Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Πάλη για τα συμφέροντα των δημοτών

Παράδειγμα προς αποφυγή η δημοτική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην πόλη

"Για την παράταξή μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι δημοτικές εκλογές έχουν για το Μαρούσι τεράστια σημασία. Δε δίνεται απλά μια μάχη για καλύτερη διαχείριση του Δήμου, αλλά για να μην περάσουν οι γενικότερες συντηρητικές επιλογές".

Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας" (ΔΕ) Χρ. Μέρτζος την Τετάρτη το βράδυ, στην παρουσίαση του σχεδίου διακήρυξης για τις δημοτικές εκλογές το 1998, ανοίγοντας παράλληλα δημόσιο διάλογο ο οποίος θα καταλήξει στο τελικό πρόγραμμα της παράταξης.

Ο Χρ. Μέρτζος παρουσιάζοντας το σχέδιο, τόνισε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία είναι αυτή της διοίκησης του δήμου και των υπολοίπων παρατάξεων - πλην της ΔΕ - που εφαρμόζουν ένα μοντέλο ανάπτυξης στηριγμένο στις τσέπες των δημοτών. Η άλλη άποψη είναι αυτή της "Δημοτικής Ενότητας" που παλεύει για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα εκφράζει τα συμφέροντα των δημοτών.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΕ κατήγγειλε τη διοίκηση του Δήμου ότι στηρίζει τα πάντα στη φορολογία των δημοτών, αρνούμενη να ζητήσει από το κράτος αυτά που ήδη χρωστάει και έκανε πρόταση για διακοπή της τοπικής φορολογίας και να απαιτηθούν αυτά τα χρήματα από το κράτος. Συνεχίζοντας ο Χρ. Μέρτζος τόνισε ότι με τα χρήματα των δημοτών (70% του προϋπολογισμού) ο δήμαρχος Αμαρουσίου Κ. Τζανίκος κατάρτισε ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. δρχ. χωρίς να προσδιορίζεται η σκοπιμότητά του. Μιλώντας για το ενδεχόμενο συμμαχιών ο Χρ. Μέρτζος τόνισε ότι ένα πολυκομματικό ψηφοδέλτιο, όπως αυτό του σημερινού δημάρχου, δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζει την πολιτική του, αλλά το ίδιο το πρόγραμμα. "Εμείς στοχεύουμε σε κοινωνικές συμμαχίες", τόνισε και επισήμανε ότι συμμαχίες μπορεί να γίνουν με ομάδες που έχουν κοινή αναφορά, αλλά όχι σε επίπεδο κορυφής, καθώς η πολιτική των άλλων παρατάξεων είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτή της ΔΕ.

Για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση και με το Μαρούσι μίλησε ο Μπάμπης Ζιώγας,διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του "Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής" (ΕΣΔΚΝΑ) και δημότης Αμαρουσίου. Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η τοπική φορολογία είναι αντισυνταγματική και ότι ενώ πληρώνουμε στο κράτος για να δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν το κάνει κι έτσι ξαναπληρώνουμε στο Δήμο. Προχωρώντας σε αναλύσεις αποκάλυψε ότι αν δεν είχε καταργηθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ο Δήμος Αμαρουσίου θα είχε στα ταμεία του κάθε χρόνο 2 δισ. δρχ., κάτι που θα σήμαινε ότι δε θα χρειάζονταν τέλη φωτισμού και καθαριότητας, που είναι περίπου για το Μαρούσι 1,6 δισ. δρχ. Δηλαδή θα υπήρχε και πλεόνασμα. Ακόμα επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για τα έργα στηρίζεται κατά 75% (7,8 δισ. δρχ.) στην τοπική φορολογία,ενώ σημείωσε ότι αν το Μαρούσι παρθεί σαν δείγμα για όλη την Ελλάδα, τότε προκύπτει ότι τα χρήματα που δίνουν όλοι οι δημότες για τοπική φορολογία είναι 1,2 τρισ. δρχ!!!

Ο Μπ. Ζιώγας επισήμανε ακόμη ότι ο Δήμος Αμαρουσίου "είναι ο πρωταθλητής στην επιβολή ανταποδοτικών", αφού οι κάτοικοι πληρώνουν 713 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο και κατέληξε λέγοντας: "Τελικά ο Δήμος Αμαρουσίου παίρνει περισσότερα χρήματα από φόρους απ' ό,τι η κεντρική διοίκηση".

Για το κυκλοφοριακό θέμα στο Μαρούσι, σε σχέση με την πολεοδομία μίλησε ο Γ. Σαρηγιάννης καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αναφερόμενος στην αλλαγή του κέντρου της πόλης, που έκανε πρόσφατα ο δήμος με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αποκλείοντάς το, τόνισε ότι αυτό έγινε για να εξυπηρετήσει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Εκτός από τη σκοπιμότητα όμως τόνισε ότι η καινούρια μελέτη αποκλεισμού του κέντρου έχει γίνει χωρίς να έχει λάβει βασικές κυκλοφοριακές αρχές. Οσον αφορά το σκοπό τόνισε ότι είναι συγκεκριμένος: να διαλυθεί το ιστορικό εμπορικό κέντρο και να μεταφερθεί στην περιοχή της Λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας και Κηφισίας εξυπηρετώντας μεγαλοεργολάβους, αφού θα κατασκευαστούν εκεί μεγαθήρια πολυεθνικών υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί ο Νόμος 2352 που χαρακτηρίζει την περιοχή εκείνη υπερτοπικό κέντρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημαρχείο με σκανδαλώδη «δωρεά» (2002-03-14 00:00:00.0)
Ζητούν ακύρωση δανείου 8 δισ. για το Χωριό Τύπου (2001-08-10 00:00:00.0)
Ο πρώτος καθόλα ιδιωτικός δήμος (1998-12-24 00:00:00.0)
Ολες οι υπηρεσίες πληρώνονται! (1998-11-01 00:00:00.0)
ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ (1998-08-28 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις για τσιμεντοποίηση (1998-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ