Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θηλιά" στο Ταμείο Νομικών

Ενώ οι αλλαγές στην απονομή της Δικαιοσύνης, στο φορολογικό και το ασφαλιστικό προβληματίζουν χιλιάδες μικρούς και μεσαίους δικηγόρους, που με φανερή δυσφορία πληρώνουν τις αυξημένες εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία το τελευταίο διάστημα, μια σειρά ρυθμίσεις κινούνται στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης, μέχρι κατάρρευσης του Ταμείου Νομικών και μαζί μ' αυτό της ασφάλισης σαν κοινωνικό δικαίωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πόροι του Ταμείου Νομικών που προέρχονται από τις υπηρεσίες των ασφαλισμένων του Ταμείου (δικηγόρων, δικαστών κλπ), θα μετονομαστούν σε "φόρους υπέρ τρίτων" και θα αποτελέσουν στο εξής έσοδα του δημοσίου. Οι πόροι αυτοί προέρχονται από δικαιώματα του Ταμείου στη σύναψη συμβολαίων, την επιβολή ποινών κ.ά. Ηδη όμως με το νόμο 2084/92 έχει γίνει το πρώτο βήμα για την αφαίρεση της αρμοδιότητας από το Ταμείο Νομικών στη διαχείρισή τους και την παράδοσή τους στο ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης).

Επίσης τα αποθεματικά του Ταμείου ουσιαστικά δημεύτηκαν, αφού έγινε αναγκαστικός διαχειριστής τους η Τράπεζα της Ελλάδος, που θα τα επενδύει στο εξής σε τίτλους του δημοσίου της επιλογής του Υπουργού Οικονομικών.

Οι προσπάθειες του εκπροσώπου της ΣΑΚΔΑ στο ΔΣ του ΔΣΑ, Γιάννη Γουσέτη,να θέσει αυτά και άλλα προβλήματα του κλάδου σε συζήτηση και λήψη αποφάσεων προσκρούουν στην αρνητική στάση του προέδρου και της πλειοψηφίας των συμβούλων του ΔΣΑ.

Ομως, "περιθώρια αντίστασης και πολύμορφου αγώνα υπάρχουν πολλά και οι δικηγόροι της Αθήνας ΠΡΕΠΕΙ να τα αξιοποιήσουν οπωσδήποτε", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΣΑΚΔΑ και καλεί τους δικηγόρους σε σύσκεψη για την αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, την ερχόμενη Δευτέρα 27/2/95, στην αίθουσα των Λογιστών, (Κάνιγγος 27).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ