες ότι η αποψίλωση του δάσους έγινε αφορμή να μην κατακρατιέται πια το νερό της βροχής που περνώντας στον υδροφόρο ορίζοντα παρασέρνει το σαθρό αργιλώδες έδαφος, με αποτέλεσμα να γίνουν οι κατολισθήσεις προς την πλαγιά.

Το φαινόμενο αυτό επιτείνουν επίσης οι αρκετές τεχνητές λίμνες νερού που υπάρχουν για τις ανάγκες των οικιστών της "Ιπποκράτειας Πολιτείας" και οι οποίες έχουν σαθρή στεγάνωση.

Αν αυτή η άποψη εδραιωθεί από τις έρευνες που πραγματοποιούνται, τότε για άλλη μια φορά θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας που λέει ότι "η φύση εκδικείται όταν παραβιάζεται ασύστολα". Και βέβαια, η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που επέτρεψαν την οικοδόμηση μιας ολόκληρης πολιτείας μέσα στο δάσος είναι τεράστιες.

Πάντως, δεν αποκλείεται τελικά το φαινόμενο των κατολισθήσεων να οφείλεται στο συνδυασμό και των δύο παραγόντων: και της "Ιπποκράτειας Πολιτείας" και των έργων διαπλάτυνσης.

Επιθεωρητές δημοσίων έργων

Στο μεταξύ, χτες, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονας έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων να ελεγχθούν όλοι οι φάκελοι του έργου, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, "να διαπιστωθεί η πληρότητα των μελετών, η σωστή εφαρμογή τους και το έντεχνο της κατασκευής". Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που από το πόρισμα των επιθεωρητών προκύψουν ευθύνες που θα αφορούν είτε τις μελέτες είτε την κατασκευή του έργου, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν αποκλείεται να παραπέμψει το φάκελο στον εισαγγελέα, που όπως είναι γνωστό δεν έχει επέμβει μέχρι στιγμής αυτεπάγγελτα.

Ωστόσο, με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ ακολουθεί την τακτική του "ήξεις αφήξεις" σχετικά με τις ευθύνες της κατασκευάστριας εταιρίας ΑΤΕΜΚΕ. Συγκεκριμένα σε μια παράγραφο της ανακοίνωσης αφήνει να διαφανεί ένα παράθυρο ενοχής της λέγοντας ότι "ο ανάδοχος είχε υποχρέωση να συντάξει, με βάση την προϋπάρχουσα μελέτη του '86, την οριστική μελέτη εφαρμογής του κυκλοφοριακού έργου και να προβεί στις οποιεσδήποτε αναγκαίες γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες", αλλά δύο παραγράφους μετά την... αθωώνει, επισημαίνοντας ότι "η κατολίσθηση που εκδηλώθηκε πρόσφατα επεκτείνεται σε πολύ ευρύτερη κλίμακα της ζώνης του έργου"!

Ο Κ. Γείτονας επανέλαβε χτες στους δημοσιογράφους ότι από γεωλογική μελέτη που έγινε πριν οκτώ μήνες - όταν είχαν παρατηρηθεί οι πρώτες διαβρώσεις στο τείχος του δρόμου - δεν είχε προβλεφτεί μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα - πρόσθεσε - κανένα σημάδι κατολίσθησης δεν είχε εντοπιστεί κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή που βρίσκεται μόλις 50 μέτρα από την αρχή του ρήγματος.

Χτες, πάντως, για δεύτερη μέρα το φαινόμενο βρισκόταν σε ύφεση, παρέμεινε όμως ο φόβος των βροχοπτώσεων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα κατολίσθηση.

Ο Κ. Γείτονας επανέλαβε, επίσης, ότι κανένα χρονοδιάγραμμα για οριστική ή προσωρινή λύση δεν μπορεί να καθοριστεί πριν παραδοθεί το πόρισμα από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Ωστόσο, σήμερα δεν αποκλείεται να αρχίσει να γίνεται η κυκλοφορία από παρακαμπτηρίους της Εθνικής Οδού στο συγκεκριμένο σημείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Της εργολαβίας το ...κάγκελο(2008-11-09 00:00:00.0)
Γεωλογικά «μνημεία» του Αιγαίου(2003-06-13 00:00:00.0)
Επικίνδυνες κατολισθήσεις(2001-10-25 00:00:00.0)
«Μεγάλες προσδοκίες»(2000-08-02 00:00:00.0)
"Γκρίζες ζώνες" στου... Φιλοπάππου!(1998-03-12 00:00:00.0)
Με το ζόρι τα σκουπίδια στον Αυλώνα(1996-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ