Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΣΟΥΛΑΣ ΑΚΖΩΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Καθήκον μας και ανάγκη ο αγώνας

- Ο κλάδος σας κήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις, με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού. Τι έλλειψη υπάρχει και ποιες παρενέργειες προκαλεί;

- Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια. Επακόλουθο των ελλείψεων, είναι η εντατικοποίηση της δουλιάς του υπάρχοντος προσωπικού, ώστε να καλυφθεί το έργο και να εξυπηρετηθούν οι αερομεταφορείς και το επιβατικό κοινό. Σημειώστε ότι περίπου το 60% του προσωπικού στα περιφερειακά αεροδρόμια εργάζεται εφτά μέρες τη βδομάδα, ενώ δεν κάνει χρήση της κανονικής του άδειας. Η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της τακτική αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μονομέρεια. Προσλαμβάνει επιλεκτικά ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αγνοώντας την επιτακτική ανάγκη κάλυψης κενών οργανικών θέσεων άλλων κλάδων, εξίσου σημαντικών για την ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων, όπως είναι, π.χ., οι τηλεπικοινωνιακοί. Η έλλειψη προσωπικού στην ΥΠΑ είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, δεν είναι, όμως, το μείζον και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα διαπραγμάτευσης εργαζομένων και κυβέρνησης, ενόψει μάλιστα της αλλαγής του νομικού καθεστώτος της ΥΠΑ.

- Ποια είναι σήμερα τα μείζονα προβλήματα της ΥΠΑ;

- Η ΥΠΑ όπως και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, έχουν κοινά προβλήματα, που απορρέουν από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων. Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΥΠΑ είναι το θέμα του νομικού πλαισίου, το οποίο φαίνεται ότι έχει περάσει από το προσκήνιο στο παρασκήνιο, όμως στην ουσία η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τα σχέδιά της για την κατάργηση της ΥΠΑ και τη σύσταση στη θέση της ανώνυμων εταιριών. Και αυτό φάνηκε καθαρά από τις θέσεις της διοίκησης και του υπουργού Μεταφορών σε πρόσφατο συνέδριο των συγκοινωνιολόγων. Εξάλλου, ολοφάνερη είναι η εμμονή της κυβέρνησης στις αποκρατικοποιήσεις, που εκφράζεται σε όλους τους τόνους απ' όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες, αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του δημόσιου πλούτου και των εργαζομένων.

- Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, ποια είναι η στάση της ηγεσίας της ΟΣΥΠΑ;

- Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αντί να προβάλλει ως μοναδικό αίτημα τη διατήρηση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της ΥΠΑ, προβάλλει επιμέρους ζητήματα, όπως είναι το θέμα των προσλήψεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς παραβλέπουμε την αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού.

- Ποια είναι η θέση της ΕΣΚ;

- Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να μπει φραγμός σ' αυτή την τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και έχουμε προτείνει κατ' επανάληψη μαζικούς αγώνες, με προβολή του κυρίαρχου αιτήματος και παράλληλη ενημέρωση των εργαζομένων και της κοινής γνώμης για το εθνικό έγκλημα που συντελείται. Το καθήκον για την αποτροπή αυτού του εγκλήματος, με δεδομένο το σημερινό συσχετισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, "πέφτει" βασικά στους ίδιους τους εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση ενιαίου και αγωνιστικού μετώπου για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στο σύνολό της.

Ν. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ