Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

Κάντε "υπομονή" (!) και

προσεύχεσθε περί "σύγκλισης"!

Ενώ το δήθεν πνεύμα της "κοινοτικής αλληλεγγύης" θρυμματίζεται στη Βιέννη υπό το βάρος των συμφερόντων των πολυεθνικών, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για "ευρωπαϊκό όραμα" και "σύγκλιση"

ΒΙΕΝΝΗ (του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ).-

"Υπομονή" (!) συνέστησε χτες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στη Βιέννη, στην προσπάθεια να υποβαθμίσει τα όσα μεθοδεύουν οι ισχυροί της ΕΕ - με προεξάρχουσα τη Γερμανία - για "πάγωμα" κονδυλίων που παρέχει ο κοινοτικός προϋπολογισμός προς τις ασθενέστερες χώρες. Ιδιαίτερη, δε, σημασία έχει η προσπάθεια του Κ. Σημίτη να προϊδεάσει ακόμα και για το χειρότερο (!), αφού σε σχετική ερώτηση απάντησε ως εξής: "Οποιες λύσεις κι αν γίνουν δεκτές, ακόμα και οι χειρότερες - όπως ανέφερε - θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος" για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση...

Εκεί πάντως που επιχείρησε να δώσει έμφαση ο πρωθυπουργός ήταν η εκτίμησή του πως τελικά θα υπάρχει ένας "συμβιβασμός" γύρω από το όλο θέμα, που αναμένεται να κλείσει με τη σφραγίδα της προεδρεύουσας Γερμανίας (από την 1-1-99) στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Μάρτη. Οι εξελίξεις αυτές και η ευκολία με την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνουν τόσο τη σταθερότητα των επιχειρημάτων περί της αρχής της "σύγκλισης",που υποτίθεται ότι διαπνέει τους "εταίρους", όσο και το γεγονός πως, όπως και με τα... ολόκληρα "πακέτα", έτσι και με τα επερχόμενα... παγωμένα ή περικοπέντα "πακέτα", το περιεχόμενό τους προορίζεται για τις τσέπες των μεγαλοκεφαλαιούχων και όχι βέβαια για το λαό. Ειδικά δε τώρα που 10-11 χώρες (πλην Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ελλάδας) επιδιώκουν τον περιορισμό τους, ούτε καν τα "μεροκάματα" που έδιναν κατά καιρούς οι κυβερνώντες στους εργαζόμενους, ως μέσα εξαπάτησης για το ρόλο της ΕΕ, δε θα υπάρχουν.

Κατά τα άλλα, φυσικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στη διάρκεια της συζήτησης επανέλαβε την αντίρρηση της Ελλάδας στις θέσεις της Γερμανίας και των υπολοίπων και ότι "προσβλέπει σε μια ισορροπημένη κατάληξη" του θέματος, αφού "είναι ανάγκη να μετακινηθούμε όλοι από τις θέσεις μας για να επέλθει συμφωνία",όπως συμπλήρωσε...

"Ειρηνευτικός" ιμπεριαλισμός

Μεγάλη σημασία για την ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της ΕΕ - διά της ενίσχυσης και του τομέα της στρατιωτικοποιημένης διάστασης του ρόλου της - παίζει η "ταυτότητα απόψεων", όπως είπε ο πρωθυπουργός, στην οποία κατέληξαν χτες οι "15" γύρω από την ανάγκη ενίσχυσης του "αμυντικού βραχίονα" της ΕΕ.

Ετσι στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ), οι επικεφαλής των κρατών - μελών συμφώνησαν χτες με την πρόσφατη γαλλο-βρετανική διακήρυξη, με την οποία ζητείται "ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της ΕΕ". Οπως μάλιστα συμπλήρωσε ο Κ. Σημίτης, η ΕΕ βρίσκεται από χτες πιο κοντά στη δημιουργία μιας "ευρωπαϊκής ταυτότητας Αμυνας και Ασφάλειας",μέσω της οποίας και με την αξιοποίηση της ΔΕΕ, η ΕΕ θα μπορεί να προχωρεί αυτοτελώς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπό το πρόσχημα των "ειρηνευτικών και ανθρωπιστικών αποστολών"...

Σοσιαλδημοκρατικές φαιδρότητες

Σύμφωνα με την ενημέρωση του πρωθυπουργού προς τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, πολλή συζήτηση έγινε μεταξύ των "15" για το "συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και της εναρμόνισης της φορολογίας" μεταξύ των κρατών - μελών.

Ο Κ. Σημίτης, αναπαράγοντας τα φαιδρά περί "απο-νεοφιλελευθεροποίησης" της ΕΕ, εμφάνισε ως... σοσιαλδημοκρατικό επίτευγμα ότι λόγο για τη νομισματική πολιτική, εκτός των τραπεζιτών, θα έχουν και οι υπουργοί των Οικονομικών των κυβερνήσεων. Ετσι, όπως είπε, υπάρχει αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ οικονομίας και πολιτικής... Για να φανεί πάντως το μέγεθος της φαιάς προπαγάνδας περί του ζητήματος, αξίζει να σημειωθούν τα εξής: α) Η συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής προβλέπεται ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, πολύ πριν το ανακαλύψουν οι σοσιαλδημοκράτες, β) Σημασία περισσότερη από το ποιοι συμμετέχουν στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, έχει το τι συμφέροντα εκπροσωπούν αυτοί που συμμετέχουν.

Τέλος, και όσον αφορά τη "φορολογική εναρμόνιση" ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "άσκοπη" μια ενιαία φορολογική πολιτική λόγω των ιδιαιτεροτήτων των χωρών, αλλά τάχθηκε υπέρ των "κοινών κατευθύνσεων".

Και ο αθλητισμός στο τραπέζι

Αίσθηση προκάλεσε μια αναφορά του πρωθυπουργού σε ένα θέμα που κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έθιξε η Γαλλία. Το θέμα άπτεται του αθλητισμού και ο προβληματισμός που υπάρχει σε ορισμένους, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, είναι αν στα πλαίσια της ενοποιημένης ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν εθνικές ομάδες, εθνικές ομοσπονδίες κλπ.! Σε μια ρητορική (;) αποστροφή του, μάλιστα, ο Κ. Σημίτης ρώτησε χτες: "Να υπάρχουν εθνικές ομάδες;".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ερωτώμενος τι συνέπειες θα έχει μια τέτοια συζήτηση για τον αθλητισμό, σε περιπτώσεις όπως η υπόθεση Μπόσμαν (Βέλγος ποδοσφαιριστής που κατέφυγε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και δικαιώθηκε, κάνοντας επίκληση της αρχής περί "ελεύθερης κίνησης προσώπων" στην ΕΕ), απάντησε ότι και αυτό το θέμα, όπως και η εναρμόνιση της αντιντόπινγκ πολιτικής, θα εξεταστούν.

Προοίμιο πιέσεων υπέρ Τουρκίας

Τέλος, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός χτες είχε επαφές με τους Αθνάρ, Μπλερ και Σιράκ.Οπως αποκάλυψε, ο Γάλλος Πρόεδρος έθεσε για μια ακόμα φορά θέμα αναβάθμισης της Τουρκίας εντός της ΕΕ και άρσης του ελληνικού "βέτο" κατά της χρηματοδότησης της Αγκυρας. Ο Κ. Σημίτης εκτίμησε ως "χρήσιμη" τη συζήτηση και ισχυρίστηκε ότι αντέτεινε στον συνομιλητή του τις ελληνικές θέσεις. Ερωτώμενος αν ο Σιράκ θα επανερχόταν στο θέμα της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια του χτεσινοβραδινού δείπνου των "15" - κάτι που πάντως εθεωρείτο βέβαιο ότι θα γίνει και όχι μόνο από πλευράς Γαλλίας - απάντησε ότι δεν το γνώριζε, αλλά αν το επαναφέρουν οι άλλοι, τότε και εκείνος θα επαναλάμβανε τις θέσεις του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ