Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασυμβίβαστη στάση σε όλα τα ναρκωτικά

Η τοξικομανία είναι τρόπος ζωής και οι αιτίες είναι πρωτίστως κοινωνικές, τονίστηκε χτες στη συζήτηση με θέμα "Πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά: Πρόοδος ή συντήρηση;"

Η στρατηγική της πρόληψης των ναρκωτικών απαιτεί μια άλλη, ασυμβίβαστη στάση ζωής. Ταυτόχρονα χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια για μια κοινωνία διασφάλισης των δικαιωμάτων των νέων.

Αυτή ήταν μια απ' τις βασικές επισημάνσεις στη χτεσινή συζήτηση για τα ναρκωτικά στο Φεστιβάλ. Πήραν μέρος η Κ. Μάτσα διευθύντρια του "18 Ανω", ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χ. Πουλόπουλος,η Ελ. Ζαφειρίου γραμματέας της Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Λ. Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η Κ. Μάτσα αναφέρθηκε στις αιτίες της "εγκατάστασης" της τοξικομανίας σε ένα άτομο ως τρόπου ζωής και αντέκρουσε με επιστημονικό τρόπο τα "επιχειρήματα", τόσο εκείνων που θέλουν να μη γίνεται τίποτε με όσους μπουν στο "λούκι" των ναρκωτικών, όσο και εκείνων που προβάλλουν με διάφορους τρόπους τη διαχείριση του προβλήματος. Ο χρήστης, είπε, σε ένα σημείο εκφράζει, έστω και με αποκρουστικό τρόπο, την κρίση του συστήματος. Αυτή, διευκρίνισε, είναι και μια διαφορά της χρήσης ουσιών σε άλλες εποχές και κοινωνίες, μιας και το επικαλούνται μερικοί. Κάποιος, πρόσθεσε, δε γίνεται χρήστης επειδή υπάρχουν τα ναρκωτικά, αλλά γιατί νομίζει ότι με αυτόν τον ατομικό τρόπο θα κάνει την ατομική του εξέγερση στην καθολική στέρηση των δικαιωμάτων, που επιβάλλει σήμερα το σύστημα.

Ο Χ. Πουλόπουλος είπε ότι είναι υποκριτικό για την κοινωνία να υποστηρίζει πως νοιάζεται για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών όταν αδιαφορεί για τα άλλα προβλήματα, όπως η βία, η αντικοινωνική στάση, η ανεργία και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η κοινωνική πολιτική όλο και περιορίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον επικρατεί η άποψη του περιορισμού της βλάβης με τη χορήγηση υποκατάστατων. Οπως, υπογράμμισε, κάποιοι υποδεικνύουν τη "μαγική λύση" στα ναρκωτικά σε κάποιον που έχει προβλήματα, μετά - όταν γίνει τοξικομανής - έρχονται κάποιοι άλλοι να του παρουσιάσουν "μαγικές λύσεις" με τα φάρμακα.

Το προφίλ των χρηστών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, είναι: στα 15 χρόνια αφήνουν το σχολείο, στα 16 αρχίζουν τη χρήση μαλακών ναρκωτικών ή παίρνουν χάπια, για να καταλήξουν μετά συνήθως από τρία χρόνια στα σκληρά ναρκωτικά. Το 80% όσων φτάνουν στο ΚΕΘΕΑ είναι άνεργοι.

Η Ελένη Ζαφειρίου αναφέρθηκε σε νομικά ζητήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Η αποποινικοποίηση, είπε, είναι συνώνυμη με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών. Ετσι, τόνισε, οι χρήστες θα γίνουν η βάση και η κινητήρια δύναμη, ενώ οι διακινητές θα έχουν τη δυνατότητα διεύρυνσης διάθεσης των "εμπορευμάτων" τους. Σημείωσε ότι το ΕΣΥΝ συντάσσεται με την ΚΝΕ στο θέμα των ναρκωτικών και τόνισε ότι σε καμιά χώρα του κόσμου δεν υπάρχει νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών με τον χυδαίο τρόπο που το ζητούν κάποιοι στην Ελλάδα.

Ο Λ. Μυλωνάς είπε ότι η ΚΝΕ θα συνεχίσει ασυμβίβαστα την πάλη της ενάντια στα ναρκωτικά και θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας ενάντια σε κάθε εξάρτηση ως τρόπου ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ