Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθυστερημένη διαμαρτυρία

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις παρεμβάσεις των περιφερειακών διευθυντών, εκφράζουν - έστω και εκ των υστέρων, καθώς έχουν ήδη εγκρίνει αυτά για τα οποία τώρα διαμαρτύρονται - οι αιρετοί νομάρχες που συγκροτούν την Προσωρινή Διοικούσα της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Για την αντιμετώπιση, μάλιστα, των προβλημάτων που δημιουργούνται από τον ασφυκτικό έλεγχο των διορισμένων από την κυβέρνηση περιφερειακών διευθυντών, συγκαλείται για αύριο Πέμπτη 23 Φλεβάρη έκτακτη Γενική Συνέλευση όλων των νομαρχών της χώρας στην Αθήνα (αίθουσα ξενοδοχείου "Τιτάνια", στις 6μμ).

Παρά την ένταση, όμως, της διαμαρτυρίας της, όπως εκφράζεται σε μακροσκελέστατο δελτίο Τύπου, η διοικούσα επιτροπή της ΕΝΑΕ συνεχίζει να εθελοτυφλεί, αφού περιορίζει όλο το πρόβλημα στη δράση των περιφερειακών διευθυντών και δε λέει κουβέντα για το ίδιο το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση το καθεστώς των περιφερειακών διευθυντών. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της να στηρίξει το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης και να περιορίσει το πρόβλημα, η διοικούσα επιτροπή κάνει καθαρό ότι τα κυβερνητικά παραμύθια περί "αποκέντρωσης" δε βρίσκουν επαλήθευση στη ζωή. Οπως καταγγέλλει, οι περιφερειακοί διευθυντές παρεμβαίνουν συνεχώς στο έργο των αιρετών με πράξεις και παραλείψεις, παρεμβαίνουν ακόμα και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και προγραμματισμό που τύποις είναι πρώτη και κύρια αρμοδιότητα των νομαρχών, παρεμβαίνουν στην κατανομή των πιστώσεων του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.

Ταυτόχρονα όμως, η διοικούσα επιτροπή της ΕΝΑΕ κάνει καθαρό ότι αυτό που στην ουσία την ενδιαφέρει δεν είναι η πραγματική αναβάθμιση του ρόλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στο δελτίο Τύπου δεν υπάρχει κουβέντα για την έλλειψη πόρων, έλλειψη για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση και η οποία στραγγαλίζει εν τη γενέσει του το θεσμό. Αντίθετα, αρκετά είναι τα παράπονα για πράξεις άλλων υπουργών, εκτός του υπουργού Εσωτερικών, που εμποδίζουν, κατά την ΕΝΑΕ, τη λειτουργία του θεσμού. Κάτω από άλλες συνθήκες, αν τα πράγματα δεν ήταν περισσότερα σοβαρά απ' όσο θέλει να τα παρουσιάζει η ΕΝΑΕ, θα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει ότι το δελτίο Τύπου γράφτηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπογράφεται από την ΕΝΑΕ και εξυπηρετεί μόνο την εσωκομματική κόντρα στο κυβερνητικό κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ