Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΪΡΑΝΗ
Χάνεται η λίμνη

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Με αφανισμό απειλείται η λίμνη της Δοϊράνης στο νομό Κιλκίς μετά την καταστροφή του διαχωριστή που μοίραζε τα νερά του όρους Μπέλες στις Κοινότητες Αγ. Παρασκευής Κιλκίς και Καστανούσας Σερρών. Μέχρι πριν την καταστροφή του διαχωριστή το ένα μέρος των νερών μέσω του ρέματος της Αγ. Παρασκευής κατέληγε στη λίμνη, ενώ τώρα όλα τα νερά οδηγούνται στον κάμπο των Σερρών. Ο νομάρχης Σερρών επικαλούμενος τις διαθέσεις των κατοίκων, δηλώνει ότι δε θα δώσουν ούτε μια σταγόνα νερού στο Κιλκίς, γιατί το νερό είναι απαραίτητο για τον κάμπο. Ηδη όπως αναφέρει έχουν δημιουργηθεί δύο υδατοδεξαμενές στην Καστανούσα και άλλες δύο στο Καλοχώρι και την Ανατολή για τη διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω καθώς επίσης των γεωτρήσεων και της χρήσης των νερών της Λίμνης για υδροδότηση του Κιλκίς είναι η συνεχής μείωση της στάθμης της Δοϊράνης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της τοπογραφικής υπηρεσίας μόνο από τον περασμένο Μάη μέχρι και φέτος τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 30 εκατοστά.

Τον κίνδυνο αφανισμού της Δοϊράνης έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται πως "τα νερά του Μπέλες που κατεβαίνουν σε μεγάλες ποσότητες θα μπορούσαν και έπρεπε στο σύνολό τους κατά τη χειμερινή περίοδο να διοχετεύονται στη λίμνη, ενώ τώρα χάνονται άσκοπα, γιατί μέσω του Στρυμόνα καταλήγουν στη Θάλασσα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου του Κιλκίς, η κατασκευή νέου διαχωριστή εμποδίστηκε από τους κατοίκους της Κοινότητας Καστανούσας που έκλεισαν με αναχώματα το δρόμο στον εργολάβο".

Ως άλλη αιτία δημιουργίας του κινδύνου αφανισμού της λίμνης αναφέρεται: "Το αίτημα της δημοτικής αρχής του Κιλκίς για παροχή 2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού το χρόνο. Για το σκοπό αυτό, για την ύδρευση του Κιλκίς από τη Δοϊράνη και από τις γεωτρήσεις στην περιοχή των Μουριών, έχει κατασκευαστεί αγωγός υδροδότησης".

Παράλληλα, σημειώνεται ότι "κατά τη μεγάλη ξηρασία, το καλοκαίρι του 1985 με τη διάνοιξη τάφρου, διοχετεύτηκαν μεγάλες ποσότητες νερού που είχαν σαν συνέπεια να τραβηχτεί προς τα μέσα κατά 100 μέτρα η λίμνη και από τότε να μην έχει αποκατασταθεί η βλάβη που είχε υποστεί. Επίσης, ότι η λίμνη της Δοϊράνης είναι αβαθής με μέσο βάθος 8 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 145 μέτρων".

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ προειδοποιούν πως η κατάσταση αυτή, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και με τη γειτονική χώρα την ΠΓΔΜ γιατί από τα 44 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικής επιφάνειας της λίμνης, μόνο το ένα τρίτο περίπου 15,5 τετρ. χιλιόμετρα ανήκουν στη χώρα μας.

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ ρωτάνε τους υπουργούς τι συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να παρθούν προκειμένου να προστατευτεί η λίμνη Δοϊράνη από τον αφανισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ύδρευσης περιοχών (2024-07-10 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστες οι ζημιές (2014-12-12 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής (2010-10-16 00:00:00.0)
Διακόπηκε η υδροδότηση! (2005-07-30 00:00:00.0)
Πρόβλημα υδροδότησης στη Χαλκιδική (2002-06-07 00:00:00.0)
Αλυτο παραμένει το πρόβλημα ύδρευσης (1998-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ