Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Δεν κλείνει ο σταθμός μεταφόρτωσης

Απετράπη, μετά από συνεννόηση με τον ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής), ο αποκλεισμός του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό, που είχε εξαγγείλει ότι θα πραγματοποιούσε χτες ο Δήμος Κερατσινίου, αν ο Σύνδεσμος δεν του κατέβαλε ποσό ύψους 225 εκατομμυρίων δραχμών που του όφειλε.

Με τη δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης, που εξυπηρετεί σήμερα 32 δήμους και κοινότητες της Αττικής, μετά και το κλείσιμο της χωματερής του Σχιστού, ο Δήμος Κερατσινίου είχε επιτύχει να του καταβάλλεται ένα αντισταθμιστικό όφελος για το περιβάλλον, με αφορμή τη διέλευση των απορριμματοφόρων του ΕΣΔΚΝΑ απ' τα όριά του. Το επίμαχο ποσό αφορά τμήμα του οφέλους για το '93 και ολόκληρο το '94, του οποίου την καταβολή καθυστέρησε ο ΕΣΔΚΝΑ, λόγω έλλειψης πιστώσεων. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, ο Σύνδεσμος εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, έδινε άτυπα προτεραιότητα - όπως ήταν φυσικό - στην καταβολή των οφειλών του στους Δήμους Περάματος και Ανω Λιοσίων, χώρους των οποίων καταλαμβάνουν ο σταθμός μεταφόρτωσης και η χωματερή και στη συνέχεια στο Δήμο Κερατσινίου, που οχλείται μόνο από τη διέλευση των απορριμματοφόρων. Η διαφορά δήμου - Συνδέσμου επιλύθηκε τελικά, μετά από συνάντηση τις τελευταίες μέρες, του δημάρχου Κερατσινίου με τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ, όπου και επιτεύχθηκε διακανονισμός για την τμηματική καταβολή βάσει χρονοδιαγράμματος του χρέους του τελευταίου στο δήμο.

Η ιστορία πάντως του επαπειλούμενου αποκλεισμού, δημιούργησε σειρά ερωτηματικών, όχι τόσο για τον ίδιο τον αποκλεισμό, όσο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η νεοεκλεγείσα διοίκηση του Δήμου Κερατσινίου. Οπως αποκαλύπτεται, οι σχετικές "αποφάσεις" ελήφθησαν χωρίς να υπάρξει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς το θέμα να έρθει ποτέ σε αυτό και χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δημοτικοί σύμβουλοι. Η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου για τον αποκλεισμό του σταθμού, εκδόθηκε στις 15 Φλεβάρη, τη στιγμή που το θέμα προβλεπόταν να συζητηθεί μόλις προχτές, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, 20 Φλεβάρη. Η επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Κερατσινίου", δημοτική σύμβουλος Ελένη Παπαδοπούλου,με αφορμή το γεγονός αυτό, που όπως η ίδια επισήμανε, δεν είναι και το μοναδικό, έθεσε προχτές θέμα δημοκρατικής λειτουργίας της διοίκησης του δήμου, αφού όπως υπογράμμισε, "θέματα που αφορούν το δήμο δε φτάνουν στο Δημοτικό του Συμβούλιο και αποφάσεις γι' αυτόν λαμβάνονται ερήμην του. Η ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία θα επέβαλλε το ακριβώς αντίθετο"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ