Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ
Εξήντα χρόνια τους απειλούν με έξωση!

Ξεκίνησαν να "χτίζουν" μια νέα ζωή, μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, αγοράζοντας οικόπεδα στα Τουρκοβούνια από κάποιον Παύλο Γύπαρη. Οι 2.000 κάτοικοι της συνοικίας Ελευθερίου Βενιζέλου δεν είχαν φανταστεί τότε ότι ο δικαστικός τους αγώνας, που ξεκίνησε τη δεκαετία του '40, όταν άρχισαν οι αγωγές των αδελφών Καπράλου, που προέβαλαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε ολόκληρη την περιοχή "με πλαστογραφημένους τοπογραφικούς χάρτες και άλλα ψευδή στοιχεία", όπως λένε οι κάτοικοι, θα κρατούσε μέχρι σήμερα.

Σχεδόν 60 χρόνια μετά, το θέμα εκκρεμεί ακόμα στο Εφετείο... Οι κάτοικοι περιμένουν τη δικαστική απόφαση για 8 οικογένειες, (συγκεκριμένα, τις οικογένειες Φραγκιαδάκη, Νάκου, Σκούτελα, Αντζουλάτου, Παντείου, Κούβαρη, Ξένου, Μασούρα), οι οποίες απειλούνται από τους Καπράλους με έξωση εδώ και 30 χρόνια. Οι οχτώ οικογένειες, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι, ελπίζουν ότι η απόφαση του Εφετείου θα είναι "λυτρωτική και η ταλαιπωρία τόσων χρόνων θα τελειώσει".

Ο Κ. Πριόβολος, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου του συνοικισμού, επισημαίνει ότι σε συνάντηση που είχε, πριν δύο μήνες, με τον κ. Πιλλάτο,διευθυντή της Υπηρεσίας Δημοσίων Κτημάτων, ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι θα παραχωρήσει στους κατοίκους τα σπίτια τους, αν η απόφαση είναι υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και κατά των αδελφών Καπράλου.

Και, βέβαια, οι κάτοικοι δεν περιμένουν μόνο να γίνουν πράξη οι προσωπικές δεσμεύσεις του διευθυντή της υπηρεσίας, σε περίπτωση που δικαιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά, στην αντίθετη περίπτωση (αν, δηλαδή, δικαιωθούν οι αδελφοί Καπράλοι), να μη "νίψει τας χείρας του" ο κ. Πιλλάτος και το Ελληνικό Δημόσιο. Κάτι, που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι τέσσερις φορές μέχρι σήμερα (1964, 1967, 1976 και 1984) τα δικαστήρια έχουν δικαιώσει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά οι Καπράλοι φαίνεται πως δεν το βάζουν κάτω. Με εφέσεις και δικαστικά τερτίπια, φέρνουν το θέμα ξανά και ξανά στα δικαστήρια. Και το Ελληνικό Δημόσιο, όμως, τους "βοηθά". Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του Εφετείου το 1976, η οποία ήταν τελεσίδικη. Το Ελληνικό Δημόσιο, όμως, δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της. Ετσι, οι Καπράλοι μπήκαν πάλι στο παιχνίδι...

Το 1990, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι οι αδελφοί Καπράλου είναι ιδιοκτήτες όλης της περιοχής. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε από νέα απόφαση του Αρείου Πάγου το 1997, ύστερα από αίτηση αναστολής ενός από τους κατοίκους, που, ήδη, του είχε γίνει έξωση. Μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου, σε διαμαρτυρία τους, κατηγορούν το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί "δεν έλαβε μέριμνα να δώσει οριστικό τέλος στους δήθεν δικαιούχους και σύγχρονους τσιφλικάδες Καπράλου".

Η υπόθεση εκκρεμεί μέχρι να γίνει συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ορκιστεί πραγματογνώμονας. Μετά την υπόθεση των οχτώ, εκκρεμεί και η απόφαση του Εφετείου για άλλες έξι οικογένειες. Ο Κ. Πριόβολος, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου των Τουρκοβουνίων, καταγγέλλουν ότι οι Καπράλοι συνεχίζουν τις εξώσεις με την παρουσία της Αστυνομίας και τονίζουν ότι "αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η αντίδραση θα είναι δυναμική. Είμαστε έτοιμοι να βγούμε στους δρόμους".

Σε συγκέντρωση που έγινε προχτές το βράδυ, ο πρόεδρος του συλλόγου ενημέρωσε τα μέλη και τους κατοίκους για τις εξελίξεις. "Η απόφαση, σημείωσε μεταξύ άλλων, για τους οχτώ θα μας δικαιώσει και θα είναι η χαριστική βολή στους Καπράλους. Μας ταλαιπώρησαν χρόνια με τα δικαστήρια, αλλά έρχεται η ώρα που θα λογοδοτήσουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ