Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ασφυκτικός έλεγχος

Εγκύκλιος των περιφερειαρχών καθορίζει τα όρια, μέσα στα οποία καλούνται να κινηθούν οι νομάρχες

Ρητή απαγόρευση προγραμματισμού και εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου από τους δήμους και τις κοινότητες, αν το έργο δεν ανήκει σε εκείνη την κατηγορία έργων που εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, συνιστά εγκύκλιος που έχει σταλεί από τους περιφερειάρχες προς τους νομάρχες ως βοήθημα, υποτίθεται, για την κατάρτιση των νομαρχιακών προγραμμάτων για το 1995. Καθώς στη μία μετά την άλλη τις συνεδριάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων της χώρας παρουσιάζονται τα νομαρχιακά προγράμματα αναθεωρημένα, με σοβαρότατες περικοπές και σε αντιλαϊκή κατεύθυνση κινούμενα, η ύπαρξη της εγκυκλίου των περιφερειαρχών, την οποία δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ", αποκαλύπτει τον πραγματικό εμπνευστή αυτών των προγραμμάτων, αλλά και το ρόλο μαριονέτας που επιφυλάσσει για τους αιρετούς νομάρχες και νομαρχιακούς συμβούλους η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο που βασίζεται σε παλιότερο έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (2847/22-6-94), υπενθυμίζεται στους νομάρχες ότι: "Κατά την άποψη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κανένα έργο δε θεωρείται ενταγμένο στα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ), αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία έγκρισης του νέου τεχνικού δελτίου που παραδόθηκε προς συμπλήρωση στις περιφέρειες τη Δευτέρα 30-1-94". Με την υπενθύμιση αυτή, εκβιάζονται ωμά οι νομάρχες να καταρτίσουν τα νομαρχιακά προγράμματα με βάση τις επιλογές της ΕΕ. Απειλούνται, μάλιστα, ευθέως ότι θα συναντήσουν σοβαρά προβλήματα για όποια έργα έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και βρίσκονται εκτός του πλαισίου που έχει καθορίσει η ΕΕ. Η σχετική παράγραφος της εγκυκλίου δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, καθώς αναφέρει επί λέξει: "Σας γνωρίζουμε ότι έργα, τα οποία ήδη χρηματοδοτήθηκαν και είναι εκτός του πλαισίου των "επιλεξιμοτήτων", θα δημιουργήσουν πρόβλημα όσον αφορά την καταβολή της Κοινοτικής Συνδρομής στη χώρα".

Και για να μην δημιουργηθεί "πρόβλημα" με την ΕΕ, οι περιφερειάρχες - επί της ουσίας το υπουργείο Εσωτερικών, αφού δικοί του υπάλληλοι είναι - στέλνουν έναν κατάλογο έργων, τα οποία οι νομάρχες εντέλλονται να μην συμπεριλάβουν στα νομαρχιακά προγράμματα.

"Σας επισημαίνουμε, πάλι, αναφέρεται, τις κατηγορίες έργων, που δε θεωρούνται επιλέξιμες:

- Ανέγερση σχολείων στοιχειώδους εκπαίδευσης.

- Αθλητικά (εξαιρούνται περιπτώσεις έργων αθλητικών, που αποτελούν πόλο τουριστικής έλξης π.χ. γήπεδα γκολφ που συνυπάρχουν με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες).

- Πολιτιστικά κέντρα, δημοτικά καταστήματα, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.- Συνεδριακά ή εκθεσιακά κέντρα (εξαιρούνται μόνο σε περίπτωση που το κέντρο αποτελεί τμήμα μιας γενικότερης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής).- Ανακαινίσεις κτιρίων.

- Δημοτική οδοποιία, όταν το μήκος των δρόμων που προτείνονται είναι μικρότερο των 3 χιλιομέτρων (εξαιρούνται δρόμοι που ενώνουν δύο κοινότητες ή οικισμούς).

- Εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου, που αφορούν μόνο ασφαλτοστρώσεις.

- Καθαρισμός ακτών (εκτός αν είναι τμήμα έργου γενικότερης ανάπλασης ακτών).

Η λίστα των έργων που δε θεωρούνται "επιλέξιμα" από την Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει ότι, αν οι δήμοι και οι κοινότητες κάνουν τέτοια έργα, θα πρέπει και να φορολογήσουν πρόσθετα τους δημότες τους, αφού τα σχετικά κονδύλια δε θα τύχουν χρηματοδότησης από τα ΠΕΠ. Ταυτόχρονα, αποκαλυπτικές είναι οι εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο και αφορούν κατά κύριο λόγο εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Υπό το πρίσμα αυτής της εγκυκλίου, οι ευθύνες των μελών των νομαρχιακών συμβουλίων που εγκρίνουν νομαρχιακά προγράμματα υπαγορευμένα από την ΕΕ είναι τεράστιες, καθώς συνειδητά συμβάλλουν σε μια γενικότερη υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αντιλαϊκές επιλογές. Ηδη, τέτοια προγράμματα έχουν εγκριθεί από τα νομαρχιακά συμβούλια Αθήνας και Ανατολικής Αττικής και έχουν καταψηφιστεί μόνο από τους συμβούλους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της εγκυκλίου αποτυπώνονται ήδη στα υποπρογράμματα του νομαρχιακού προγράμματος. Για παράδειγμα, στο υποπρόγραμμα 2, με τίτλο "Αναπτυξιακές παρεμβάσεις και κυκλοφοριακή αναβάθμιση", το βάρος των επενδύσεων ρίχνεται στις μεταφορές, οι οποίες λαμβάνουν το 68,26% του συνολικού προϋπολογισμού!

Με βάση αυτή την κατανομή, οι δήμοι καλούνται να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες τους, αλλά και σε όποια έργα φτιάχνουν ή θα φτιάξουν, με ψίχουλα 10 εκατομμυρίων δρχ., όπως π.χ. η Ν. Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, ακόμα και αυτά τα έργα θα εγκρίνονται με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας που έχει επιβάλει η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ