Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα "κατώτερα όρια" 8 στους 10 συνταξιούχους

Στις 24 και 25 Φλεβάρη θα γίνει το 14ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ

Οι οχτώ στους δέκα συνταξιούχους του ΙΚΑ παίρνουν την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, δηλαδή 84.000 δραχμές. Μάλιστα, υπάρχουν μια σειρά συνταξιούχοι, που οι συντάξεις τους αρχίζουν από 42.000 δραχμές.

Αυτό τονίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ σε ανακοίνωσή της που αναγγέλλει τη διεξαγωγή του 14ου Συνεδρίου τους. Το συνέδριο θα γίνει στις 24 και 25 Φλεβάρη 1995 στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 πμ. Εχουν κληθεί να πάρουν μέρος ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης και ο διοικητής του Ιδρύματος Γρ. Σολωμός.

Η σύνταξή μας, τονίζει η Ομοσπονδία, κατάντησε ένα μικρό επίδομα πρόνοιας που δεν επαρκεί ούτε για τις μισές μέρες το μήνα. Ετσι, το 90% των συνταξιούχων του ΙΚΑ ζει κάτω απ' το όριο φτώχειας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνει η Ομοσπονδία των Συνταξιούχων, με την πολιτική της λιτότητας και την ψήφιση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων, αφαίρεσε σημαντικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας:

  • Από τη διαφορά του πληθωρισμού και των αυξήσεων, ο κάθε συνταξιούχος έχασε 700.000 δραχμές και, συνολικά, οι συνταξιούχοι έχασαν 400 δισ. δραχμές.
  • Με την αποδέσμευση της κατώτερης σύνταξης απ' το εικοσαπλάσιο Ημερομίσθιο του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ), ο κάθε συνταξιούχος έχασε 400.000 δραχμές και συνολικά 280 δισ. δραχμές. Μόνο για το 1994, η απώλεια για κάθε συνταξιούχο είναι 192.000 δραχμές, αφού με το εικοσαπλάσιο έπρεπε η κατώτερη σύνταξη να 98.680 δραχμές και είναι 84.000. Ετσι, η κατώτερη σύνταξη απ' τα 20 ΗΑΕ έπεσε κάτω απ' τα 17.

Η αύξηση 3%+σν3% για το 1995, τονίζει η Ομοσπονδία, είναι μόλις 50-100 δραχμές τη μέρα. Με αυτές πρέπει οι συνταξιούχοι να καλύψουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια των δημόσιων οργανισμών, στα φάρμακα και στα τσιγάρα. Απ' την άλλη, η κυβέρνηση, με την ασφαλιστική της πολιτική και την άρνησή της να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των οικονομικών προβλημάτων του ΙΚΑ, μαζί με τις πιέσεις που ασκούνται για τη μερική ή ολική απαλλαγή της εργοδοσίας από τη συμμετοχή της στην Κοινωνική Ασφάλιση για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, οδηγούν το ΙΚΑ σε χρεοκοπία.

  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων, με επιστολή του προς τα κρατικά κανάλια της τηλεόρασης, τα καλεί να ασχοληθούν και να προβάλουν τα προβλήματά τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ