Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Δεν είναι αυτοδιοίκηση όσοι αντιδρούν

Προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, για να δικαιολογήσει το πρόγραμμα αναγκαστικών καταργήσεων κοινοτήτων

Την αμέριστη στήριξή του στο πρόγραμμα των αναγκαστικών καταργήσεων κοινοτήτων εξέφρασε, χτες, ο πρωθυπουργός. Εμπαίζοντας αιρετούς και δημότες που αντιστέκονται στην προσπάθεια ερήμωσης της υπαίθρου, είπε πως δεν κατανοεί τη στάση τους, ανέπτυξε τη νέα "ρεαλιστική ουτοπία" του κυβερνώντος κόμματος και έκανε καθαρό ότι στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για να υποστηρίξει το πρόγραμμα, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί την ερήμωση που προκαλεί η πολιτική και της κυβέρνησής του, για να ισχυριστεί στη συνέχεια πως δεν είναι αυτοδιοίκηση αυτό που υπάρχει σήμερα στην επαρχία.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης επισκέφτηκε το υπουργείο Εσωτερικών, για να ενημερωθεί από τον υπουργό και τους υφυπουργούς για το "έργο" τους. Ακολούθως, μίλησε σε δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις αιρετών και κατοίκων από τουλάχιστον 4.000 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε με περισσή ειρωνεία πως "υπάρχει απορία και αντιρρήσεις, απ' ό,τι ακούμε". Χαρακτήρισε "αδικαιολόγητες" τις "αντιρρήσεις" και προσπάθησε να πείσει ότι αντιδρά μόνο η ΝΔ αποβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη, πασχίζοντας να απευθύνει μήνυμα προς τις αντίθετες φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Επανέλαβε το γνωστό κυβερνητικό παραμύθι της σημαντικής χρηματοδότησης των νέων δήμων, όταν είναι γνωστό πως δε θα δοθεί δραχμή επιπλέον από τα χρήματα που και σήμερα λαμβάνει η ΤΑ. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε σαφές ότι το μόνο που θα γίνει είναι ανακατανομή των σημερινών πόρων, κάνοντας λόγο για "προγραμματισμό" και καλύτερη αξιοποίηση των σημερινών πόρων, που μέχρι σήμερα μοιράζονταν "αυθαίρετα" και με κριτήριο "πελατειακές σχέσεις και φιλίες".

"Μια ουσιαστική πραγματικότητα... "

Στη συνέχεια και στο πνεύμα της προεκλογικής "ρεαλιστικής ουτοπίας", αφού διέγραψε την υπαρκτή αυτοδιοίκηση ως μη υπάρχουσα, υποστήριξε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα "θα δώσει στην εικονική Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια ουσιαστική πραγματικότητα". Παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι για τη σημερινή κατάσταση της υπαίθρου και της ΤΑ και για την αδυναμία της τελευταίας να παρέμβει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων, ευθύνονται οι κυβερνήσεις και η συγκεκριμένη πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν. Οι κυβερνήσεις που, εκτός όλων των άλλων, αυθαίρετα παρακρατούν περίπου 1 τρισ. από τους θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους. Που επιμένουν σε χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το εξευτελιστικό 2% του συνόλου των δαπανών του. Που δεν τους επιτρέπουν, έτσι, να παίξουν αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο.

Πάντως, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στους χωροταξικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Σύνδεσε τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων με την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, αναφέροντας ότι με τους νέους δήμους και τις ισχυρές Περιφέρειας θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση. Στόχοι, που υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες και έχουν να κάνουν με παράταση της μακρόχρονης και μονόπλευρης λιτότητας στο όνομα της "σύγκλισης", συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, ερήμωση της επαρχίας και μετατροπή των ΟΤΑ σε επιχειρήσεις, που θα επιβάλουν πρόσθετα χαράτσια στους εργαζομένους και θα ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες τους για να λειτουργήσουν.

Παρακάμπτοντας τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός πρόβαλε το παράδειγμα των "εταίρων χωρών" που έχουν προχωρήσει σε ανάλογες "μεταρρυθμίσεις". "Ξέχασε", όμως, να αναφερθεί στο "όφελος" αυτών των "μεταρρυθμίσεων". Αν δηλαδή συνέβαλαν στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης ή αν η ανεργία και η λιτότητα πλήττει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Εξάλλου, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το αίτημα για εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές. Απλά και για να χρυσωθεί το χάπι, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος είπε πως τα τοπικά συμβούλια που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά κοινοτικά συμβούλια και που θα έχουν ελάχιστες και ανούσιες αρμοδιότητες θα εκλέγονται με απλή αναλογική.

"Ολα πάνε καλά... "

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του θεσμικού πλαισίου που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ για τις Περιφέρειες, παρακάμπτοντας το γεγονός της ισχυροποίησης του διορισμένου από την κυβέρνηση Περιφερειάρχη και του "καπελώματος" απ' αυτόν της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι μέχρι το Φεβρουάριο του '98 θα εκδοθούν όλα τα Προεδρικά Διατάγματα για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις περιφέρειες. Και αυτό παρά τις αντιδράσεις, που όπως είπε, εκδηλώνονται από κεντρικές κρατικές υπηρεσίες και οι οποίες "θα ξεπεραστούν".

Υποστήριξε ότι "εξετάζεται" το θέμα της οικονομικής αυτοτέλειας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της στελέχωσής της με προσωπικό. "Εξετάζεται", όταν από τη συγκρότησή τους ακόμα είναι γνωστό πως οι νομαρχίες αντιμετωπίζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα, λόγω πενιχρής χρηματοδότησης και τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού.

Επιπρόσθετα, είπε πως "γίνεται προσπάθεια σχετικά με τον έλεγχο και τη διαφάνεια των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης", με στόχο να μη γίνονται σπατάλες και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης "να ακολουθηθεί το πνεύμα της γενικής πολιτικής εξοικονόμησης και αποτελεσματικότητας των δαπανών". Προφανώς, σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εγκύκλιοι που στέλνονται κάθε χρόνο στις νομαρχίες και τις υποχρεώνουν να συντάσσουν προϋπολογισμούς στο πνεύμα του κρατικού, με περικοπές των ήδη ισχνών οικονομικών τους πόρων και των δαπανών τους για κοινωνικό έργο.

Μιλώντας για τη δημόσια διοίκηση ανέπτυξε το "όραμα" μιας πιο "ανθρώπινης" και "κοινωνικά ευαίσθητης" διοίκησης και επιτέθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους, λέγοντας πως δεν "καταλαβαίνουν ότι πρέπει να δείξουν κατανόηση στους πολίτες" και ότι παρουσιάζουν "προσκόλληση στην τυπολατρία". Εξάλλου, υποστήριξε την τροποποίηση του ν. 2190 (περί προσλήψεων) και ανέφερε ότι προωθείται η συγκρότηση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που θα αποτελέσει άλλο ένα όργανο αστυνόμευσης των δημοσίων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ